Moa-Lina Olbers Croall får Carl von Linné-plaketten

Moa-Lina Croall

Carl von Linné-plaketten för den bästa fackboken för barn och unga från 2016 tilldelas Moa-Lina Olbers Croall för ”I mitt namn: en bok om att vara trans”.


Moa-Lina Olbers Croall (1982) tilldelas Carl von Linné-plaketten för sin bok I mitt namn: en bok om att vara trans, som kom ut 2016 på Natur & Kultur. Moa-Lina har skrivit flera barn- och ungdomsböcker och är även verksam som musiker.

Carl von Linné-plaketten, som instiftades 1998, delas ut varje år till den eller de personer som skrivit föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar. Prissumman är 25 000 kronor. Bakom priset står Sveriges biblioteksförening.

Juryn, som består av sex personer från biblioteksvärlden, skriver i sin motivering att I mitt namn: en bok om att vara trans ”är en angelägen, livsviktig, mångfacetterad och informativ bok om att vara trans idag. Den berör, stärker och bör läsas av många unga, personal inom vård och skola, anhöriga och samhället i stort. En bok som gör skillnad och öppnar mot en värld som är okänd för många”.

Fotograf: Rikkard Häggbom/Natur & Kultur

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,