fbpx

Elsie Petrén nominerad till Spårhunden för tredje gången

En av de nominerade författarna till barndeckarpriset Spårhunden 2017 är Elsie Petrén, för boken Döden i Skuggmyra som hon har gett ut på eget förlag.

Elsie Petrén, i botten saxofonist, har skrivit 14 böcker för barn och unga, både för åldern 6–8 år och 9–12 år. Den första boken kom år 2000 på Natur & Kultur. I år är hon för tredje gången nominerad till Spårhunden.

– Jag hoppas på tredje gången gillt! Det är väldigt nervöst. Spårhunden är ett jättebra pris, det finns ju inte heller särskilt många pris för barnböcker. Böcker för barn och unga blir sällan uppmärksammade på samma sätt som vuxenböcker, säger hon.

ANNONS

Elsies böcker är utgivna på flera olika förlag, däribland Semic, Natur & Kultur och B. Wahlströms. Döden i Skuggmyra har hon dock gett ut själv, ett beslut hon fattade efter att B. Wahlströms tackade nej till en tredje del i serien.

– Det var jättesnopet att de inte ville ha den sista delen. Förläggaren ville ge ut den men marknadsavdelningen sa nej. Men jag tyckte helt enkelt att boken var för bra för att inte ges ut, och nomineringen tyder på att jag fattade ett bra beslut.

Redan 2009 startade Elsie sitt eget förlag ZEK Bokförlag. Namnet står för initialerna i Elsies dotters, hennes eget och hennes före detta mans namn. När jag säger att jag inte riktigt vet hur förlagsnamnet ska uttalas erkänner Elsie att hon nog inte riktigt tänkte igenom att det kunde vara svårt att uttala, även om det ser snyggt ut i skrift.

ANNONS

Det var när Elsie fick tillbaka rättigheterna från Natur & Kultur till böckerna om Kommissarie Tax som hon startade sitt förlag. Hon tyckte det var tråkigt att böckerna inte längre fanns på marknaden, så eftersom ingen annan ville göra det gav hon själv ut en samlingsvolym med de fyra första böckerna i serien. På den tiden hade hon ingen distributör utan skötte allting själv hemifrån.

– Jag hade tvåtusen böcker i mitt vardagsrum, men jag sålde allihop!

Med Döden i Skuggmyra har Elsie haft en väldigt begränsad marknadsföringsbudget vilket har gjort att boken har haft svårt att nå ut till allmänheten. Det är i första hand biblioteken som har köpt in den, och en del bokhandlar.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Det är väldigt svårt att nå ut, kommer så förbaskat mycket böcker. Man kan väl säga att jag har gett ut mina böcker själv eftersom jag inte haft något annat val, men det innebär väldigt mycket jobb och egentligen föredrar jag att ge ut böcker på förlag.

Elsies nästa bok har blivit antagen av Lind & Co. Det är också en bok för mellanåldern, inte riktigt en deckare utan mer en spänningsroman. Annars är det just deckargenren som lockar Elsie.

– Jag tänker i mysterier på något sätt, det var det som lockade mig att skriva. I mina berättelser cirkulerar allting kring ett mysterium, men det utesluter inte att man samtidigt skriver om till exempel relationer.

Spårhunden 2017

Spårhunden är Svenska Deckarakademins pris för bästa barn- och ungdomsdeckare. I år är tre böcker nominerade: Labyrintens hemlighet av Ritta Jacobsson, Talmannens hämnd av Martin Widmark och Petter Lidbeck, och Döden i Skuggmyra av Elsie Petrén.

Vinnaren presenteras på Bokmässan, lördag 30 september klockan 14.00 på Biblioteks- och berättarscenen.

Foto: Anders Thessing

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som förlagsredaktör, skribent och med andra redaktionella tjänster. Hon bor och arbetar i Malmö.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.