Allt fler besökare kommer till biblioteken i Norrköping

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med stort engagemang väcker biblioteken i Norrköpings kommun litteratur- och kulturintresset hos kommuninvånarna och antalet besökare på biblioteken där har ökat med en halv miljon de senaste åren.

I Norrköpings kommun finns nio biblioteksenheter – ett huvudbibliotek, sju filialer och en bokbuss – som genom en mängd olika aktiviteter sammanstrålar sina verksamheter i en gemensam nämnare: att skapa läslust.

– Det börjar redan för bebisar med svenska för baby, berättar Birgitta Hjerpe som är chef för huvudbiblioteket. Vi har en riktad kärnverksamhet som täcker alla biblioteken och den innefattar läsfrämjande för både barn och unga, äldre och vuxna. Vi arbetar på flera olika sätt och har föreläsningar, seminarier, författarmöten, bokfestival, after dagis, Harry Potter-träffar, after noon tea, språkcafé också vidare.

ANNONS

Bibliotekets generella funktion i samhället idag ser Birgitta som något som blir allt viktigare. Ansvarsområdena blir flera – läsfrämjande, lustfylld läsning, informativt och lärande – samtidigt som målgrupperna växer.

– Jag skulle säga att biblioteket spelar större och större roll på många plan, säger Birgitta. Det är en garant för fri- och rättigheter och en del av samhällets demokratiska process eftersom vi sprider information. Och så är det en neutral och tillgänglig mötesplats. Norrköpings stadsbibliotek är ett helt hus fullt av hemligheter. Här finns inga krav utan man får vara här som man vill – lång eller kort stund spelar ingen roll. Alla gör som de själva känner.

Strömningar i tiden förändrar också besökarnas behov. I den digitala tidsåldern till exempel uppstår kunskapsluckor som måste fyllas för att inte stora delar av befolkningen ska hamna i ett utanförskap och här är bibliotekets insats mycket viktig menar Birgitta. Från början var det mest äldre som inte hängde med men idag det är både män och kvinnor i alla olika åldrar som kommer till stadsbibliotekets teknik drop-in.

ANNONS

En märkbar trend just nu som märks tydligt i Norrköping är att allt fler vill tala om sina läsupplevelser. Kanske uppstår suget av fysiska möten på grund av att vi i allt större utsträckning sköter våra sociala kontakter via dator och telefon, men oavsett anledning visar både unga och vuxna i Norrköping att de har ett ökat intresse för att få tala om litteratur. Bokcirklarna i Norrköping har stor efterfrågan och genom att skräddarsy dem kan man skapa forum för alla menar Birgitta.

– Jag tror att många vill ha fördjupade tankar om livet och genom att spegla sin upplevelse av en bok i andra kan man dela den tillsammans, säger hon. Man kan vara väldigt fri och prata om sig själv genom boken i ett sådant sammanhang. Vi har haft allt från klassikercirklar till må bra-cirklar. I samarbete med regionen har vi också drivit cirklar för långtidssjukskrivna och biblioterapi bland annat för anhöriga till personer som tagit sitt liv och missbrukare.

Norrköpings bibliotek
Norrköpings bibliotek

Mångfalden i utbudet avspeglar sig i besökarna – inte minst till antal. De senaste åren har besökssiffrorna stigit drastiskt. 2015 ökade man från en till en och en halv miljon besökare och det höll i sig under förra året.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Vi är öppna och tillgängliga, säger hon. På fem av våra sju filialer på landsbygden har vi börjat med mer-öppet vilket är ett viktigt steg för att göra biblioteken där till ett kulturhus på bygden och det har fungerat fantastiskt bra.

Just nu arbetar Norrköpingsbiblioteken mycket med allas rätt till ett språk. Unga vuxna är en grupp som lätt faller lite emellan babysång, sagostunder och språkcafé men det är en grupp som Birgitta gärna skulle vilja lyfta upp och nå fram till i större utsträckning.

– Vi har börjat med poesikvällar och bokcirklar i feministisk litteratur till exempel, säger Birgitta. Responsen har varit jättebra och nu försöker vi vara lyhörda för vad den målgruppen vill ha och leta infallsvinklar till fler sorters aktiviteter.

Information Norrköpings bibliotek

Norrköpings stadsbibliotek

Adress: Södra promenaden 105, Norrköping

Totala antal utlån 2016: 816 433 st
Fysiska besök huvudbibliotek och filialer/bokbuss 2016: 1 476 060 st

Totala antalet utlån 2011: 962 695
Fysiska besök huvudbibliotek och filialer/bokbuss: 894 622 st

Antal anställda vid samtliga bibliotek i kommunen: ca 70 st

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.