Örnen och Kråkan ska ge litteraturkritiken nytändning

Krympande utrymme i kulturdelen och recensioner som bara skrapar på ytan har gett konsekvenser men också reaktioner. Sajten Örnen och Kråkan är antagonisten som vill blåsa nytt liv i litteraturkritiken med långa recensioner av poesi där skribenterna får rimligt betalt.

För nystartade recensionssajten Örnen och Kråkan är det poesin som ska ge den djupare och mer avgörande formen av recensioner nytt liv. Sajtens grundare Magnus William-Olsson menar att litteraturkritik är ett verktyg som i allmänhet hjälper läsare att både förstå och kunna diskutera kring litteratur. Men de senaste decenniernas nerkortade spaltmeter för kulturella uttryck i dagspressen hotar existensen av denna sortens kunskap – en trend som Magnus med Örnen och Kråkan vill bidra till att vända.

– I mina ögon är den litterära offentligheten ett helt centralt innehållsvärde i varje levande demokrati, säger Magnus. Litteraturen och konsten – i vid mening – är det enda i ett samhälle som förmår hålla vid liv kunskapen om vad allt en människa kan vara. Om vi inte odlar den litterära offentligheten stelnar vår kunskap om hur diversifierat demos, dvs “folket”, är och då återstår bara kratía, den rena makten och demokratin dör. Och samtalet om poesi är särskilt viktigt, eftersom poesin är all litteraturs kärna.

ANNONS

En recension hos Örnen och Kråkan innefattar 7000 till 12000 tecken och är skriven av en passionerad litteraturkritiker som dessutom läst den recenserade boken omsorgsfullt. Här får skribenten både den tid och det utrymme som krävs för att kunna utöva kritiken så att den kommer till sin fulla potential.

– Vårt samhälle har allt sedan digitaliseringen tog fart i början av nittiotalet levt i en uppmärksamhetskris, menar Magnus. Ett övermått av intressant information har gjort att vi försökt speeda upp kritiken. Läsa snabbt och tycka i stället för att kritiskt värdera. Uppmärksamhetskrisens är lyckligtvis på väg att ebba ut och kritikens konst på väg att återetablera sig. Örnen och kråkan är bara ett av många uttryck för det, säger Magnus.

– Vi publicerar varje onsdag en lång, genomarbetat och väl betald recension av en aktuell diktsamling eller en bok om poesi. Recensionen har alltid genomgått en omsorgsfull redaktion i dialog med recensenten, så att texten är genomlyst och diskuterad vid publiceringen. De som så önskar får klockan sju på onsdagsmorgonen ett mail som länkar till recensionen. Man kan antingen läsa eller lyssna till den. Tanken är att folk ska kunna ta del av den på väg till jobbet, till exempel. Sajten publicerar också varje vecka ett filmat poesitips av antingen en bibliotekarie eller en bokhandlare. Vårt onsdagsmail går nu ut till drygt 2500 personer. Vi hoppas som sagt ganska snart fånga in ALLA med genuint intresse för poesi. En gång i månaden publicerar vi också en timmes pod där poeter, kritiker och andra läser upp och talar om aktuell poesi.

ANNONS

Redaktionen läser i stort sett allt som kommer in till dem och urvalet görs efter noggranna diskussioner. Först därefter väljs en lämplig recensent ut – en skribent som dessutom kan räkna med att få en skälig lön för sitt arbete.

– Till skillnad från alla andra recensionsfora på nätet som jag känner till så betalar vi rimligt, säger Magnus. Vi har sagt oss att en recension av det här slaget tar minst en vecka att göra. Om vi ska kunna kräva den kvalitet vi begär av skribenterna måste de därmed också få betalt för en veckas jobb.

Magnus startade Örnen och Kråkan som ett aktiebolag med sitt morsarv som riskkapital – en summa om ungefär en kvarts miljon kronor. Förutom honom själv utgörs redaktionen av personer verksamma på Bonnier Books Kritiklabb – ett startup-labb för dagskritiska projekt. Örnen och Kråkan är ett av labbets så kallade experiment men rent ekonomiskt har de två dock inget med varandra att göra.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

Om ett år tror Magnus att Örnen och Kråkan genom att återinföra kritik som går på djupare plan kommer att vara den absolut viktigaste platsen för poetisk värdebildning. Poesin idag menar han mår fantastiskt och att det är marknaden för den som är i dåligt skick.

– Just därför försöker Örnen och Kråkan bland annat samla alla med intresse för poesi, säger Magnus. Också biblioteken och bokhandlarna. På så vis hoppas vi bli en plats där det lönar sig att vara med och att synas. Genom att göra det enkelt för alla att ägna en kvart i veckan åt aktuell poesi på svenska tänker vi att vi skapar ett torg. Och lyckas vi locka alla till torget, så kommer där också att uppstå en marknad – där värden skapas, byts och förhandlas.

Foto: Siri Karalic Mannheimer

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.