Christoffer Palmer tar över Bjäres anrika bokhandel

Den 1 maj tillträdde Christoffer Palmer som ny ägare till Bjäre Bokhandel. Några märkbart större förändringar utåt kommer det dock inte att bli för kunderna. 

Christoffer Palmer, ägare till Höganäs Bokhandel och Cappucino, har köpt upp Bjäre Bokhandel i Båstad.

– Jag blev tillfrågad om jag ville köpa Bjäre Bokhandel i höstas, berättar Christopher. Jag svarade först “Njae – jag vet inte om jag har tid.”. Men tanken var spännande och ju mer jag funderade insåg jag att jag inte hade något val. Bjäre Bokhandel är en av Sveriges bästa bokhandlar och jag kunde inte tacka nej.

Boklådan som ligger i de centrala delarna av Båstad har förutom bokdelen också ett café samt ett stort engagemang i kringaktiviteter – något Christoffer ser som en av de viktiga gemensamma nämnarna med bokhandeln i Höganäs.

– Bjäre bokhandel har varit en förebild för mig och hur jag byggt upp butiken i Höganäs, säger Christopher. Båda butikerna har höga ambitioner, är aktiva och har en stark ställning på sina respektive orter. De kommer att kunna dra nytta av varandra i stort och smått – Bjäres bokhandel har till exempel ett stort kontaktnät. Vi i Höganäs är bra på kontorssidan och även om böckerna alltid kommer i första rummet är den absolut nödvändig.

bjare
Bjäre bokhandel

Christopher tog över första maj och kommer att behålla det allra mesta av hur det ser ut idag. Förändringarna kommer vara små och försiktiga och Christopher ser ett stort värde i att värna det som är unikt för respektive bokhandel.

I Höganäs har ni capuccino, i Bjäre finns idag ett bokhandelscafé. Vad händer med detta i framtiden?

– Lina Andreasson fortsätter driva caféet i Bjäre på sommarhalvåret men som ett eget bolag och vi kommer att samarbeta med bland annat författarträffar under bar himmel, säger Christopher. Under vinterhalvåret utökar vi kaffemenyn och erbjuder capuccino även i Bjäre bokhandel.

Stefan Lindvall var en av Bjäre bokhandels förra delägare. Han drev boklådan tillsammans med Lena Göransson och Lina Andreasson.

– Vi hade pratat om att sälja en tid, berättar Stefan. Jag är precis som Lena pensionär och Lina har andra verksamheter. Det var viktigt för oss att någon som är seriös och brinner för bokhandel tog över. Då föll valet på Christopher som vi känner sedan tidigare och vi frågade honom. Jag tror att Bjäre bokhandel får en jättebra framtid – Christopher känner bokhandeln och kommer att bevara både andan, kulturen och historian i den.

Bjäre bokhandel omsatte förra året ca 5 miljoner kronor och Höganäs Bokhandel 7 miljoner.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,