Malmö stadsbibliotek deltar i internationellt intervjuprojekt om nyanlända

För nyanlända har biblioteken en mycket viktig roll – förutom att vara en plats att kunna möta sitt eget språk i litteraturen är det också där man kan mötas, få information och hjälp. Malmö stadsbibliotek deltar nu som ett av fyra bibliotek i fyra olika länder i intervjuprojektet A million stories som man hoppas ska öka förståelsen för människor på flykt. 

De senaste åren har Skåneregionen och Malmö tagit emot en stor andel av de nyanlända personer som av olika anledningar tvingats fly från sina hemländer till Europa och Sverige. Många av dem söker sig till biblioteken som fungerar som en öppen plats för både information och social kontakt. På Malmö stadsbibliotek har man nyss startat upp intervjuprojektet A million stories – ett samarbetsprojekt där fyra olika bibliotek i fyra olika länder under två års tid ska samla in nyanländas berättelser om flykt. Biblioteken kommer att fungera som ett språkrör för de insamlade historierna som man hoppas ska öka förståelsen för vad upplevelsen av en flykt innebär.

– Förutom Malmö stadsbibliotek deltar bibliotek i Roskilde, Danmark, Köln, Tyskland och Athen, Grekland, berättar projektledare Nizar Keblawi. Anledningen är att Grekland är det land många flyktingar först kommer till när de når Europa, Sverige och Tyskland är de länder som tagit emot flest flyktingar och Danmark fungerar som transitland däremellan.

ANNONS

Tillsammans med fem andra ur bibliotekspersonalen och nio volontärer tar sig Nizar an uppgiften att filma, klippa, publicera och marknadsföra materialet under de närmsta 24 månaderna. Fortlöpande ska man identifiera nyanlända som kan tänka sig att vara med. Till sin hjälp har man organisationer som Röda korset och Individuell Människohjälp. Hittills har 62 personer blandat mellan kvinnor och män i olika åldrar anmält sig.

– Målet är att få ihop 160 personer, berättar Nizar. Sammanlagt 640 intervjuer från alla länder. Vi har gått ut till träffpunkter och språkgrupper för att berätta om A million stories och intresset har varit stort. Igår filmade vi vår första intervju, en 21-åring från Syrien. Det var en väldigt känslosam berättelse.

malmö1
Från inspelning av intervju på Malmö stadsbibliotek

Det filmade materialet kommer att klippas och redigeras och sedan läggas ut på en gemensam hemsida. För allmänheten blir sidan tillgänglig först i oktober 2017.

ANNONS

I samband med A million stories genomför stadsbiblioteket och områdesbiblioteken i Malmö workshops och seminarier som riktar sig till alla. Förhoppningen är att underlätta integrationen.

– En del av intervjuerna kommer vi att genomföra ute på områdesbiblioteken, säger Nizar. På så vis hoppas vi kunna sprida det så att fler kan börja arbeta med nyanlända. Det passar perfekt att göra det här på bibliotek. Det är en öppen plats där alla är välkomna. Många nyanlända kommer hit för att låna SFIböcker eller skriva på datorer, gå på språkcafé och läsa böcker. Här finns många i personalen som talar flera olika språk och vi har tryckt information på bland annat arabiska och persiska. Det märks att människor känner sig trygga här.

Nizar Keblawi
Nizar Keblawi, projektledare

Förutom att vara projektledare för A million stories arbetar Nizar på det digitala biblioteket men är också engagerad som kommunikatör i barnbiblioteket med sagostunder på arabiska för barn mellan 0 och 8 år.

Ja, jag gillar Boktugg och vill anmäla mig till ert gratis nyhetsbrev.

– Det är välbesökt, ofta med runt 40 besökare per gång, säger Nizar. I områdesbiblioteken finns workshops för barnen men det inleds alltid med en sagostund.

Böcker på andra språk än svenska finns samlade på en våning i biblioteket och det är populärt att låna – många frågar efter dem, berättar Nizar.

– En del böcker är skrivna av arabiska författare men de flesta är översättningar, säger Nizar. Vi har fått köpa in fler barnböcker på arabiska. Barnen lär sig om böckerna på dagis och förskolan och sen vill de låna hem dem. Biblioteken har en jätteviktig roll för nyanlända och det är viktigt att vi jobbar med språk och kommunikation för att hjälpa den målgruppen.

Information Malmö stadsbibliotek

Besöksadress: Kung Oscarsväg 11, Malmö

Antal områdesbibliotek: 11 st

Antal anställda: Stadsbiblioteket: 125 st, Områdesbiblioteken 60-70 st

Utlåningsstatistik: 2016: 1 081 057 st, 2015: 1 088 803 st, och 2014 1 223 452 st

Besöksstatistik: 2016: 970, 472 st 2015: 883, 708st 2014: 922,094 st

 

 

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …

… det gör oss stolta och glada. Till skillnad mot andra sidor, så har vi ingen betalvägg. Det är ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt.

För att vi ska kunna fortsätta göra det vill vi ge dig chansen att bli vår supporter. Det kostar som en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) och du stöttar den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år.
Samtidigt får du tillgång till vår insider-avdelning, med både extramaterial och emagasin.

Vi behöver dig och det tar bara en minut av din tid. Bli en Insider idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
1 kommentar

Kommentarer är avstängda.