Brittiskt förlag tog in nästan 8 miljoner kronor via crowdfunding

Det brittiska förlaget New Internationalist Publishing har nyss genomfört en crowdfundingkampanj ”Buy Into a Better Story” där man bad läsare att köpa aktier för att stötta förlagets utgivning.

Det var Publishers Weekly som rapporterade om crowdfundingkampanjen där investerare ombads stoppa in minst 50 pund för att köpa aktier i företaget. New Internationalist Publishing har ägts av de anställda och drivits som ett kooperativ länge. Det startade som ett magasin 1973 och gav nyligen ut det 500:e numret sedan starten. 1982 gav man sig in i bokbranschen och ger idag ut runt 20 titlar per år. Huvudkontoret ligger i Oxford men man har också ett kontor i Kanada och distribution i USA.

New-Internationalist-tidningarMålet hade satts till 500 000 pund och när tiden gick ut efter 36 dagar så hade man fått in hela 704 114 pund (motsvarande runt 7,9 miljoner kronor).

Alla nya delägare (3409 personer) får en röst vardera, oavsett antal aktier och målet är att använda dessa ambassadörer för att hålla bolaget på rätt kurs i utgivningen.

”Till skillnad från andra mediabolag som förlitar sig på miljardärer eller stora bolags annonsering vill vi att vår ärliga, oberoende journalistik ska ägas av personer som delar våra värderingar. Vi har alltid varit läsardrivna, nu vill vi bli läsarägda”, skrev New Internationalist på sin kampanjsida.

Bland dem som bidragit finns kända namn som skådespelaren Emma Thompson, författaren A.L. Kennedy, ledarskribenten George Monbiot och musikern Jarvis Cocker, skriver Publishers Weekly.

Förutom inflytande så hoppas företaget kunna ge sina nya delägare möjlighet att få ränta på pengarna – och i framtiden kanske rentav återbetalning av det satsade kapitalet.

Här hemma i Sverige finns plattformen FundedByMe som erbjuder möjlighet för företag att via crowdfunding ta in nytt kapital i utbyte mot aktier, alternativt att låna pengar från en grupp av människor istället för att gå till banken. Här på Boktugg har vi tidigare främst skrivit om olika författare som använt crowdfunding för att finansiera olika bokprojekt, exempelvis serietecknaren Jonas Darnell och debattören Johan Norberg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL