OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Småland kan få ny festival för barn- och ungdomsböcker 2018

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Föreningen SmåBUS vill hylla barn- och ungdomslitteraturen redan nästa år. De arbetar i nuläget aktivt med att få finansiärer till en festival som kommer att hållas i Vetlanda kommun och Astrid Lindgrens hemtrakter Näs under 2018.

Joke Guns vill ge Småland en ny, återkommande barnboksfestival. Med stöd från ett stort allmänt intresse och ett brinnande, eget driv började hon först själv med hjälp från sin man att utforska möjligheterna för att hylla litteraturen för barn och unga genom en festival. Så småningom bildades föreningen SmåBUS – Barn- och Ungdomslitteratur Småland – med syfte att inte bara göra en festival utan främja hela barn- och ungdomslitteraturen. De består idag av 11 engagerade medlemmar som hoppas kunna få med sig både stödmedlemmar och sponsorer.


ANNONS


Varför behövs en ny litteraturfestival i Småland?

– Småland andas litteratur, säger Joke. Många författare flyttar till större städer och vi vill visa att Småland har mycket att bjuda på också. Astrid Lindgren är känd i hela världen. Men det finns nya aktörer, författare och illustratörer som är värdefulla. Unga förlag som vågar. Festivalen vill lyfta upp författarna och illustratörerna och ge dem en plattform för att öka deras kunskaper.

Arrangemangets syfte är att skapa möjlighet för utbyte av inspiration samt samarbete mellan olika sorters kreatörer för att lyfta barn- och ungdomslitteraturen både regionalt, nationellt och internationellt. Detta skulle i förlängningen också leda till en kulturell utveckling i Småland som berör allt från enskilda författare till bokhandlare och förlag. Tanken är att den första festivalen ska gå av stapeln i september 2018 både i Vetlanda kommun samt på Astrid Lindgrens Näs. Och en tydlig programskiss finns redan:

  • barnboksförfattare, illustratörer och förlag från olika länder träffas
  • föreläsningar för barnboksförfattare och illustratörer
  • föreläsningar för pedagoger, föräldrar, bibliotekarier, barn och ungdomar.
  • internationella workshops
  • besök på Astrid Lindgrens Näs
  • skolbesök: små grupper av författare och illustratörer besöker grundskolor i Vetlanda kommun

I nuläget arbetar Joke och föreningen aktivt med att finna finansiärer för festivalen på olika nivåer. De har skickat en ansökan till region Jönköpings län och jobbar med en till Leader Linné Småland – ett strategiskt program att söka bidrag från – samtidigt som man hoppas på sponsorer i form av företag. På ett annat plan arbetar man med insatser som barnboksloppisar, föreläsningar och writers residency på Björköby.

ANNONS

– Den ger mig möjligheten att organisera små litterära aktiviteter i samarbete med SmåBUS, säger Joke om sistnämnda.

Joke är själv barnboksförfattare och har i Holland och Belgien gett ut sammanlagt 30 böcker på fem olika förlag. 2014 flyttade hon med man och tre barn till Sverige från Belgien där hon förutom författandet också haft en barnbokhandel. I butiken arrangerade och organiserade Joke bokmiddagar, författarbesök och workshops. En gång i månaden var det lördagsfrukost till en författarföreläsning.

– Vi säger ofta att det är Astrid Lindgrens fel att vi flyttade till Sverige, skrattar Joke. Jag tycker väldigt mycket om hennes böcker, och jag beundrar hennes skarpsinne. Nu bor vi i hennes Småland, jag har börjat med att skriva på svenska och kan, äntligen, organisera barnboksfestivalen.

Barnboksförfattare, illustratörer och barnboksförlag kan anmäla sig till festivalen redan nu:
SmåBUS Barnboksfestival 19/20/21 september 2018.
För alla som vill bli medlem av föreningen finns nu FB-gruppen:
SmåBUS Barn- och Ungdomslitteratur Småland (förening)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Bland ett 30-tal titlar fastnar vi för Bokhunden Edgar och tågmonstret av Ingrid Jönsson, Spöket av Aase Berg och Krig i Europa: Inblick, överblick, ögonblick av Sebastian Laneby.

🎂 Födelsedagar: Tove Jansson (1914-2001) var född den 9 augusti och sedan 2020 är det en inofficiell flaggdag i Finland, då Tove Jansson-dagen firas. Hon är framför allt känd för sina böcker och tecknade serier om mumintrollen, den första, Småtrollen och den stora översvämningen, utkom redan 1945. Förutom författare var hon illustratör, konstnär och serieskapare. Katarina Wennstam (född 1973) har födelsedag idag. Journalist, författare och debattör som senare i höst kommer med Dödsbädden, den tolfte boken i hennes Justitiaserie.

👩‍🍳 Den 9 augusti är tydligen Rulltårtans dag men även Internationella dagen för världens ursprungsfolk. Recept på rulltårta hittar du i böcker som Baka i långpanna deluxe av Frida Skattberg. Dagens andra boktips får då bli Ursprungsfolkens religioner – Land, minne, kultur av Daniel Andersson.🚫 52 böcker. PEN America rapporterar att det största skoldistriktet i Utah har bannlyst 52 böcker av 41 författare som ska avlägsnas från biblioteken i distriktet. PEN ser det som en ”bekymrande eskalering i bannlysandet av böcker”. Bland de bannlysta böckerna finns exempelvis Den sommaren av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki och en bok av David Levithan (som i flera böcker ifrågasätter föreställningar om kön, genus och sexualitet, och tänjer gränserna för hur det kan skildras i ungdomslitteraturen). 42 % av titlarna som plockats bort har HBTQ-karaktärer eller -teman.

🤟 Mer än Tiktok. Colleen Hoover dominerade USA-topplistan för första halvåret 2022 vilket förklaras av #BookTok på TikTok. Eller? Slate gör en djupdykning och finner att Hoover var stor på både Youtube och Instagram långt innan Tiktok dök upp. Hon bryter även mot ”regeln” att hålla sig till en genre – till skillnad från många andra bästsäljande författare. Romantik är dock en återkommande ingrediens i vad som summeras ”the everything bagels of popular fiction”. I september kommer hennes nya roman Minnen av honom på svenska – på Modernista.

Mikael Strömberg, författare. Foto: Eva Lindblad

✍️ Skrivkramp. Från en bok med skrivkramp, ett år med skrivkramp till ett riktigt flyt och nya böcker på gång – för första gången utan övernaturliga inslag. Mikael Strömberg vill kalla sig författare, inte skräckförfattare.

🧻 Dyrare papper. Ännu en våg av prishöjningar på papper kan komma att drabba bokbranschen. Två papperstillverkare, Mitsubishi HiTec Paper och Sappi Europe, aviserar prishöjningar i storleksordningen 8-15 % i september, skriver Printweek. Detta trots att de redan höjt priserna med 10-25 % tidigare i år. Återstår att se hur detta påverkar tryckpriserna för böcker.

🏆 Tyskt pris. Författaren Emine Sevgi Özdamar (född 1946 i Turkiet) är årets mottagare av Georg Büchner-priset, Tysklands finaste och största pris till ett författarskap med en prissumman på hela 50 000 euro. Det delas sedan 1923 ut av Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Emine Sevgi Özdamar kunde inte fortsätta som skådespelare i Turkiet efter militärkuppen 1971 och 1976 gick hon i exil. På svenska finns Özdamar utgiven på Rámus med Sällsamma stjärnor stirrar mot jorden i Anna Lindbergs översättning, en självbiografisk roman från 70-talets Berlin, om en delad stad, exilen från Turkiet, små- och stora kärlekshistorier och framförallt kärleken till teatern. Özdamar är den fjärde Büchnerpristagaren i Rámus utgivning efter Felicitas Hoppe, Jan Wagner och Terézia Mora. 

📦 Distributionsbråk. Flera danska förlag rasar mot prishöjningar som DBK gjort, skriver Bogmarkedet. DBK har dubbla roller, både bokdatabas och 3PL-tjänster (tänk som om Förlagssystem och Bokinfo var ett bolag) – monpol kaller kritikerna det. DBK höjdetitelavgiften för de förlag som inte nyttjar deras lagertjänster (från 2,50 till 9 kr/månad och titel) och sänkt den för sina 3PL-kunder (från 10 till 9 kr). Dessutom höjs uppstartsavgiften för nya förlag till hela 17 500 DKK (motsvarande 24 400 SEK). DBK drivs som en fond sedan 1894. Överskott delas ut som stöd till projekt som främjar läsning. 2021 gjorde DBK en vinst på 3,9 milj DKK och omsatte 129 milj DKK.


Uppdateras under dagen …