Internationella barnboksfestivalen SmåBUS är tillbaka 3-5 juli

Joke Guns, ordförande SmåBUS. Foto: Pressbild.

SmåBUS 2018 blev en succé. Efter några års uppehåll (bland annat på grund av pandemin) är den internationella barnboksfestivalen tillbaka i Vimmerby och Nässjö den 3-5 juli.

– SmåBUS 2018 blev en succé. Det känns därför fantastiskt roligt att konferensen nu kommer åter efter pandemin. Vi alla är olika men delar passionen för bra berättelser och vikten av barnböcker till alla barn. Skillnaderna ger oss alla ny inspiration och kontakter över nationsgränserna, säger projektledaren Joke Guns i ett pressmeddelande. 

Under tre sommardagar kommer föreläsningar, workshops och utställningar ta plats på det småländska Höglandet. Årets tema för SmåBUS är “Mod och Sårbarhet”. Syftet är att främja utbyte av inspiration och kunskap om litteratur för barn och ungdomar. Barnboksförfattare och illustratörer träffas här i ett inspirerande område under föreläsningar, workshops och många spontana möten. 

Bland föreläsarna märks bland andra hyllade författare och illustratörer som nederländska Marit Törnqvist, som bland annat illustrerat böcker av Astrid Lindgren, finlandssvenska Malin Klingenberg, som bland annat tilldelats Runeberg Junior-priset två gånger samt belgiska Jan de Kinder, vars böcker har översatts till många språk.

– Vår ambition är att fortsätta skapa en arena där barnboksförfattare och illustratörer i olika åldrar och från olika länder, med olika övertygelser, möts med respekt för varandra och för barn- och ungdomslitteratur. När allmänheten ansluter skapas ren magi. Tillsammans bidrar vi till en fantastisk kulturell utveckling i Astrid Lindgrens anda, säger projektledaren Joke Guns. 

I samband med årets upplaga av SmåBUS kommer även en utställning invigas. Originalen ställs ut på Astrid Lindgrens Näs under sommaren 2023 och kommer därefter resa vidare till fler orter.

Medverkande på SmåBUS 2023:

 • Marit Törnqvist,  Nederländerna
 • Malin Klingenberg, Finland
 • Jan de Kinder, Belgien
 • Richard Câmara, Portugal
 • Maike Stein, Tyskland
 • Karin Salmson, Sverige
 • Pieter Gaudesaboos, Belgien
 • Aline Sax, Belgien
 • Marcus-Gunnar Pettersson, Sverige
 • Dominic Williams, Wales
 • Meikeminne Clinkckspoor, Belgien

Fakta om SmåBUS

SmåBUS 2023 går av stapeln den 3-5 juli och äger rum på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, Bullerbyn i Sevedstorp och i Sörängen Folkhögskola i Nässjö.

SmåBUS anordnas av föreningen SmåBUS (Barn- och Ungdomslitteratur Småland). Ambitionen är att skapa en arena för fortbildning, informationsutbyte, kontaktskapande och utveckling av hela branschen. Den första upplagan av SmåBUS ägde rum 2018.

Läs mer på SmåBUS hemsida.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.