fbpx

Ytterligare författare klara för Crimetime Gotland 2017

Ingrid Korsell, Henrik Jonsson, Åsa Larsson Foto: Thron Ullberg

Tredje året för Sveriges största deckarfestival Crimetime Gotland som nu presenterar ytterligare ett gäng författare. Festivalchefen Carina Nunstedt är nöjd med resultatet så här långt.

– Intresset känns ännu större, inte minst för att festivalen i år ligger i början av augusti istället för att krocka med skolstart. Idag presenterar vi ytterligare ett 30-tal klara namn, totalt medverkar drygt 50 internationella och svenska deckar- och spänningsförfattare. För några timmar sedan släppte vi även tilläggsbiljetter för skrivarskola, afternoon tea, utflykter och middagar som är mycket populär, säger Carina Nunstedt som är festivalchef och programansvarig.

Inte nog med det. Sedan tidningen Books & Dreams lades ner i höstas så har hon nytt deltidsjobb som förläggare på Yourlife Books, ett nytt imprint inom bokförlaget Forum. Dubbla jobb skulle vissa säga.

ANNONS

– Bitvis är det lite hektiskt, men jag är van att ha ett högt tempo och kombinera olika uppdrag. Yourlife Books ger ut personlig facklitteratur och Crimetime handlar om deckare, så det är ganska enkelt att skilja åt ämnesmässigt, säger Carina Nunstedt.

För även om Books & Dreams är nedlagd i tryckt form så lever varumärket vidare i högsta grad. Och hon får fortsätta göra intervjuer.

– Books & Dreams event har alltid varit det vi satsat mest på och de stora, uppskattade författarhelkvällarna lever vidare på Oscarsteatern i Stockholm och Stora Teatern i Göteborg. Det är som en talk show med härliga författarintervjuer live som jag gör tillsammans med Josefine Sundström, senaste tillfället var den 7 mars. Nästa gång blir den 19 september (Stockholm) och 28 september ( Göteborg), säger Carina Nunstedt.

ANNONS

– Och sedan gör jag en del intervjuer både för Crimetime Gotlands kanaler och Yourlife Books. Ska inom kort lägga upp en filmad intervju med Glennon Doyle Melton som är aktuell med Love Warrior (min första bok som förläggare). Så jag har fullt upp med spännande författarmöten på olika plan, tack!

Förra året var det en del förlag som lät tveksamma till att skicka sina författare till Crimetime och tyckte att det var för dyrt och ett par förlag säger till Boktugg att de inte kommer att skicka sina författare i år eller skicka färre författare. Förlagen betalar en avgift för att få ha sin författare på scen och står dessutom i de flesta fall även för resor och hotell.

Har ni ändrat något efter den kritiken eller märkt av att det varit svårare att locka författare till eventet?

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Det var något enstaka förlag som uttryckte detta. Vi har ett nära samarbete med alla medverkande förlag (totalt 13) för att hela tiden utveckla festivalen. Det finns en stor förståelse för att det kostar mycket att producera Sveriges största deckarfestival och det har inte blivit svårare att locka författare. Tvärtom får vi säga nej till många eftersom vi har ett begränsat antal författarplatser, säger Carina Nunstedt.

En annan fråga är givetvis om tidningens nedläggning, den nådde trots allt ut till 30 000 läsare, har påverkat marknadsföringen av Crimetime?

– De digitala kanalerna och en tydlig pr-strategi har hela tiden varit viktigast för att sprida Crimetime Gotland. Tidningen har bara haft en kompletterande roll. Vi satsar nu på att producera ett festivalprogram som känns ännu mer som ett festivalmagasin, det distribueras bland annat med Gotlandsmedia, berättar Carina Nunstedt.

Crimetime arrangerades första gången 2015 och de två evenemangen har hittills lockat drygt 2500 besökare per år, inklusive familjepubliken vid barnscenen där det är gratis att lyssna.

På festivalens barn- och familjescen 2017 medverkar favoriterna Martin Widmark och Helena Willis (LasseMajas Detektivbyrå), Anna Jansson (Emil Wern-serien), Kristina Ohlsson (serien om barnen i Åhus), Henrik Jonsson och Ingela Korsell (PAX-serien), Mats Strandberg (Monstret-serien) samt Beppe Singer, känd från SVTs Hjärnkontoret, som bjuder på Beppes detektivexperiment. Barnens Crimetime bjuder även på skrivarworkshop och monsterverkstad för de lite äldre barnen, och sagostund och deckarpyssel för de mindre.

Som man kan se på Boktuggs kalender över mässor och andra litterära evenemang verkar dessa bli fler för varje år.

Vilka fördelar har Crimetime i den konkurrensen?

– Crimetime Gotland är Sveriges största deckarfestival, som äger rum under tre dagar, den 3–5 augusti, i en fantastisk historisk miljö. Visby och Gotland är en av de vackraste sommarplatserna på jorden. Vi har också en nära dialog med medverkande förlag och författare för att hela tiden utveckla och sprida evenemanget, menar Carina.

Crimetime har gått med förlust både 2015 och 2016, hur långt tålamod har ägarna (Bonniers)?

– Att ett nytt evenemang av den här storleken tar flera år att utveckla och bygga upp är inget konstigt. Vi har stort stöd, säger Carina Nunstedt.

I ett pressmeddelande lyfter hon fram den amerikanska thrillerstjärnan Gregg Hurwitz, prisbelönta irländska författaren Emma Donoghue, finska kriminalförfattaren Mikko Porvali samt hyllade svenska författarna Jan Mårtenson, Tove Alsterdal, Sofie Sarenbrant, Jonas Bonnier, Kristina Ohlsson som nu också är klara för Crimetime Gotland 2017.

Crimetime Gotland produceras av Books & Dreams och Blixten & Co, i samarbete med Region Gotland och medverkande bokförlag.

Dessa författare kommer att medverka på Crimetime Gotland, 2017:

Elly Griffiths (UK), Gregg Hurwitz (US), Emma Donoghue (IRL), Jane Harper (AUS), Unni Lindell (NO), Mikko Porvali (FI), Torkil Damhaug (NO), John Ajvide Lindqvist, Camilla Läckberg, Jan Mårtenson, Jens Lapidus, Malin Persson Giolito, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Håkan Nesser, Denise Rudberg, Katarina Wennstam, Sofie Sarenbrant, Christoffer Carlsson, Kristina Ohlsson, Mats Strandberg, Jonas Moström, Tove Alsterdal, Ninni Schulman, Marianne Cedervall, Emelie Schepp, Jenny Rogneby, Anders de la Motte, Paul Leander Engström & Camilla Grebe, Sören Bondeson, Jonas Bonnier, Rebecka Edgren Aldén, Caroline Eriksson, Gustafson & Kant, Mariette Lindstein, Martin Österdahl, Anna Tell, Dennis Magnusson, Lina Bengtsdotter, Mattias Leivinger & Johannes Pinter, Dan Nilsson, Anna Roos, Martin Widmark och Helena Willis, Beppe Singer, Ingela Korsell och Henrik Jonsson.

 

Bilden: Ingrid Korsell, Henrik Jonsson, Åsa Larsson. Foto: Thron Ullberg

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.