Dan Buthler, Leif Jacobsen och Mats Lerneby skriver ny serie ungdomsböcker tillsammans

Leif Jacbsen, Mats Lerneby och Dan Buthler är trion bakom en ny serie ungdomsböcker nu jagar förlag tillsammans med sin agent.

Tre författare med en stark gemensam nämnare: ett stort intresse för historia. Det blev fröet till en helt ny serie ungdomsböcker om två tonåringars resa genom tiden.

Hur kommer man på att man ska skriva en bok tillsammans? För Dan Buthler, Leif Jacobsen och Mats Lerneby började det för två år sen när de lärde känna varandra på en resa till Israel med författarlandslaget. Där upptäckte de att de alla tre brann för ämnet historia. Hemma igen funderade de lite var och en på sitt håll innan de slog sina påsar ihop och kom fram till att de skulle skriva en bokserie utifrån sitt gemensamma intresse.

– Jag hade länge tänkt att jag ville göra något annat, säger Dan Buthler som tidigare bl a gett ut spänningsromaner tillsammans med Dag Öhrnlund. Jag har en magister i mig som gillar historia och jag kände att jag ville skriva för ungdomar, ge dem kunskap innan de växt upp.

Det är tänkt att bli en serie om 15 böcker med en utgivningstakt på två stycken om året. Den första boken är klar och tog nästan två år att skriva. Men det handlade mycket om att hitta en bra arbetsstrategi och pricka en viss ton. Trion vill skapa en gemensam röst i texten som läsaren känner igen i nästkommande böcker.

Hur är det att skriva tre stycken tillsammans?

– Det är viktigt att ha en detaljerad synopsis och att finna rätt ton, sen är det inte så svårt, berättar Dan. Med ett tydligt skelett för historien kan vi alla jobba parallellt och uppnå den utgivningstakt som vi tänkt oss. Med första boken har vi provat oss fram, stött och blött texten ihop. Men många engångssaker har vi nu löst och slipper famla med i arbetet med resterande böcker. Så vi känner att kommer kunna hålla utgivningstakten vi tänkt oss framöver.

Alla tre har utöver sina andra yrkesroller – Dan är ekonom, Leif översättare och Mats journalist – gett ut böcker själva eller i samarbete med andra tidigare. Leif har hunnit göra flera barn- och ungdomsböcker bl a Mopedserien och lättläst fantasy och Mats har skrivit både en fackbok och en spänningsroman.

Det finns mycket samlad erfarenhet till de nya böckerna vars grundidé är inspirerad av den franska, animerade tv-serien “Det var en gång” från 1978. Där reser samma karaktärer igenom olika delar av historien. Mats’, Leifs och Dans huvudpersoner är Max och Marie, två trettonåringar anlitade för tidsresan av människor i framtiden. Syftet är att förutom leverera bra underhållning att också lära ut hur livet tett sig i olika perioder av världshistorien. De femton böckerna ska undan för undan leda fram till förklaringen till vad det är i framtiden som gör det så viktigt för ungdomarna att resa bakåt.

– Vi har jobbat mycket med research till backstoryn för att inte måla in oss i ett hörn, säger Dan. I första boken landar Max och Marie i Florence 1504 och får bo hos Leonardo Da Vinci samt möta andra stora namn från den tiden.

Nu jobbar de med bok nummer två – skelettet för Max och Maries nästa färd är redan klart. Trions agent (Brandt New Agency) letar efter förlag både i Sverige och internationellt och så fort det är klart kommer namnet på serien att spikas.

Foto: Lars Ardarve

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,