Allt färre ungdomsböcker ges ut – har halverats

Det ges ut allt färre ungdomsböcker i Sverige. Arkivbild: CHRISTINE OLSSON.

Antalet ungdomsböcker på svenska minskar för sjunde året i rad, visar Svenska barnboksinstitutets årliga bokprovning. Dystopier och böcker om krig är några av de vanligaste ämnena i de ungas bokflod.

Utgivningen av ungdomsböcker har mer än halverats sedan 2017, och förra året fortsatte antalet titlar att sjunka, från 171 till 154. Det är en minskning på tio procent från 2022, och beror enligt Sofia Gydemo, bibliotekarie på SBI, delvis på minskad lönsamhet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Vi hör från förlagen att en ungdomsbok kostar lika mycket som en vuxenroman att trycka men man kan inte ta lika mycket betalt. Bokhandlare rapporterar också om en minskad försäljning, säger hon.

Det är inte så enkelt att ungdomar har slutat efterfråga böcker – men numera väljer många att läsa på engelska istället. Unga slukar litteratur på digitala läsgemenskaper som booktok, men deras läsning uppmärksammas inte alltid, hävdar Sofia Gydemo.

– Det finns de som läser och läser mycket men många av böckerna är vuxenklassade, och när de översätts ser vi dem inte bland ungdomsböckerna. Om unga inte vill läsa på engelska kanske de plockar upp bollen när den översätts, men då som vuxenbok.

Dystopier och krig

Vardagsliv, vänskap och kärlek är återkommande teman i ungdomsböckerna. Men dystopier och böcker om överlevnad för unga ökade förra året. Där skildras framtida samhällen med korrupta system som människor försöker fly ifrån eller stå upp emot.

Krig och flykt är också ett av de mest framträdande ämnena i barnböckerna.

– Många barn- och ungdomsböcker är väldigt samtidsorienterade, är det mycket oro så syns det i utgivningen, säger Sofia Gydemo.

Förra året publicerades drygt 40 barn- och ungdomsböcker om krig och flykt. Ungefär hälften av dem utspelar sig under andra världskriget, men även konflikter i Ukraina, Syrien och Afghanistan skildras. Främst i böcker för läsare som är 6–12 år gamla.

– Men i ungdomsböckernas dystopier är det ofta krig och maktkamp också, fast det inte är i en verklig värld.

Lite humor

Överlag ser Sofia Gydemo samma tendens för ungdomsböckerna som forskaren Sonja Svensson formulerade på 90-talet: det råder en idyllfobi, mycket är problemorienterat.

– I mellanboksåldern finns mer humoristiska böcker men det saknas i ungdomslitteraturen.

En liten skiftning märks dock, det har börjat dyka upp feelgoodböcker för unga. Liksom i genren för vuxna tar de upp problem, men med ett mer lättsamt språk.

– Då gör berättarsättet att de böckerna inte blir så mörka och deprimerande, säger Sofia Gydemo.

Text: ELIN SWEDENMARK/TT

Fakta: Om barnboksutgivningen 2023

I sin bokprovning noterar Svenska barnboksinstitutet (Sbi) 2 197 tryckta barn- och ungdomsböcker med 2023 som utgivningsår. Det är 14 titlar fler jämfört med året innan, en ökning på knappt 1 procent.

Bilderböckerna är fortsatt den största kategorin i utgivningen, följt av faktaböckerna, mellanåldersböckerna och kapitelböckerna. Utgivningen av ungdomsböcker är den lägsta sedan Sbi började dela upp utgivningen i kategorier 2002.

Översättningarna står för 33 procent av utgivningen, vilket är mycket lågt historiskt sett. Engelskan fortsätter att dominera, med 62 procent av den översatta utgivningen.

Några av böckernas mest framträdande teman är krig, folktro och nordisk mytologi, artificiell intelligens samt funktionsvariationer.

På topp 20-listan för försäljning liknar mycket föregående år. Den mest sålda barn- och ungdomsboken i Sverige 2023 var ”Förrädaren”, av Youtube-humorgruppen IJustwantToBeCool, som toppade listan 2022. Listan domineras annars av kända bokserier som ”Handbok för superhjältar”, ”Musse & Helium” och ”Harry Potter”.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.