Så blir du mer attraktiv i sommar: Läs böcker

En bok i handen gör dig mer attraktiv på stranden? Foto: iStock.

7 av 10 svenskar (70%) anser att läsning är ett attraktivt intresse. Mest attraktivt är det om andra läser samma genre som vi själva gillar att läsa. Detta enligt en ny undersökning från Verian Sifo på uppdrag av Adlibris.

– Att läsning kommer med många fördelar är ingenting nytt, men det är roligt att se hur just böcker även kan ha en positiv inverkan på hur attraktiva vi uppfattas av andra. Det som är viktigt att komma ihåg är att undersökningen också visar att det inte spelar någon större roll vad det är man läser, huvudsaken är att man
läser, säger Taru Raita, Kategoriansvarig fack- och skönlitteratur på Adlibris, i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Man ska alltid ta opinionsundersökningar med en stor nypa flingsalt. Men för bokbranschen är det förstås kul att kunna konstatera att läsning fortfarande ses som en attraktiv egenskap hos en potentiell partner.

Det kan bli en het sommar. Med rätt bok i handen. Enligt undersökningen verkar det främst vara fysiska böcker som har attraktionskraft. Kanske för att det är svårt att se ifall någon läser en bok på mobilen eller bara scrollar på TikTok. Det sistnämnda, scrolla på mobilen är inte lika sexigt.

”För att imponera på omgivningen tycks det vara helt rätt taktik att plocka med sig boken till parken, stranden eller för att få tiden att gå när man är på resande fot. Fler än 7 av 10 (73%) svenskar tycker nämligen att det är mer attraktivt att se en person läsa en bok än att scrolla på mobilen”, skriver Adlibris.

4 av 5 svenskar tänker läsa en bok i sommar

Passande nog tycks allt fler prioritera just läsningen inför sommaren 2024 jämfört med tidigare år. Nära 4 av 5 svenskar (77%) uppger att de själva tänker läsa en fysisk bok i sommar, vilket är en ökning från 2023, då siffran låg på 69 procent.

Enligt undersökningen är vill svenskarna inte bara läsa och visa upp sig med böcker i handen – det är också viktigt att prata om vad de har läst. Två av tre svenskar (66%) svarar att de gärna diskuterar böcker med sin partner eller en person de dejtar eller är intresserad av. Hoppsan.

På frågan om vilken genre som uppfattas vara mest attraktiv att andra läser, svarar den största andelen av svenskarna (43%) att genren inte spelar någon roll. Om vi behöver välja, svarar män att Fakta: Samhälle & Politik (23%) är den genre som det är mest attraktivt att se andra läsa, medan kvinnor istället svarar Romaner (26%).

Vi vill därmed gärna se att andra läser böcker vi själva tycker om, då undersökningen visar att män och kvinnor själva läser just dessa genrer i betydligt högre utsträckning än det motsatta könet. Gemensamt är, ironiskt nog, att Romance är den genre som placerar sig längst ner i botten av listan över vilka genrer som väcker attraktionen hos svenskarna.

Trender för sommarens läsning

Baserat undersökningen från Verian Sifo och Adlibris försäljningsstatistik för Sverige, syns tre lästrender inför sommaren 2024.

1. Filmsläpp väcker läslust

Vi vill gärna läsa om det vi ser på TV och bio och det senaste året har flera filmer och serier väckt intresset för de litterära förlagorna. Däribland böckerna Dune av Frank Herbert och Idea of You av Robinne Lee, som båda seglade upp på topplistan efter att biofilmerna visats under vintern och våren. Detta gäller även serier; Three Body Problem av Cixin Liu har ökat i försäljning efter streamingsuccén och i samband med att den nya säsongen av Familjen Bridgerton släpptes, syntes ett ökat intresse för seriens böcker.

2. Tiktok-titlarna som ger guilty pleasure

Även om Romance är den genre som plockar minst poäng i attraktion, skvallrar siffrorna om att det finns en viss guilty pleasure i svenskarnas relation till Romance. På topplistan för engelska titlar hittar vi nämligen omåttligt populära romanceförfattare som Ana Huang och Sarah J. Maas, vars böcker cirkulerar på TikToks #BookTok. #BookTok-forumet har bidragit till att nya och allt mer specifika subgenres inom Romance poppar upp, såsom Romantasy, Sport Romance och Billionaire Romance.

3. Deckarduos bidrar till mer spänning i sommar

Vi tycks inte få nog av Spänning & Deckare, vilket är den genre som fler än hälften av svenskarna (52%) planerar att läsa i sommar. I år ser vi allt fler spänningsförfattare kroka arm och skriva böcker tillsammans, vilket har mottagits varmt av läsarna. Till denna sommar kan läsare sjunka ner i Pascal Engman och Johannes Selåkers tredje bok Nomaden som släpptes under våren, Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldts uppföljare Långfredagen, men även böcker från nya deckarduos som Skaparen av Jonas Moström och Arne Dahl, och Fasad av debutanterna Hurtig Wagrell.

Topp 10 – Mest sålda böcker inför sommaren**

** Försäljning av böcker i Sverige maj 2024 på Adlibris

Svenska titlar

 1. De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones
 2. Fredriks middagstips : Mat man blir glad av av Fredrik Nylén
 3. Parasiten av Sofie Sarenbrant
 4. Det slutna rummet av Mari Jungstedt
 5. Au revoir Agneta av Emma Hamberg
 6. Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland och världens största
  penningtvättskandal
  av Lars Berge och Axel Gordh Humlesjö
 7. Dit floden för dig av Shelley Read
 8. Talmannens guide till svensk poesi av Andreas Norlén
 9. Stacken av Annika Norlin
 10. Drömmar av brons av Camilla Läckberg

Engelska titlar

 1. A court of Thorns and Roses Paperback Box Set av Sarah J. Maas
 2. Atomic Habits av James Clear
 3. A Court of Thorns and Roses av Sarah J. Maas
 4. King of Sloth av Ana Huang
 5. Twisted Love av Ana Huang
 6. Powerless av Lauren Roberts
 7. Fourth Wing av Rebecca Yarros
 8. Iron Flame av Rebecca Yarros
 9. Twisted Games av Ana Huang
 10. Funny Story av Emily Henry

Undersökningen i korthet

 • 7 av 10 svenskar (70%) anser att läsning är ett attraktivt intresse.
 • Fler än varannan svensk (53%) svarar att de skulle bli mer attraherade av en person som lyfter läsning som intresse.
 • 2 av 3 svenskar (66%) svarar att de gärna diskuterar böcker med sin partner eller en person de dejtar eller är intresserad av.
 • På frågan om vilken genre som uppfattas som mest attraktiv att andra läser, svarar den största andelen av svenskarna att genren inte spelar någon roll (43%)
 • Fakta: Samhälle och politik är den genre flest män anser är attraktivt att se andra läsa (23%). Samtidigt planerar män i högre grad att själva läsa just Fakta: Samhälle och politik denna sommar; (30% av männen jämfört med 15% av kvinnorna).
 • Romaner är den genre flest kvinnor anser är attraktivt att se andra läsa (26%). Samtidigt planerar kvinnor i högre grad att själva läsa just Romaner denna sommar (56% av kvinnorna jämfört med 31% av männen).
 • 7 av 10 svenskar (73%) anser att det är mer attraktivt att se en person läsa än att scrolla på mobilen.
 • I svaren från respondenterna anger flera att en person kan uppfattas extra attraktiv om det är en bokklassiker den läser, exempelvis Stolthet och fördom, Utvandrarna eller Idioten.
 • Nära 4 av 5 svenskar (77%) planerar att läsa en fysisk bok i sommar, vilket är en ökning jämfört med 2023 då siffran låg på 69 procent.
 • 27 procent av svenskarna tror att de kommer läsa fler böcker jämfört med förra sommaren. Fler yngre tror att de kommer läsa fler böcker, nämligen 47 procent i åldersgruppen 18-29 år.
 • Den främsta anledningen till att svenskarna läser är för avkoppling (77%), samtidigt läser allt fler även för underhållning och att lära sig nya saker jämfört med tidigare år.
  – 66% läser för underhållning, en ökning jämfört med 2023 då siffran låg på 55%.
  – 46% för att lära sig nya saker, en ökning jämfört med 2023 då siffran låg på 33%.
 • Över hälften av svenskarna (52%) planerar att läsa Spänning & deckare i sommar,
 • 44% planerar att läsa Romaner och 26% planerar att läsa Biografier & memoarer.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Adlibris. Den bygger på 1 060 intervjuer med den svenska allmänheten 18–79 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade webbpanelen, Sifopanelen mellan 26 – 29 april 2024.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.