”Behövs krafttag för att stoppa läskrisen”

Kulturcheferna på Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet vill se en lässatsning i hela grundskolan. Arkivbild: PONTUS LUNDAHL/TT.

Att barn och unga läser allt mindre slår brett – och nu måste politikerna agera, skriver kulturcheferna för landets sex största tidningar i ett gemensamt upprop.

”Vi har ansvar för landets största kultursidor och är oense om mycket. Men om detta är vi överens: det behövs krafttag för att stoppa läskrisen”, skriver kulturcheferna för Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Politiker från höger till vänster uppmanas att lyssna.

Skribenterna vill att alla skolor ska tillhandahålla tryckta skönlitterära böcker och ha bemannade skolbibliotek. De vill även se en lässatsning i hela grundskolan för ”att jämna ut skillnaderna i läsförmåga”.

Regeringen presenterade i fredags ett förslag att satsa 218 miljoner 2025 och 433 miljoner kronor per år från och med 2026 på skolbibliotek. Det ser kulturcheferna som ett bra men ”otillräckligt första steg”.

Som orsaker till det minskade läsandet listar de konkurrens från skärmar och sociala medier, skillnad i socioekonomisk bakgrund och att privata skolkoncerner har ”ekono­miska incitament” att strunta i bibliotek.

”Många elever i svenska skolor har inte tillgång till egna läromedel, eller till egna skönlitterära böcker. Det är ett fattigdomsbevis i ett rikt land”, skriver Johan Hilton, Ida Ölmedal, Björn Wiman, Victor Malm, Lisa Irenius och Karin Pettersson.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,