💰Författarlön (Nyhetsbrev #433)

Tuffa tider. BÄde förlag och ÄterförsÀljare ser över sina kostnader i dessa tider. SÄ Àven författare. Boktugg fortsÀtter bygga om pÄ sajten, men det Àr lite som Banverket: det tar tid och mÀrks Àn sÄ lÀnge inte mer Àn som försenade och utbeblivna artiklar. Men det kommer att bli grymt bra nÀr det Àr fÀrdigt. Vill du snabba pÄ processen sÄ har du en ledtrÄd i nÀsta mening.

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorerannonsörer och donatorer.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS 1. Tack alla lĂ€sare som hörsammade vĂ„r vĂ€djan om stöd via swish och sponsorskap förra veckan. Varje hundralapp gör nytta. Även en gratis lunch mĂ„ste betalas av nĂ„gon.

PS. I veckan hade vi en intressant intervju med Alexandra Torstendahl pĂ„ The Book Affair som redan bevisat att författarfinansierad utgivning kan vara att aktivt val av författaren. För den som vill sĂ€tta sig in i det nya förlagslandskapet finns ju en tidigare utgĂ„va av Analysbrevet: Hybridförlag – ny affĂ€rsmodell i konservativa bokbranschen.


Magin pÄ ett bibliotek. Foto: iStock.

EN TANKE

TÀnk om författare tjÀnade som bibliotekarier

Det Àr mÄnga som driver frÄgan om bemannade skolbibliotek inom bokbranschen. Inte sÄ konstigt, vi vill alla se fler lÀsfrÀmjare och fler bibliotek bör innebÀra fler inköpta böcker vilket gynnar ÄterförsÀljare, förlag och författare.

Enligt Saco Ă€r medianlönen för nyexade bibliotekarier Ă€r 30 000 kronor per mĂ„nad och stiger till 35 500 kr efter tio Ă„r och 38 000 kr efter tjugo Ă„r. SĂ„ lĂ„t oss sĂ€ga att en författare skulle tjĂ€na som en bibliotekarie, nyutexaminerad.

DÄ behöver vÄr författare dra in ungefÀr 575 000 kronor i royalties (för att tÀcka arbetsgivaravgift, pension, försÀkringar, arbetsredskap osv). Om hen har ett traditionellt avtal och fpriset Àr 100 kr sÄ skulle det motsvara 23 000 sÄlda inbundna böcker. Nu Àr det ju fÄ som gör det utan istÀllet Àr hÀlften av intÀkterna digitala. Vilket istÀllet krÀver 6389 inbundna och 115 000 strömmade böcker (rÀknat pÄ en 4-timmars ungdomsbok).

Brasklapp: som du redan rĂ€knat ut ser kalkylen ovan helt annorlunda ut beroende pĂ„ hur tjock (ex 100-800 sidor eller 1-30 timmar) boken Ă€r, vilket fpris (ex 80-200 kr) den har, vilken royaltysats (ex 12-50 %) förlaget erbjuder. DĂ€rför Ă€r det svĂ„rt att sĂ€ga ”sĂ„ mycket tjĂ€nar en författare pĂ„ en sĂ„ld bok”. Det beror pĂ„.

Men Äter till biblioteken. Antag att de köper in 500 ex av författarens bok. Det ger författaren (i exemplet) ca 12.500 kr i royalty. Om de böckerna sedan lÄnas ut 10 ggr i genomsnitt fÄr författaren 6100 kr i biblioteksersÀttning. Som utbetalas Äret dÀrpÄ.

Man skulle Àven kunna rÀkna ut kostnaden för ett nytt skolbibliotek och sedan roa sig med att rÀkna ut effekten av ett sÄdant bibliotek pÄ bokförsÀljningen och hur mycket pengar som dÀrigenom sipprar tillbaka till förlag och författare. LÄt oss sÀga 200 nya skolbibliotek (det finns ca 900 idag) med varsin heltidsanstÀlld bibliotekarie.

Lönekostnaden (baserad pÄ nyutexaminerad och den schablonkostnad som man kan rÀkna med i en kommun som regleras i avtal och overhead) blir dÄ 650 tkr. Om det dÀr biblioteket ska köpa in sÀg 500 nya böcker per Är blir det ytterligare 100 tkr. Vi bortser frÄn lokalkostnad, stÀdning och sÄnt. LÄgt rÀknat 750 tkr, eller 150 Mkr.

Av dessa 150 Mkr gÄr dÄ ca 20 Mkr till bokinköp men hÀlften stannar hos ÄterförsÀljaren sÄ till förlagen gÄr 10 Mkr. De ska ju sedan betala tryck, personal och framför allt royalty till författarna: ca 2,5 Mkr.

De dÀr 100 000 böckerna kanske genererar 1 miljon utlÄn? DÄ kan författarna se fram emot 2,08 Mkr i biblioteksersÀttning (varav runt 832 Tkr till stipendiepotten).

Det Àr nu jag inte kan lÄta bli att fundera över författarens perspektiv. LÀsfrÀmjande i all Àra. Men högt rÀknat 5,2 Mkr av 150 Mkr hamnar hos dem som skriver och illustrerar böckerna. Eller 3,5 %.

Man kan invÀnda att ett skolbibliotek kommer att generera lÀsare som konsumerar böcker i decennier framöver och fler bokutlÄn som ger mer pengar till författarna.

Men samtidigt gnager tanken. Vore det inte bÀttre att Författarförbundet drev frÄgan om höjd ersÀttning för biblioteksutlÄning? För 150 Mkr skulle rÀcka till att höja ersÀttningen per utlÄn frÄn 2,04 kr till 3,70 kr. Eller varför inte passa pÄ att framtidsanpassa sÄ att Àven digitala utlÄn ger ersÀttning till författare?

Samtidigt borde man sÀnka golvet sÄ att fler författare fÄr betalt för sina utlÄn. Kanske sÀtta en nedre beloppsgrÀns pÄ 1000 kr och en övre pÄ 1 Mkr? Det kommer att krÀva investering i ett nytt IT-system och det kanske regeringen kan bidra med investering och driftsstöd till?

För visst Àr det rimligt att fler författare kan nÀrma sig en bibliotekarielön? Eller ska vi helt enkelt konstatera att författaryrket inte ger nÄgon rÀtt till heltid utan Àr ett deltidsjobb, extraknÀck eller rentav en hobby?

Sen kan man förstÄs tycka att statsbudgeten borde ha rÄd med mer pengar till bÄde fler som lÄnar ut och till de som skapar böckerna.

Ha nu en riktigt skön helg (okej, vi kanske fÄr jobba nÄgra timmar till)!

/Sölve Dahlgren
chefredaktör Boktugg


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„. Stötta Boktugg. LĂ€s mer om priser hĂ€r och/eller kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Sponsorer

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 2-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Nedan nĂ„gra av de senaste rubrikerna. Skaffa en prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Första mĂ„naden för 39 kr, dĂ€refter 99 kr/mĂ„n. Eller vĂ€lj helĂ„r för lĂ€gre pris. Vi har Ă€ven ett alternativ för fattiga författare.


UPPSNAPPAT

đŸ—Żïž Tonhöjning. Det började med att författaren Lena Andersson skrev en hĂ„rdvinklad krönika om att inga svenska barn behöver gĂ„ hungriga eftersom det finns havregryn och ris. Hon fick mothugg av flera debattörer som pĂ„pekade att det faktiskt finns förĂ€ldrar som tvingas prioritera mat framför barnens fritidsaktiviteter och att det kanske inte Ă€r sĂ„ bra. Ett bibliotek ville (enligt egen utsago) skoja till det lite och skĂ€nka bort Lena Anderssons utgallrade böcker, via en bild pĂ„ Instagram. Det fick hennes förlĂ€ggare pĂ„ Polaris, Jonas Axelsson, att ryta till i ett uttalande:
”Högsbo bibliotek gallrar ut Lena Anderssons utgivning och kan inte ens se det allvarliga i sitt beteende. Jag lĂ€mnar den haveristiska förklaringen frĂ„n chefsbibliotekarien dĂ€rhĂ€n, dess ohederliga pinsamhet Ă€r naken.
Jag Ă€r mer intresserad av handlingen, att demonstrativt utradera en författare pga en debatt och tycka sig ha rĂ€tt till det pĂ„ ett skattefinansierat bibliotek – det Ă€r minst sagt ett tjĂ€nstefel.
Och förstÄr man inte det som bibliotekarie sÄ har denne missat fundamentet i vÄrt demokratiska samhÀlle och har knappast rÀtt att uppröras över att t ex Amanda Gormans The Hill We Climb nu gallras pÄ Florida-bibliotek.
Det finns inget humoristiskt i aktionen pĂ„ Högsbo bibliotek, det Ă€r endast huvudlös och hĂ€nsynslös aktivism, bekostad av dig och mig. Offret Ă€r en av landets mest lĂ€sta författare. KĂ€nns det rimligt?”

📉 Kvartalsrapport. Hoi Publishing AB minskade omsĂ€ttningen under första kvartalet till 2 462 (2 672) tkr samtidigt som rörelseresultatet sjönk till (-904 ) -1 169 tkr jĂ€mfört med 2022. Köpet av danska förlaget Superlux nyligen hoppas Hoi ska bidra till ett bĂ€ttre resultat och öka Ă„rsomsĂ€ttningen till 17 Mkr. I Ă„rets första rapport (Q1-2023) skriver VD Lars Rambe: ”Fokus framöver blir pĂ„ att sĂ€kra intĂ€kter och finansiering som sĂ€kerstĂ€ller den hĂ€r positiva utvecklingen för förlaget och som bidrar till möjligheterna att genomföra ytterligare förvĂ€rv i en tid nĂ€r konsolideringsbehoven i förlagsbranschen i min uppfattning sĂ€llan har varit sĂ„ uppenbara.”

đŸ§» Tryckrapport. Scandbook ökade omsĂ€ttningen under Q1-2023 jĂ€mfört med samma period förra Ă„ret till 100,7 (97,7) Mkr och medan rörelseresultatet (EBIT) sjönk till 4,4 (9,1) Mkr. Första kvartalet 2022 var turbulent med bland annat skenande papperspriser. DĂ€rför bestĂ€llde förlagen böcker tidigare Ă€n normalt vilket ökade belĂ€ggningen i ScandBooks anlĂ€ggningar. Idag Ă€r lĂ€get annorlunda.
”Kostnaderna för tryckmaterial som grafiskt papper, fĂ€rg och lim var som högst i december 2022 och har under första kvartalet sjunkit, dock marginellt. Behovet frĂ„n förlagen att sĂ€kra produktionsresurser inför höstens högsĂ€song bedöms lĂ€gre Ă€n föregĂ„ende Ă„r och dĂ€rför Ă€r belĂ€ggningen pĂ„ ScandBooks anlĂ€gningar mer normal under Q1 2023”, skriver Scandbook som förvĂ€ntar sig att papperspriserna sjunker ytterligare nĂ„got.

📊 Mediebarometern. Under en genomsnittlig dag 2022 uppgick andelen boklĂ€sare i befolkningen till 48 procent (jĂ€mfört med 45 procent 2021). Skönlitteratur var den vanligast lĂ€sta genren, följt av lĂ€robok och fackbok. 35 (34) procent av befolkningen lĂ€ste tryckt bok. 14 (13) procent lyssnade pĂ„ ljudbok och 7 (7) procent lĂ€ste e-bok. Den genomsnittliga anvĂ€ndningstiden bland lĂ€sare/lyssnare var lĂ€ngst för ljudbok (80 min) jĂ€mfört med ebok (60 min) och tryckt bok (53 min). Allt enligt Mediebarometern 2022. VĂ€rt att notera Ă€r att i Ă„ldersgrupperna 25-44 och 45-64 Ă„r var skillnaden mellan tryckt bok och ljudbok minst: 32 vs 17 procent.

🎬 Filmatisering. Produktionsbolaget FLX förvĂ€rvar rĂ€ttigheterna till Marcus Dunbergs debutroman Skuggland, en berĂ€ttelse om klass och social strĂ€van i det nya rika Sverige, med planer pĂ„ att omvandla den till en tv-serie. Boken, som utspelar sig i en exklusiv privatskola pĂ„ DjurgĂ„rden, slĂ€pptes i mars 2023.
– FLX förstĂ„r min historia och den hĂ€r vĂ€rlden. FrĂ„n vĂ„rt allra första möte har jag kĂ€nt mig sĂ€ker pĂ„ att de kommer att vĂ€cka handlingen och mĂ€nniskorna i den hĂ€r romanen till liv pĂ„ skĂ€rmen, sĂ€ger Marcus Dunberg.

đŸŽ™ïž Podcastpengar. Antalet svenska hushĂ„ll som betalar för podcasts har nĂ€ra fördubblats under Q1 2023, med över en halv miljon betalande hushĂ„ll, en ökning med 230 000 frĂ„n förra Ă„ret, enligt Mediavision. Störst tillvĂ€xt ses i betalningar för enskilda poddtitlar via exempelvis Patreon. Genomsnittsutgiften per hushĂ„ll för podcasts Ă€r nu cirka 9 kronor per mĂ„nad.

📚 FritidslĂ€sning. De flesta rubriker idag handlar om lĂ€skris. Men i den nya PIRLS 2021-rapporten fanns Ă€ven en positiv nyhet: Svenska elever anvĂ€nder mera tid till lĂ€sning pĂ„ fritiden 2021 jĂ€mfört med 2016, mĂ€tt i hur lĂ€nge de lĂ€ser varje gĂ„ng. Pojkarna har dessutom ökat sitt boklĂ€sande, men flickorna lĂ€ser fortfarande böcker oftare Ă€n vad pojkarna gör. Elever som inte alltid talar svenska i hemmet Ă€r mer positiva till att lĂ€sa.

TEXTANNONSER

NOFF Ă€r branschorganisationen för de mindre och medelstora, oberoende bokförlagen. GĂ„ med idag och fĂ„ tillgĂ„ng till webinarier, utbildningar och förmĂ„nliga rabatter pĂ„ förlagsrelaterade tjĂ€nster. Bli medlem idag!

Din annons hĂ€r? sales@boktugg.se

FLER RUBRIKER

I samband med Bookmark förlags 10-Ă„rsjubileum förra Ă„ret anordnades en skrivtĂ€vling för unga (16-19 Ă„r). Nu anordnas den igen och blir Ă„rligen Ă„terkommande. I prispotten:…

Till minne av Anna von SchĂ©ele, grundare av ljudboksförlaget A Nice Noise, som gick bort i cancer under 2022 har ett stipendium instiftats. Det riktar…

Jenny Aktander Navabs debutroman ska bli film med Ola Rapace i huvudrollen. Nu kommer andra delen i spĂ€nningstrilogin med internationell spelplan, Riket, makten och hĂ€rligheten….

Hans-Gunnar Axberger fĂ„r Natur & Kulturs debattbokspris 2023 för sin bok Statsministermordet om polisutredningen av mordet pĂ„ Olof Palme. Prissumman Ă€r 250 000 kr. Enligt…

Amanda Gorman vĂ€ckte internationell uppmĂ€rksamhet nĂ€r hon lĂ€ste sin dikt ”The hill we climb” vid installationen av president Joe Biden. Nu har poesisamlingen dĂ€r dikten…

För fem Ă„r sedan startades The Book Affair med tankar om ett nytt sĂ€tt att ge ut böcker. Konceptet visade sig fungera, förra Ă„ret lĂ„g…

Kvinnornas totala frĂ„nvaro i 20-talets finansvĂ€rld fick HernĂĄn DiĂĄz att skriva fram Ă„tminstone tvĂ„ av dem. I sin Pulitzerprisade roman Egendom punkterar han den amerikanska…

Bulgariske författaren Georgi Gospodinov och hans översĂ€ttare Angela Rodel prisas i London för boken ”Time shelter”. Det Ă€r första gĂ„ngen en bok frĂ„n Bulgarien ens…

FrĂ„ga: Jag lĂ€ser ofta om att författare fĂ„tt ett förskott nĂ€r de skriver utgivningsavtal. Men vad innebĂ€r det? Ibland nĂ€mns Ă€ven garantiroyalty eller garantihonorar. Är…

Samfundet De Nios Stora pris 2023 tilldelas författaren Barbro Lindgren för ”hennes otĂ€mjda och hisnande litterĂ€ra gĂ€rning för alla Ă„ldrar”. Prissumman Ă€r 400 000 kronor….

Årets Piratenpris gĂ„r till författaren Karin Smirnoff. Otippat, tycker hon sjĂ€lv, men en stor Ă€ra.– Det kĂ€nns jĂ€tteroligt. Hedrande och kul, sĂ€ger Karin Smirnoff. Fritiof…

Pascal Engmans stiftelse har utsett Årets lĂ€sfrĂ€mjare och mottagare Ă€r nioĂ„rige Sepenta Sarhadi frĂ„n TorshĂ€lla som trots sin Ă„lder Ă€r en stor lĂ€sare och pĂ„…

Ljudböcker som fĂ„r dig att somna, det Ă€r en stor del av Camilla Gyllensvans utgivning. Att de Ă€r populĂ€ra visar inte minst Storytels lista över…


DEBUTANTER