Nytt stipendium till Anna von Schéeles minne

Till minne av Anna von Schéele har ett stipendium instiftats. Foto: iStock.

Till minne av Anna von Schéele, grundare av ljudboksförlaget A Nice Noise, som gick bort i cancer under 2022 har ett stipendium instiftats. Det riktar sig mot små nya förlag och finansieras av familjen von Schéele i samarbete med Noff, Nordiska oberoende förlags förening.

Anna von Schéele-stipendiet ska lätta på ”skarvångesten”, att ge ut samtidigt som man skapar nytt i skarven mellan utgifter och intäkter. Anna von Schéele var grundare och förlagschef på förlaget A Nice Noise och med stipendiet vill familjen och Noff lyfta det man uppfattar som en del av det som skapade förlagets framgång, oberoende i kombination med innovation. Det var även den kombinationen som gjorde förlaget sårbart och det är för att underlätta för nya och mindre förlag som det nya stipendiet har instiftats.

Stipendiet riktar sig till små förlag. Den som söker ska driva ett eget förlag som inte får ha mer än två anställda, varav en är ägaren själv. Förlaget ska inte vara äldre än fem år och ha publicerat åtminstone två verk på den nordiska marknaden under de senaste två åren. Den sökande ska ha ett tydligt projekt, med plan och budget, som rör utgivning av litteratur på den nordiska marknaden.

Stipendiaten får 40 000 kronor och tio timmar med en mentor som kan hjälpa till att nå målet med projektet som stipendiet har sökts för.

Mer information finns på Noffs hemsida. Sista ansökningsdag är 1 juni 2023.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.