Camilla Gyllensvan har hittat sin nisch med förlaget Mindboozt

Författaren Camilla Gyllensvan driver förlaget Mindboozt. Bild: Karin Linde

Ljudböcker som får dig att somna, det är en stor del av Camilla Gyllensvans utgivning. Att de är populära visar inte minst Storytels lista över förra årets tio mest omlyssnade titlar där två av Camilla Gyllensvans titlar placerat sig, men där även andra ljudböcker som ska underlätta insomning tagit plats.

Camilla Gyllensvan har en bakgrund som coach och kbt-terapeut. När hon spelade in sin första avslappningsövning var det till en klient som behövde hjälp i olika situationer. När hon senare började lägga ut ljudfiler med meditationer och avslappningsövningar på sin hemsida insåg hon att det var ett praktiskt sätt att hjälpa människor att komma till ro. Det är lätt att lyssna på, kräver inte att man plockar fram någon bok att läsa i, eller har någon särskild kunskap. Att det är populärt vittnar inte minst Storytels lista över förra årets tio mest omlyssnade titlar där två av Camilla Gyllensvans egna titlar placerat sig, men även andra ljudböcker som ska underlätta insomning.

Sedan 2017 driver Camilla Gyllensvan Mindboozt. Det som startade som en plats för hennes ljudfiler med meditationer och avslappningsövningar har vuxit och i dag ger Mindboozt ut böcker, främst inom personlig utveckling, av många olika författare. Det handlar framför allt om faktaböcker eller ”teaching memoirs”, alltså självupplevda lärdomar.

– Vi har inte aktivt sökt så många författare, utan de har kommit till oss. De författare som söker sig till oss har en berättelse som kan hjälpa någon annan och ju fler som har tillgång till kunskap, desto bättre är världen, säger hon.

Men Mindboozt vill att författarna ska göra mer än att ge ut böcker och lär ut metoder att sälja där boken inte är det enda författaren säljer utan en del av det.

– Vi lär dem olika sätt att bygga produkter runt deras kunskap, där boken är en del och andra kan vara workshops eller föreläsningar, till exempel. Man måste ha ett helhetstänk, ”var ska vi vara om två år?” Många tror att skriver jag en bok blir jag miljonär, och så fungerar det ju inte. Men vår grej är att vi vill se att de lyckas.

Camilla Gyllensvan kallar inte sitt förlag för ett hybridförlag.

– Men vi är heller inget traditionellt förlag, jag brukar säga att vi erbjuder en professionell utgivning. Författarna investerar i sin utgivning.

Hon jämför bokutgivningen med att bestiga ett berg. När boken är klar, författaren står där på toppen, är arbetet inte klart. Hen måste klättra ner och berätta om sin upplevelse också.

– Det ska finnas ett företagande bakom. Vad du än säljer så säljer det bättre med en bok, boken blir som ett skyltfönster.

Nu arbetar Mindboozt på en app som ska samla författarnas uppläsningar, tanken är att den ska vara klar till Bokmässan. Då kan lyssnarna också lätt hitta avslappningsböckerna när de behöver.

mindbooztpublications.se

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter