Här är de mest lyssnade – och omlyssnade – ljudböckerna på Storytel 2022

Några av de böcker som toppade listorna över mest lyssnade på Storytel 2022. Pressbild.

Storytel har sammanställt statistiken för 2022. Här är de mest lyssnade böckerna och författarna. Dessutom en ny lista för de mest omlyssnade där vi hittar de mest sövande ljudböckerna.

Lars Keplers Spindeln är årets mest lyssnade ljudbok, JK Rowling är årets mest lyssnade författare och Gunilla Leining är årets mest lyssnade uppläsare hos Storytel Sverige. Årets mest lyssnade barnbok är Skattjakten av och med IJustWantToBeCool, skriver Storytel i ett pressmeddelande.

Men det som ljudbokslyssnarna har återvänt till om och om igen under 2022 är sömnsagor och avslappningsmeditationer – Carl-Johan Forssén Ehrlins Kaninen som så gärna ville somna är årets mest repeterade ljudbok.

För den som har eller haft små barn i sin närhet känner igen fenomenet när en godnattsaga önskas varje kväll, antingen läst av förälder eller numera som ljudbok. Om och om igen.

Storytel har tittat närmare på vilka ljudböcker som har lyssnats om, det vill säga upprepats av samma lyssnare, flest gånger under 2022. Och det är tydligt att det är de unga ljudbokslyssnarna – och kanske också de som nattar dem – som gillar repetition. 

Trygghet och förutsägbarhet

Men varför vill barn lyssna på samma saga om och om igen?

– Dels handlar det om förutsägbarhet och trygghet, det känns bra att få höra någonting som man känner igen. Det är tryggt att veta hur sagan slutar. Och det kanske är extra viktigt just när man ska gå och lägga sig, säger Reyhaneh Ahangaran, psykolog och författare till både populära avslappningsövningar och uppmärksammade titlar som Känsloboken och Allt som händer inuti.

Det handlar även om språkutveckling. Repetition av glosor är ett välkänt knep när man ska lära sig ett nytt språk, och repetition av barnsagor kan ses på samma sätt, menar Reyhaneh Ahangaran:

– Om vi som vuxna skulle läsa en bok på ett främmande språk så skulle vi behöva läsa om den boken flera gånger för att verkligen förstå den. Det är precis samma för barn, vars språk är under utveckling. Vi som kan orden och förstår hela historien kan ju tycka att det blir supertjatigt. Men för dem blir det också ett tillfälle att lära sig fler ord och förstå hur man använder dem, och så småningom också förstå alla lager i berättelsen. Barn förstår mer och mer för varje gång de får höra någonting. 

– Och en annan aspekt är känslan av att vara duktig. Att veta vad som kommer härnäst i en bok, att snart kommer den stora bocken Bruse, kan vara ganska kul. Det blir en liten klapp på axeln och en bekräftelse på att “Jag kan den här historien”, säger Reyhaneh Ahangaran, som har arbetat inom barn- och ungdomspsykiatrin i över tio år.

Djuren som ville somna

Listan över titlar som lyssnarna inte tycks kunna få nog av 2022 domineras av avslappnings- och godnattsagor riktade till barn. Carl-Johan Forssén Ehrlins olika berättelser om kaninen, elefanten och traktorn som försöker somna är de absolut mest populära titlarna när det gäller upprepning. Den första ljudboken gavs ut 2016, men efter sex år är insomningssagorna och vaggviseversionen av Kaninen som så gärna ville somna alltså fortfarande favoriter hos många barnfamiljer. På årets topplista har hans böcker (som numera åter ges ut på eget förlag) plats 1-3.

– Jag är otroligt tacksam att mina böcker får vara med i så många familjers hem kväll eller kväll för att hjälpa barnen att somna, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

– Sömnsagor för barn i den här mer uttalade formen, som verkligen handlar specifikt om sömn, är något relativt nytt. Men vaggvisor har precis samma syfte och de har ju funnits i alla tider. Det handlar om en lugn melodi och en text som upprepas kväll efter kväll. Sömnsagor fungerar likadant. Det är någonting som ger avslappning, trygghet och igenkänning, konstaterar Reyhaneh Ahangaran.

Det är förstås inte bara titlar avsedda att somna till som upprepas på Storytel. På listan märks också humortrion IJustWantToBeCools ganska högljudda äventyrsserie Rymdens parkeringsvakter och Anders Jacobssons och Sören Olssons Sune – Tågsemestern, böcker som också ligger högt på listan över årets mest lyssnade barnböcker. Att dessa repeteras har med både glädje och trygghet att göra, menar Reyhaneh Ahangaran:

– De är ju roliga, och man behöver få skratta. Det ger en behaglig känsla inför kvällen, eller överhuvudtaget under dagen. Även det blir en trygghet för barn, “Jag vet att jag kommer att skratta åt den här så jag lyssnar på den igen”.

99 % av alla titlar lyssnas minst en gång

Vi har tidigare hört talas om fenomenet att folk läser om favoritböcker, något som verkar gälla även ljudböcker. Och precis som tidigare år utgör backlist (titlar äldre än ett år) en stor del av lyssnandet – liksom att väldigt många titlar konsumeras.

– Det finns ljudböcker för de flesta stunder i livet, och det här visar verkligen att ljudboken kan vara till stor hjälp när människor vill komma till ro och koppla av. Det är också väldigt roligt att se svart på vitt att även titlar som funnits ute i tjänsten länge lyssnas flitigt. Hela 99 procent av de hundratusentals ljudböcker som finns hos Storytel lyssnas minst en gång om året, säger Åse Ericson, Nordenchef på Storytel.

På den vanliga barnbokstoppen dominerar Storytelägda förlag med drygt hälften av placeringarna, varav IJustWantToBeCool står för tre titlar. Egmont har två titlar och så egenutgivarna Carl-Johan Forssén Ehrlin och … JK Rowling (vars ljudböcker ges ut av henness bolag Pottermore).

Här är alla topplistor för Storytel Sverige

Årets tio mest omlyssnade titlar på Storytel 2022*

  1. Kaninen som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing
  2. Elefanten som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing
  3. En annorlunda vaggvisa: Kaninen som så gärna ville somna, Carl-Johan Forssén Ehrlin, Jacob Hallberg, Odessa Koppfeldt, uppläst av Odessa Koppfeldt, Ehrlin Publishing
  4. Rymdens parkeringsvakter, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids
  5. Musse & Helium: Kärlekens vind – En godnattsaga, Camilla Brinck, uppläst av författaren, Bonnier Audio
  6. Sune – Tågsemestern, Anders Jacobsson och Sören Olsson, uppläst av Anders Jacobsson, Barnbolaget
  7. Traktorn som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing
  8. Somna snabbt – Meditation för djup sömn, Camilla Gyllensvan, uppläst av författaren, Mindboozt Publications
  9. Lätt att somna – Nu med sköna toner, Anders Fogelberg, uppläst av författaren, Periskop
  10. Sov gott – Avslappning för djup sömn, Camilla Gyllensvan, uppläst av författaren, Mindboozt Publications

Årets tio mest lyssnade titlar på Storytel*

  1. Spindeln, Lars Kepler, uppläst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers förlag
  2. Själsfränden, Sofie Sarenbrant, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bookmark förlag
  3. Natriumklorid, Jussi Adler-Olsen, uppläst av Stefan Sauk, Albert Bonniers förlag
  4. Björnen sover, Emelie Schepp, uppläst av Gunilla Leining, Norstedts
  5. Gökungen, Camilla Läckberg, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokförlaget Forum
  6. Där korparna skriker, Dag Öhrlund, uppläst av författaren, Lind & Co
  7. Andra sidan månen, Mari Jungstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Albert Bonniers förlag
  8. Botgöraren, Viveca Sten, uppläst av Gunilla Leining, Bokförlaget Forum
  9. Sjöjungfrun, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
  10. Saknad i Ljungby, Martin Ezpeleta, uppläst av författaren, Storytel Original

Årets tio mest lyssnade barntitlar på Storytel*

  1. Skattjakten, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids
  2. Rymdens parkeringsvakter, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids
  3. Sune – Tågsemestern, Anders Jacobsson & Sören Olsson, uppläst av Anders Jacobsson, Barnbolaget
  4. Sommarjobbarna, IJustWantToBeCool, uppläst av författarna, Storytel Kids
  5. Handbok för superhjältar Del 7: Tillbaka, Agnes Våhlund & Elias Våhlund, uppläst av Frida Hallgren, Rabén & Sjögren
  6. Harry Potter och de vises sten, JK Rowling, uppläst av Björn Kjellman, Pottermore
  7. Bamse och Nina Kanin på äventyr, Joakim Gunnarsson, uppläst av Anders Ekström, Story House Egmont
  8. Bamse och glömskans ö, Jimmy Wallin, uppläst av Frederick Halbout, Story House Egmont
  9. Kaninen som så gärna ville somna: En annorlunda godnattsaga, Carl-Johan Forssén Ehrlin, uppläst av Lars “Lisa” Andersson och Gabriella Mellergårdh, Ehrlin Publishing
  10. Skurkarnas skurk 1: Skurkskolan, IJustWantToBeCool, uppläst av Emil Beer, Rabén & Sjögren

Årets tio mest lyssnade uppläsare på Storytel**

  1. Gunilla Leining
  2. Katarina Ewerlöf
  3. Jonas Malmsjö
  4. Stefan Sauk
  5. Anna Maria Käll
  6. Magnus Roosmann
  7. Fredde Granberg
  8. Maria Lyckow
  9. Marie Richardson
  10. Reine Brynolfsson

Årets tio mest lyssnade författare på Storytel**

  1. JK Rowling
  2. Bente Pedersen
  3. Lucinda Riley
  4. Lars Kepler
  5. Jussi Adler-Olsen
  6. Anders Jacobsson & Sören Olsson
  7. Anna Jansson
  8. Nora Roberts
  9. Margit Sandemo
  10. Dag Öhrlund

* Baseras på avslutade lyssningar
** Baseras på lyssnade timmar

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.