Årets läsfrämjare är nioårige Sepenta Sarhadi

Årets läsfrämjare är nioårige Sepenta Sarhadi, utsedd av Pascal Engmans stiftelse för sitt arbete med att få jämnåriga att läsa. Bild: Pressbild

Pascal Engmans stiftelse har utsett Årets läsfrämjare och mottagare är nioårige Sepenta Sarhadi från Torshälla som trots sin ålder är en stor läsare och på olika sätt sprider sitt bokintresse till andra jämnåriga.

På många olika sätt sprider Sepenta Sarhadi sitt intresse för böcker och läsning till sina jämnåriga. I skolan och med hjälp av olika sociala medier, bland annat en egen Youtube-kanal, delar han med sig av sina boktips och tankar på olika språk.

Sepenta Sarhadi är den yngsta mottagaren av Pascal Engmans stiftelses pris. Nio år gammal har han redan hunnit läsa närmare 500 böcker.

– Det känns väldigt kul och jag är superglad, säger Sepenta Sarhadi i ett pressmeddelande.

Hans tips för att få fler unga att läsa är helt enkelt att prata om böcker på ett sätt att de blir inspirerade.

Pascal Engmans stiftelse delar sedan 2021 ut ett stipendium på 25 000 kronor till en person som gjort framstående insatser för att locka unga till läsning.

– Vi fick in många fantastiska nomineringar, även i år. Men Sepenta var med i våra diskussioner redan förra året och nu är det hög tid att lyfta fram hans lysande insatser. Han är definitionen av en ung eldsjäl. Vi är imponerade av hans engagemang och hans förmåga att inspirera andra barn att upptäcka glädjen i läsning, säger Pascal Engman, ordförande i stipendiekommittén och grundare av stiftelsen i pressmeddelandet.

Kommitténs motivering:

”Årets läsfrämjare 2023 går till en representant för nästa generations folkbildare. Vid nio års ålder har han redan hunnit engagera sig för läsning under lång tid, genom att på ett kreativt sätt berätta om sin egen. Han har läst närmare 500 böcker och delar med sig av sitt enorma bokintresse till sina jämnåriga, både genom sociala medier, i skolan och på olika språk. Därigenom har han blivit en viktig inspirationskälla för många. Att den unga generationen själv visar vägen är nödvändigt för att läsningen ska ha en ljus framtid – och han bevisar att den har det. Årets läsfrämjare 2023 är Sepenta Sarhadi.”

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.