Piratenpriset 2023 förvånar Karin Smirnoff: ”Hedrande”

Författaren Karin Smirnoff håller tal efter att hon presenteras som årets Piratenpristagare. Foto: Johan Nilsson/TT.

Årets Piratenpris går till författaren Karin Smirnoff. Otippat, tycker hon själv, men en stor ära.
Det känns jätteroligt. Hedrande och kul, säger Karin Smirnoff.

Fritiof Nilsson Piraten var ju en skrönornas mästare och där har de sina likheter, konstaterar hon. Men att hon, som norrlänning, skulle vara aktuell för priset hade hon inte trott.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Dels trodde jag Piratenpriset var ett väldigt skånskt pris, och jag bor väldigt långt härifrån nu. Jag blev förvånad och väldigt glad så klart, säger Karin Smirnoff till TT.

Hon bor numera mellan Skellefteå och Umeå, men har bott på flera platser i Skåne genom åren.

– Jag har bott här i relativt många år och alltid trivts väldigt bra här också. Jag är mycket tillbaka på sommaren, eller egentligen under hela året, säger hon.

Piraten ger mersmak

Piratensällskapet pekar i motiveringen på Smirnoffs egensinniga språk och oförglömliga karaktärer, som berört många. Hon har trots sin norrländska bakgrund mycket gemensamt med Piraten, anser sällskapet:

”Inte minst den mörka humorn och blicken för de mest utsatta i vårt samhälle.”

Smirnoff säger att Piraten inte betytt mycket för henne som författare genom åren, men nu har hon läst om några av hans böcker och det har gett mersmak.

– Vad som slår mig är att han använder dialektala ord samtidigt som det inte blir svårförstått, säger Karin Smirnoff.

Tar Millenium-succén vidare

Likt Piraten har hon en tendens att skjuta upp saker och ting. På Fritiof Nilsson Piratens gravsten står det: ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972”.

– Jag är otroligt bra på att skjuta upp saker. Jag är verkligen deadline-beroende. Jag kämpar på med att hålla rutiner, det är en kamp, säger Karin Smirnoff.

Just nu skriver hon vidare på Stieg Larssons hyllade ”Millennium”-svit, ett arbete som ska bli klart 2024. Samtidigt tar lanseringen ute i Europa av ”Havsörnens skrik” – den sjunde boken i serien – mycket av hennes tid.

Så vad hon ska göra av prissumman, 150 000 kronor, har hon inte hunnit fundera på.

– Jag har inte tid att göra slut på några pengar, vi får se.

Text: Cecilia Klintö/TT, Daniel Kihlström/TT.

Fakta: Karin Smirnoff

Född: 1964.

Bor: I Hertsånger, Västerbotten, mellan Skellefteå och Umeå, på gården som hon köpte av sin mamma.

Familj: Tre barn, barnbarn och sambo.

Utgivna böcker: “Jag for ner till bror” (2018), “Vi for upp med mor” (2019), “Sen for jag hem” (2020), “Sockerormen” (2021), “Missing people” (2021), “Havsörnens skrik” (2022).

Aktuell: Årets mottagare av Piratenpriset.

Fakta: Tidigare vinnare

De tio senaste Piratenpristagare:

2023: Karin Smirnoff

2022: Kalle Lind

2021: Karin Brunk Holmqvist

2020: Lina Wolff

2019: Fredrik Backman

2018: Johan Glans

2017: Nisse Hellberg

2016: Viveca Lärn

2015: Lasse Åberg

2014: Gösta Ekman

Källa: Fritiof Nilsson Piratensällskapet

Fakta: Piratenpriset

Fritiof Nilsson Piraten (1895–1972) var advokat och författare. Han debuterade med ”Bombi Bitt och jag” 1932.

Piratenpriset har delats ut sedan 1989 till kulturpersonligheter som har verkat i Fritiof Nilsson Piratens anda. Bland pristagarna finns Lars Molin, Viveca Lärn, Kristina Lugn och Gösta Ekman.

Det delas ut årligen och består i år av 150 000 kronor. Priset tillkännages vid pumphuset i Vollsjö, som var Piratens födelseort.

Själva priset delas ut på Piratendagen i Kivik den 17 juli.

Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet bildades 1982. Sällskapet arbetar för att främja intresse och forskning kring författaren.

Källa: Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,