Amanda Gormans bok plockas bort på skola: ”Bedrövad”

Poeten Amanda Gorman läste en uppmärksammad dikt vid Joe Bidens installation som president. Arkivbild: Patrick Semansky/AP/TT.

Amanda Gorman väckte internationell uppmärksamhet när hon läste sin dikt ”The hill we climb” vid installationen av president Joe Biden. Nu har poesisamlingen där dikten ingår plockats bort från ett skolbibliotek i Florida, vilket gör poeten ”bedrövad”, skriver hon på Twitter.

”Jag är helt bedrövad. Efter en förälders klagomål har ’The hill we climb’ förbjudits och plockats bort på en grundskola”, skriver hon.

Den förälder som klagat hävdar att innehållet inte är ”utbildande” och att innehållet är ”hatiskt”. På den blankett föräldern har fyllt i har dessutom programledaren Oprah Winfrey angivits som författare till poesisamlingen, enligt The Wrap.

Förutom Amanda Gormans bok plockades tre andra böcker bort, bland dem en som rör svartas historia i USA, en om den svarta poeten Langston Hughes och en om Kubas historia.

Boktuggs fotnot: Amanda Gormans bok finns utgiven på svenska med titeln Berget vi bestiger : en installationsdikt till nationen.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Gnistrande intelligent om kärlek och vänskap

Irländska Caroline O’Donoghue har jämförts med Sally Rooney och driver prisbelönta podden Sentimental Garbage. Hon skrev Kapitlet Rachel för att muntra upp sig själv under pandemin. Resultatet blev en roman som tagit henne en bra bit på vägen mot litterär stjärnstatus.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.