Läckberg om ryktena: ”Han petade i meningarna”

Deckarförfattare Camilla Läckberg har ett nära samarbete med kollegan Pascal Engman. Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT.

Pascal Engman spökskriver inte hennes böcker. Men Camilla Läckberg säger nu att de har ett nära samarbete.
– Jag har släppt in Pascal väldigt mycket i själva redigeringsarbetet, säger författaren i radioprogrammet ”P3 ID”.

Det har länge ryktats att Camilla Läckberg ska ha anlitat en spökskrivare till åtminstone några av sina böcker. Trots att den storsäljande författaren gång på gång förnekat ryktena har uppgifterna fortsatt att spridas, senast av tidskriften Kvartal som i september lät analysera Läckbergs författarskap med hjälp av stilometri: statistisk dataanalys och AI.

Engman redaktör

Kvartal pekade ut den framgångsrike thrillerförfattaren Pascal Engman som spökskrivare av några av hennes böcker. Engman är också Camilla Läckbergs redaktör.

”Det visar på en av de begränsande faktorer AI har”, kommenterade Läckberg uppgifterna i sociala medier och avfärdade helt påståendet.

”Släppt in Pascal”

Nu nyanserar författaren bilden. I en intervju i Sveriges Radios ”P3 ID” förklarar hon att samarbetet med Pascal Engman är nära.

– Jag har släppt in Pascal väldigt mycket i själva redigeringsarbetet. Han petar inte i min berättelse utan i det språkliga. Han petade i meningarna, inte i händelser, karaktärer, allt det som för mig är den egentliga berättelsen. Hade han börjat ge sig in och peta i min berättelse, då hade vi haft en helt annan diskussion, säger Läckberg.

Kvartals AI-granskning kom fram till att en av Läckbergs böcker varken var skriven av henne själv eller Pascal Engman. Det tror Läckberg beror på att hon testade att försöka skriva på ett nytt sätt, mer direkt och journalistiskt.

– Det är ju hela problematiken för en författare som medvetet och aktivt jobbar på att skriva med ett annat skrivsätt. Det är något jag aktivt övat på och som är extremt svårt. På ett sätt ser jag det som ett betyg på att jag har lyckats bra.

Programmet P3 ID Camilla Läckberg – deckardrottningen, varumärket och fejderna publiceras måndag 18/12 i Sveriges Radio Play.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.