Paris bokförsäljare vill inte flytta under OS

Paris bouquinister vid Seine. Arkivbild: Christophe En/AP/TT.

Myndigheter i Paris kräver att 60 procent av stadens bokförsäljare längs Seine ska flytta under öppningsceremonin av OS – ett besked som nu möter motstånd, rapporterar The Guardian.

Paris bouquinister längs floden Seine är sedan 400 år tillbaka ett känt inslag i stadsbilden och tillsammans utgör de den största bokmarknaden utomhus i Europa.

Inför öppningsceremonin av OS i Paris den 26 juli nästa år har dock myndigheterna i staden krävt att cirka 570 av stånden, 60 procent av det totala antalet, ska demonteras och flyttas av säkerhetsskäl, enligt The Guardian.

Det är oklart om beskedet bara gäller vid öppningsceremonin på Seine eller under hela OS – men beskedet har upprört bokförsäljarna som framhåller att de är en viktig symbol för staden.

– Folk kommer för att se oss, precis som de kommer för att se Eiffeltornet och Notre Dame, men de vill gömma oss under en ceremoni som ska representera Paris, säger Jerome Callais, ordförande för Paris bokhandlarförening, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt myndigheterna i Paris ska de ha haft ett möte med bokförsäljarna där de ska ha erbjudit dem att under OS flytta till en särskilt skapad ”bokhandlarby” i närheten av Seine. Staden ska också ha erbjudit sig att betala för flytten samt reparation av eventuella skador på bokstånden.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,