Lina Nordquist får pris för Årets Bok 2022 av Bonniers Bokklubbar

"Jag har skrivit på lappar tidigare, som jag har tappat bort. Men jag har inte skrivit sammanhängande berättelser förrän barnen föddes. Det var nog då jag förstod hur fort allt kan ta slut och hur sköra vi är. Däremot har jag alltid läst", säger Lina Nordquist. Foto: Tim Aro / TT.

Hon debuterade med en historisk roman om människors behov av varandra i svåra tider. Nu har Lina Nordquists Dit du går, följer jag utsetts till Årets bok 2022.

Unni, Armod och sonen Roar flyr vid sekelskiftet år 1900 från Norge och slår sig ner i ett ödetorp i Hälsinglands skogar. Mer än 70 år senare sitter Kåra och planerar begravningen av sin svärfar Roar, och undrar vad som egentligen hände med familjen. Lina Nordquists historiska berättelse har nu valts till Årets bok, litteraturpriset som delas ut av Bonniers Bokklubbar där vinnaren utses av läsarna.

– Det känns helt otroligt att andra människor tycker om det jag har skrivit, säger hon.

Skrivandet är inget Lina Nordquist har sysslat särskilt länge med. Hon brukar ”kladda” på baksidan av kvitton och i marginalen på olika jobbrapporter. Men efter att hon fick barn började hon ändå fundera på att samla ihop de många anteckningarna.

– När mina barn föddes, ganska tätt inpå varandra, då hände något med världen. Jag blev både blödigare och tyckte att allt var vackrare än innan. Och jag blev dödlig. Det blev så mycket tydligare hur brutalt fort allt kan ta slut. Men det var inte meningen att det skulle bli en roman från början.

Brutala levnadsöden

Det blev heller inte en roman – utan två. Lina Nordquist skrev parallellt också den bok som kommer i höst, Livet innan du dör som utspelar sig i en villaförort i Uppsala. De olika personerna och levnadsödena utformade hon utifrån sina egna rädslor.

– Människorna drabbas av precis det jag själv var rädd för: att inte kunna skydda dem som är allra viktigast för en, att förlora dem och i värsta fall bli farlig för dem, säger hon.

Lina Nordquist får ofta höra att hennes skildring av ”eländet” i debutboken är tung. Men hon tycker inte att hon har överdrivit. Relativt nyligen var livet i Sverige så svårt, påminner hon – och är det fortfarande på många platser i världen. Förutom att skriva böcker är Lina Nordquist också docent i fysiologi, diabetesforskare och sitter i riksdagen (L), vilket gör att hon får insyn i många brutala levnadsöden.

– Det som fick mig att vilja bli universitetslärare och hjälpa till att utbilda sjuksköterskor och läkare är säkert samma driv som det som fick mig att vilja fatta politiska beslut i socialskottet som ska göra livet bättre för människor och utsatta personer, säger hon och berättar att hon möter många som faller igenom samhällets skyddsnät.

– De människor som jag behöver träffa för att fatta bra beslut är människor som vi inte tar tillräckligt bra hand om.

Vet för lite

I Lina Nordquists romaner lever många med hemligheter – bland annat skriver hon om kvinnomisshandel. Hon tänker ofta på att vi inte har någon aning om hur människorna runt omkring oss egentligen har det.

– Vi är så beroende av varandra men samtidigt vet vi för lite om varandra och kanske tar vi inte heller tillräckligt ansvar, säger hon.

Men hon är noga med att skrivandet inte ska vara någon politisk pamflett. Snarare är det som en trädgård: en plats bara för henne. Framöver hoppas hon också kunna få mer tid i den skrubb där hon författar, bredvid hundmaten och några gamla bokhyllor.

— Det är ett bra ställe att hämta andan på.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Lina Nordquist

Född: 1977

Bor: Uppsala

Familj: ”En man och två barn i mellanstadiet, 10 och 11 år. Min man är forskare och har fått för sig att han tänker mycket bättre i skogen, så det har vi gemensamt. Han är viltvårdsjour, jägare och förutom man och barn har jag fyra hundar. Jag är kattmänniska så det kunde jag egentligen vara utan.”

Läser gärna: ”De böcker som senast stannade kvar med mig är ’Kaffe med mjölk’ av Ella-Maria Nutti, så fin och berörande, och en roman som heter ’Är det här jag?’ av Anna Schulze. Den var som godis, det gick inte att sluta läsa. Böcker som följt mig länge är annars Torgny Lindgrens, honom kommer jag inte ifrån. Hans böcker plockar jag ut ur bokhyllan och läser igen och igen.”

Planer: ”Jag hoppas att det ska bli en fridfull jul, för jag känner att jag så gärna skulle vilja skriva mer och nu finns det ingen tid, det gör det ju inte för någon människa under oxveckorna i oktober.”

Fakta: Årets bok

Dit du går, följer jag

Dit du går, följer jag

  • Förlag: Romanus & Selling
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-08-18
  • ISBN: 9789189051737

Årets bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och är det enda litteraturpriset där vinnaren utses av läsarna.

Fem litteraturredaktörer har läst flera hundra skönlitterära böcker under året för att välja ut 12 de titlar som kan bli Årets Bok 2022. Boken ska ha getts ut på svenska under perioden 1 maj 2021–30 april 2022.

Totalt har 24 479 röster kommit in, vilket är en ökning med drygt 3000 röster från 2020.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,