Stöld av Ann-Helén Laestadius tog hem omröstningen i Årets Bok 2021

Författaren Ann-Helén Laestadius. Foto: Henrik Almegård Mårtensson. Till höger: de tre högst placerade böckerna i Årets bok 2021.

Den bok som fick flest röster i tävlingen Årets Bok 2021 är Stöld av Ann-Helén Laestadius. Bonniers Bokklubbar delade ut priset idag.

– Jag är oerhört glad över priset och vill tacka alla som röstat på Stöld! Det betyder extra mycket att vinna eftersom det är läsarna som har röstat. Stöld har varit den viktigaste och även svåraste boken jag skrivit och att läsarna tagit den till sitt hjärta betyder allt för mig, säger författaren och vinnaren Ann-Helén Laestadius i ett pressmeddelande.

Vinnaren Stöld är Ann-Helén Laestadius elfte bok och första roman för vuxna. Förutom äran belönas hon med 30 000 kronor och både författare och förlag erhåller en statyett designad av Torstensson Art & Design.

Årets Bok kallas av arrangörerna för ”folkets litteraturpris” och delas ut för att uppmärksamma vad läsarna tycker. Under våren och sommaren har läsarna kunnat rösta på sin favorit bland 12 titlar som Bonniers Bokklubbars litteraturredaktörer noga valt ut från det senaste årets utgivning.  

– Det är lika spännande varje år att se vilken bok som läsarna röstar fram till Årets Bok. Och extra kul i år att se att det är tre väldigt olika, men alla väldigt bra böcker, som står på prispallen, säger Petra Nuhma, Bonniers Bokklubbars marknads- och PR-specialist.

De tre böcker som läsarna gav flest röster:

1. Stöld av Ann-Helén Laestadius (Romanus & Selling)
2. De kapabla av Klas Ekman (Bookmark förlag)
3. Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg (Piratförlaget)

Litteraturredaktörernas motivering till nomineringen:
”Omskakande och tankeväckande från första till sista sidan!”
Nioåriga Elsa bevittnar när en man dödar hennes renkalv. Hon hotas till livet och händelsen påverkar henne för alltid. En stark läsupplevelse om vildmarkens skönhet och människors utsatthet. En upplysande skildring av en del av Sverige där bybor, grannar och släkter ställs mot varandra i generationer.

Kriterier för Årets bok
Årets Bok har delats ut av Bonniers Bokklubbar sedan 2016. Juryn består av Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer som utser 12 nominerade titlar utifrån ett antal kriterier. Bland annat ska boken inneha hög språklig kvalitet, tilltala en bred läsekrets och vara en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Läsare kunde rösta på sin favoritbok mellan 27 april och 12 september.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL