Nu öppnar Linköpings bokhandel och med den en ny kulturell arena

Butikschef Monika Gustavsson ser fram emot att slå upp dörrarna till Linköpings bokhandel. Bild: Petra Rörberg

Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.

Redan från de första tankarna på en bokhandel, för mer än ett och ett halvt år sedan, stod det klart att syftet med verksamheten skulle vara en bokhandel där kundernas önskemål om sortiment är avgörande.


ANNONS


Sedan tidigare är det känt att en hemlig långivare med stort intresse för kultur gjort satsningen möjlig och den valda företagsformen aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning ska ytterligare påminna om att bokhandeln finns till för kunderna, inte för att ägarna vill skopa hem största möjliga vinst.

– Men vi måste ju gå runt, vi måste tjäna pengar, säger butikschef Monika Gustavsson. Skillnaden är att när våra kostnader är täckta går överskottet tillbaka in i verksamheten.

Monika Gustavsson har varit på plats sedan april, men rekryterades redan vid årsskiftet. Tidigare har hon arbetat med marknadsföring, varit med vid uppbyggnader av butiker, men inte som butikschef utan som marknadschef. Intresset för böcker och litteratur fick tidigare hållas på fritiden, men får nu fritt spelrum även i arbetet.

– Det är en fantastisk möjlighet att vara med och bygga upp en bokhandel. Utmanande, men intressant att komma in i det.

Linköpings bokhandels satsning har väckt stort intresse. Många författare har hört av sig och vill komma för att hålla signeringar eller föredrag och planen att bli en samlingsplats för kulturella evenemang har fått en god start. Den nästan ideella grundtanken, att bokhandeln finns till för kunderna, bidrog troligen till att bokhandeln under sommaren fått hjälp av volontärer med att ställa i ordning inför öppningen.

– Det är helt otroligt. Jättemånga volontärer har tagit dagar av sin semester för att hjälpa oss, vi är så tacksamma för det.

123-483 18 71

Bokhandeln tillhör Ugglan, vilket gör att bokhandeln kan hålla det breda utbud som tänkt och där kundernas önskemål om sortiment väger tungt. Lokalen är stor, 1 200 kvadratmeter, och alltså med gott om plats för de 20 000 titlar som finns i lager.

I morgon är det alltså invigning, med orkester, bandklippning, författarbesök och barnaktiviteter.

– Vi har jobbat många timmar med det här, det ska bli roligt att äntligen få öppna dörrarna.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.