Butikschef Monika Gustavsson ser fram emot att slå upp dörrarna till Linköpings bokhandel. Bild: Petra Rörberg

Nu öppnar Linköpings bokhandel och med den en ny kulturell arena

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.

Redan från de första tankarna på en bokhandel, för mer än ett och ett halvt år sedan, stod det klart att syftet med verksamheten skulle vara en bokhandel där kundernas önskemål om sortiment är avgörande.


ANNONS


Sedan tidigare är det känt att en hemlig långivare med stort intresse för kultur gjort satsningen möjlig och den valda företagsformen aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning ska ytterligare påminna om att bokhandeln finns till för kunderna, inte för att ägarna vill skopa hem största möjliga vinst.

– Men vi måste ju gå runt, vi måste tjäna pengar, säger butikschef Monika Gustavsson. Skillnaden är att när våra kostnader är täckta går överskottet tillbaka in i verksamheten.

Monika Gustavsson har varit på plats sedan april, men rekryterades redan vid årsskiftet. Tidigare har hon arbetat med marknadsföring, varit med vid uppbyggnader av butiker, men inte som butikschef utan som marknadschef. Intresset för böcker och litteratur fick tidigare hållas på fritiden, men får nu fritt spelrum även i arbetet.

– Det är en fantastisk möjlighet att vara med och bygga upp en bokhandel. Utmanande, men intressant att komma in i det.

ANNONS

Linköpings bokhandels satsning har väckt stort intresse. Många författare har hört av sig och vill komma för att hålla signeringar eller föredrag och planen att bli en samlingsplats för kulturella evenemang har fått en god start. Den nästan ideella grundtanken, att bokhandeln finns till för kunderna, bidrog troligen till att bokhandeln under sommaren fått hjälp av volontärer med att ställa i ordning inför öppningen.

– Det är helt otroligt. Jättemånga volontärer har tagit dagar av sin semester för att hjälpa oss, vi är så tacksamma för det.

Bokhandeln tillhör Ugglan, vilket gör att bokhandeln kan hålla det breda utbud som tänkt och där kundernas önskemål om sortiment väger tungt. Lokalen är stor, 1 200 kvadratmeter, och alltså med gott om plats för de 20 000 titlar som finns i lager.

I morgon är det alltså invigning, med orkester, bandklippning, författarbesök och barnaktiviteter.

– Vi har jobbat många timmar med det här, det ska bli roligt att äntligen få öppna dörrarna.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett åttiotal titlar i Bokinfo, bland dem Hemingwaykvinnan av Johanna Frändén och Gäddbibeln av Johan Tell och Tobias Fränstam samt ytterligare en bok i den bästsäljande Omgiven-serien: Omgiven av energitjuvar av Thomas Erikson.

🎂 Födelsedagar: Stig Dagerman (1923-1954) föddes den 5 oktober. Trots sin tidiga död (självmord) hann Dagerman författa fyra romaner samt en mängd noveller och dikter. Han debuterade med Ormen och ett av hans främsta verk är Bränt barn (1948). Skräck- och fantasyförfattaren Clive Barker fyller 70 år idag. Hans roman Ett hjärta åt helvetet, som låg till grund för filmen Hellraiser, släpptes på svenska 2017 i översättning av Caroline Grimwalker.

👩‍🏫 Den den 5 oktober är den Internationella lärardagen eller Världslärardagen, som instiftades av Unesco som instiftade 1994. Det är även den Globala James Bond-dagen för att fira bokserien som Ian Fleming inledde 1953 även om de flesta kanske tänker på filmerna. Den första, Dr No (baserad på boken med samma namn, på svenska var dock filmtiteln Agent 007 med rätt att döda) kom 1962 – alltså för sextio år sedan – med Sean Connery i huvudrollen.🌹 Jubileumsutgåva. Debuten blev en monstersuccé långt utanför Sveriges gränser. Tio år senare kommer Fredrik Backmans bästsäljare i en jubileumsutgåva.
– Jag har i tio år ofta fått frågan ”vad är hemligheten bakom framgången med en En man som heter Ove?”, och svaret är ju tyvärr att jag inte har en aning. Men när nu boken ges ut igen har jag gjort mitt bästa för att berätta hur jag tänkte, hur jag gjorde och var Ove egentligen kom ifrån. Jag hoppas att det har ett värde för den som läst boken, men också för den som kanske vill skriva en egen, säger Fredrik Backman.


Uppdateras under dagen …