🎂 En 8-Ă„rsdag (Nyhetsbrev #390)

Booktugg firar 8 Ă„r idag, den 17 juni 2022.

Födelsedag. Boktugg firar 8 Ă„r idag. Ja, sĂ„ lĂ„ng tid har det gĂ„tt sedan det första inlĂ€gget pĂ„ bloggen. Sedan dess har vi startat det hĂ€r nyhetsbrevet (med över 8 000 prenumeranter) och det betalda Analysbrevet för betalande Insider-prenumeranter. Och byggt en databas över alla nya böcker och provat bĂ„de det ena och det andra. Just nu Ă€r Boktugg i en ny sökande fas dĂ€r vi ska finna rĂ€tt form. De senaste veckorna har det hĂ€r nyhetsbrevet haft en minst sagt oregelbunden utgivning, vilket jag beklagar. Men det blir sĂ„ nĂ€r man balanserar författarskap (snart bokslĂ€pp av Frisparkad), ett heltidsuppdrag som kommunikatör och att driva Boktugg. Tur att jag har fantastiska medarbetare.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


💑 Feelgoodfinalister. Nu har lĂ€sarna röstat fram sina fyra favoriter. Juryn avgör vilken bok som blir Årets feelgood 2022. Det stĂ„r mellan författarna Birgitta Bergin, Cassandra Brunstedt, Karin HĂ€rjegĂ„rd och Anne-Lie Högberg. Priset delas ut pĂ„ Feelgoodfestivalen i augusti.

đŸŽȘ Litteraturfest. Efter tvĂ„ Ă„rs mindre hybridarrangemang Ă€r TranĂ„s at the Fringe tillbaka med en stor festival för scenkonst, film och litteratur. Under en vecka i juli kan besökare vĂ€lja bland 100 programpunkter med bĂ„de lokala och internationella konstnĂ€rer.

📈 Börsnotering. Börsnoteringen av förlaget Hoi Publishing nĂ€rmar sig. Den 8 juli blir första handelsdag pĂ„ Nordic SME och just nu pĂ„gĂ„r teckningsperioden dĂ€r bolaget hoppas ta in 20 Mkr i emissionen. Eftersom Boktuggs chefredaktör fortfarande Ă€r passiv delĂ€gare i Hoi kommer vi inte att göra nĂ„gon analys av prospektet eller vĂ€rderingen. DĂ€remot slĂ€ppte Hoi nyheten att Dogge Doggelito bĂ„de skrivit ett tvĂ„boksavtal och ska investera. PĂ„ tal om börsen valde Nextory nyligen att skjuta pĂ„ sin börsnotering och istĂ€llet göra en riktad nyemission pĂ„ 100 Mkr. Andra börsbolag i bokbranschen: Storytel brottas med uppköpsrykten och pressad aktiekurs (just nu 53 kr jĂ€mfört med 220 kr för ett Ă„r seddan) medan Bokusgruppen som debuterade pĂ„ Nasdaq för ett Ă„r sedan gĂ„tt upp marginellt frĂ„n 41,05 till 42,75 kr per aktie samma tid.

🔎 Plagiatanklagad. Den australiensiska författaren John Hughes anklagas för att ha plagierat ur flera stora klassiker i sin roman The Dogs. Det Ă€r The Guardian som jĂ€mfört textstycken i Hughes roman och funnit nĂ€stan identiska meningar i bland annat The Great Gatsby och Anna Karenina. Han har redan tidigare tvingats be om ursĂ€kt för att ha plockat stycken ur en bok av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj.

đŸ„‘ Matthriller. Katarina Ekstedt och Anna Winberg SÀÀf var vĂ€ldigt sugna pĂ„ att skriva en thriller. Efter att tidigare ha skrivit serien Rekordskolan tillsammans har de nu slĂ€ppt alla barnbokens begrĂ€nsningar och thrillerdebuterar med romanen Nord.

🆕 Nytt förlag. Lisa Bjurwald startar förlaget Bite the Bullet Press med fokus pĂ„ att ge ut engagerande och granskande facklitteratur. NĂ„got hon har erfarenhet av sedan mĂ„nga Ă„r, bĂ„de som författare och journalist.

đŸ—łïž Sommarpolitik. I sommar borde vi lĂ€sa böcker som utspelar sig i politikens vĂ€rld, menar Eli Åhman Owetz och tipsar om fem svenska romaner som passar bra detta valĂ„r.

🎧 Spotify Books. Spotify tror att ljudböcker kan bli en marknad vĂ€rd 700 miljarder kronor. ”Och precis som vi har gjort inom podcasting, rĂ€kna med att vi spelar för att vinna”, sĂ€ger Spotifys VD Daniel Ek.

đŸ–‹ïž 60-boksdeal. Författarna Caroline och Leffe Grimwalker har signerat ett nytt jĂ€tteavtal pĂ„ sextio (!) ljudböcker med Word Audio Publishing International och Gyldendal Stereo. En helt ny spĂ€nningsserie i tio delar ska ges ut i sex lĂ€nder.

đŸ“» Sommarpratande författare. 23 författare fĂ„r vi det till, nĂ€r vi gĂ„r igenom Ă„rets vĂ€rdar för Sommar i P1. HĂ€r listar vi deras senaste böcker.

💰 Kulturstödets betydelse. Tusen förlag fick KulturrĂ„dets stöd till planerad utgivning av tvĂ„ barnböcker. Ett oerhört viktigt tillskott för ett relativt nystartat förlag.

🌆 Winslow vs Trumpism. Med ”Kartellen”-trilogin har Don Winslow blivit ett av den moderna spĂ€nningslitteraturens stora namn. Men nu Ă€r det slut. Nya ”Stad i brand” Ă€r första delen i en trilogi som blir det sista som han publicerar.

💐 Debutantfrossa. Varje vecka debuterar nya författare. PĂ„ Boktugg kan du lĂ€sa om de flesta av dem dĂ„ vi upplĂ„ter utrymme för debutantportrĂ€tt. (LĂ€s mer om att skicka in debutantportrĂ€tt) Men lĂ„t oss lyfta fram nĂ„gra av de senaste debutanterna. Kanske ett tips för dig som vill testa nĂ„got nytt nĂ€r det Ă€r dags att inhandla sommarlĂ€sningen. TĂ€nk pĂ„ att nĂ„gon av dessa författare kan vara nĂ€sta Augustprisvinnare, bĂ€stsĂ€ljare eller vad som nu Ă€r mĂ„let. Om tjugo Ă„r kan du sĂ€ga att du lĂ€ste den okĂ€nda debutanten.

đŸ„‚ SuccĂ©debutant. Anton Marklund som debuterade med spĂ€nningsromanen Under falkens vingar i maj kan glĂ€djas Ă„t att den redan Ă€r sĂ„ld till flera lĂ€nder. Via pre-empt (dĂ€r förlagen betalar begĂ€rd summa för att slippa budgivning) har Modtryk i Danmark, Btb i Tyskland och Bonnier Norsk i Norge köpt boken, enligt Norstedts Agency. 

đŸ„˜ Madridmiljoner. Madrid Book (27 maj–12 juni) rapporterar att de haft över tre miljoner besökare, vilket var en ökning med 2 procent jĂ€mfört med 2019 Ă„rs pre-pandemi-mĂ€ssa. (Publishers Weekly)


Ditt företag hĂ€r. Med nĂ„gra fĂ„ ord och meningar, en smart pitch sĂ„ fĂ„ngar du intresset hos Boktuggs över 8000 lĂ€sare. Och fĂ„r dem att klicka pĂ„ lĂ€nken.


Har du plockat fram grillen eller skördat Ă„rets första rabarber? PĂ„ tal om mat pĂ„minner vi om Boktuggs annonsmeny. DĂ€r finns nĂ„got för alla plĂ„nböcker. Även för den som har en budget i nivĂ„ med en inbunden bok till fullpris.


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgÄng i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” Ă€r en historisk roman baserat pĂ„ ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare pĂ„ 1700-talet.

För tjugo Är sedan ville Anne Agardh veta mer om sin slÀkt.