Anna Winberg Sääf och Katarina Ekstedt vid releasen av thrillern Nord. Bild: Claes Ericson

Författarna Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf skriver thriller i stjärnkrogsmiljö

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf var väldigt sugna på att skriva en thriller. Efter att tidigare skrivit serien Rekordskolan tillsammans har de nu släppt alla barnbokens begränsningar och thrillerdebuterar med romanen Nord.

I Nord finns ingredienser som maktmissbruk, sex, haute cuisine och de jämtländska fjällen som inramning. Författarna har skapat en historia om utsatthet där huvudpersonen Alex hamnar i en situation som han inte kan ta sig ur.


ANNONS


– Vi ville inte skriva en polisdeckare, det finns andra som gör det bra. Vi ville att huvudpersonen skulle vara en karaktär som vem som helst, att det som händer skulle kunna hända vem som helst, säger Katarina Ekstedt.

Lite tilltufsad av livet får Alex, som drömt om ett arbete i restaurangvärlden, jobb längst ned i hierarkin på stjärnkrogen Nord, som är belägen i den jämtländska fjällvärlden och oerhört exklusiv. Där träffar han Alice. Vacker, fascinerande – och ägare till restaurangen. Men allt är inte som det verkar, hemligheter, lögner och maktmissbruk gör att drömmen snart blir en mardröm, omöjlig att ta sig ur.

Författarna har tillsammans spånat fram idéer, innehåll och karaktärer. Inramningen är baserad på Jämtland där Katarina är uppvuxen, och inspirationen för restaurangen var stjärnkrogen Fäviken som drevs av en miljardärsfamilj.

– Men allt är påhittat, det var miljön som var så inspirerande.

ANNONS

Mycket av handlingen utspelar sig i restaurangköket och att allt är korrekt beskrivet kan läsaren lita på. Katarina är nämligen gift med stjärnkocken Niklas Ekstedt som undrat varför krogmiljöer ofta är slarvigt gestaltade i böcker. I Nord har han faktagranskat alla detaljer från hierarki till meny och kastrull.

– Vi vill att det ska vara äkta, det är så här det går till i köket på en stjärnkrog. Läsaren får insyn i en miljö som man annars inte kommer in i.

Även om boken är ren fiktion har en del episoder faktiskt hänt på riktigt, till exempel när Justin Timberlake kommer in på restaurangen med en nyfångad fisk i händerna och ber köket laga till den.

– Det har faktiskt hänt, på Niklas restaurang. De rika tar för sig på ett helt annat sätt, vi vanliga hade väl inte tänkt tanken att ta med en fisk till en restaurang.

Katarina och Anna har känt varandra länge, de arbetade tillsammans på Pocketförlaget för många år sedan och pratade redan då om att de någon gång borde skriva en bok ihop. Det har de gjort flera gånger om i barnboksserien Rekordskolan.

I thrillerskrivandet använder de samma metod som när de skriver barnböcker, de skriver vartannat kapitel och lämnar ett par rader om vad de tänker ska hända i nästa kapitel till den andra.

– Det finns ingen prestige, vi tar vara på varandras expertis och kan ta död på varandras darlings. Vi blir varandras redaktörer medan vi skriver.


ANNONS


Efter Nord kommer Syd, en uppföljare som släpps nästa vår. Den utspelar sig på en restaurang på Öland, denna gång lämnar de stjärnkrogen och hamnar i en bistro. Den här gången är det Anna som står för miljöbeskrivningarna.

– Anna bor på Öland och kan varenda sten där utan och innan.

För Katarina som driver förlaget Triumf är det alltid intressant att ta del av utgivningsprocessen från författarens synvinkel.

– Det är alltid bra att få se andra sidan, det är nyttigt, och det gör att man får en större förståelse för författares frågor.

Nord kommer även som ljudbok inläst av Jonas Malmsjö, helt enligt författarnas önskan.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.