Författarna Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf skriver thriller i stjärnkrogsmiljö

Anna Winberg Sääf och Katarina Ekstedt vid releasen av thrillern Nord. Bild: Claes Ericson

Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf var väldigt sugna på att skriva en thriller. Efter att tidigare skrivit serien Rekordskolan tillsammans har de nu släppt alla barnbokens begränsningar och thrillerdebuterar med romanen Nord.

I Nord finns ingredienser som maktmissbruk, sex, haute cuisine och de jämtländska fjällen som inramning. Författarna har skapat en historia om utsatthet där huvudpersonen Alex hamnar i en situation som han inte kan ta sig ur.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Vi ville inte skriva en polisdeckare, det finns andra som gör det bra. Vi ville att huvudpersonen skulle vara en karaktär som vem som helst, att det som händer skulle kunna hända vem som helst, säger Katarina Ekstedt.

Lite tilltufsad av livet får Alex, som drömt om ett arbete i restaurangvärlden, jobb längst ned i hierarkin på stjärnkrogen Nord, som är belägen i den jämtländska fjällvärlden och oerhört exklusiv. Där träffar han Alice. Vacker, fascinerande – och ägare till restaurangen. Men allt är inte som det verkar, hemligheter, lögner och maktmissbruk gör att drömmen snart blir en mardröm, omöjlig att ta sig ur.

Författarna har tillsammans spånat fram idéer, innehåll och karaktärer. Inramningen är baserad på Jämtland där Katarina är uppvuxen, och inspirationen för restaurangen var stjärnkrogen Fäviken som drevs av en miljardärsfamilj.

– Men allt är påhittat, det var miljön som var så inspirerande.

Mycket av handlingen utspelar sig i restaurangköket och att allt är korrekt beskrivet kan läsaren lita på. Katarina är nämligen gift med stjärnkocken Niklas Ekstedt som undrat varför krogmiljöer ofta är slarvigt gestaltade i böcker. I Nord har han faktagranskat alla detaljer från hierarki till meny och kastrull.

– Vi vill att det ska vara äkta, det är så här det går till i köket på en stjärnkrog. Läsaren får insyn i en miljö som man annars inte kommer in i.

Även om boken är ren fiktion har en del episoder faktiskt hänt på riktigt, till exempel när Justin Timberlake kommer in på restaurangen med en nyfångad fisk i händerna och ber köket laga till den.

– Det har faktiskt hänt, på Niklas restaurang. De rika tar för sig på ett helt annat sätt, vi vanliga hade väl inte tänkt tanken att ta med en fisk till en restaurang.

Katarina och Anna har känt varandra länge, de arbetade tillsammans på Pocketförlaget för många år sedan och pratade redan då om att de någon gång borde skriva en bok ihop. Det har de gjort flera gånger om i barnboksserien Rekordskolan.

I thrillerskrivandet använder de samma metod som när de skriver barnböcker, de skriver vartannat kapitel och lämnar ett par rader om vad de tänker ska hända i nästa kapitel till den andra.

– Det finns ingen prestige, vi tar vara på varandras expertis och kan ta död på varandras darlings. Vi blir varandras redaktörer medan vi skriver.

Efter Nord kommer Syd, en uppföljare som släpps nästa vår. Den utspelar sig på en restaurang på Öland, denna gång lämnar de stjärnkrogen och hamnar i en bistro. Den här gången är det Anna som står för miljöbeskrivningarna.

– Anna bor på Öland och kan varenda sten där utan och innan.

För Katarina som driver förlaget Triumf är det alltid intressant att ta del av utgivningsprocessen från författarens synvinkel.

– Det är alltid bra att få se andra sidan, det är nyttigt, och det gör att man får en större förståelse för författares frågor.

Nord kommer även som ljudbok inläst av Jonas Malmsjö, helt enligt författarnas önskan.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,