Sommartuggare 2018: A. K. Björnsdotter Sääf

Författarna Anna Winberg Sääf och Katarina Björnsdotter Ekstedt döljer sig bakom pseudonymen A. K. Björnsdotter Sääf.

Två författare, varav den ena även förläggare, bestämmer sig för att skriva en barnbok tillsammans. Den helt nya pseudonymen A. K. Björnsdotter Sääf berättar om hur Katarina Björnsdotter Ekstedt och Anna Winberg Sääf skapade boken Rekordskolan.

Från idé till verklighet

Text: A. K. Björnsdotter Sääf

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Att gå från en idé till ett verkligt bokmanus kan vara en lång resa. Man funderar över olika tankar, vinklar, händelser, intron, avslut, cliffhangers – you name it. Ofta läser man om alla duktiga författare som skapar fantastiska manus och man skruvar lite på sig och undrar över om det man själv skriver verkligen kommer att bli tillräckligt bra. Sen helt plötsligt har man det, idén som man känner kommer bli fantastisk och rolig för alla läsare att få ta del av! Vår resa började med ett antal skönlitterära manus och ett antal barnböcker. Men det roligaste just nu är den helt nya författarresa vi gör som duo. Häng med!

Vi gör det i form av en intervju med oss själva.

Vem är A. K. Björnsdotter Sääf?
A. K. Björnsdotter Sääf är egentligen två personer, eftersom vi är en helt ny pseudonym! Bakom namnet gömmer sig författarna Katarina Björnsdotter Ekstedt och Anna Winberg Sääf.

Vad har ni skrivit då?
Vi har skrivit Rekordskolan, som utkommer i september och är den första delen i en helt ny spännande och rolig serie för läsare 6-9 år. Den handlar om Silje, Rurik och Kostas som alla har lite problem att passa in där de bor, då de alla har udda talanger som de gärna vill slå världsrekord i. Silje sticker bokstavligen ut eftersom hon har en superhög tuppkam, Rurik älskar parkour och studsar vart han än går och Kostas vill bli världsbäst på att lösa Rubiks kub och spela schack. Alla söker de till, och börjar på internatet Rekordskolan när de ska börja fyran.

Hur fick ni idén till boken?
Katarinas son Vinston som är 8 år älskar precis som många andra barn och vuxna Guinness Rekordbok, och utifrån det började vi spåna kring barn, rekord och en spännande skola där barn som var lite udda kunde träffa andra likasinnade.

Låter spännande, men kan ni egentligen skriva, vad har ni för bakgrund?
Man kan säga att vi har mötts på mitten eftersom Katarina tidigare skrivit fem barnböcker om Kaj som lär sig olika idrotter (illustrerade av Thomas Olsson) och Anna har skrivit tre romaner för vuxna. Vi träffades faktiskt för flera år sedan när vi jobbade på Pocketförlaget tillsammans, och redan då pratade vi om att skriva något ihop.

Varför är rekord så intressanta?
Allt är spännande med rekord, det tycker i alla fall våra barn som alltid frågar oss hur långt det är till månen eller hur många mackor man kan äta i rad innan magen sprängs och andra saker i samma stil. I boken odlar de bland annat världens största ekologiska tomat som hela skolan kan äta av i flera veckor, och en elev har världens mest töjbara hud.

Men handlar allt om att tävla med varandra?
Rekord handlar ju egentligen mest om att tävla med sig själv, som Rurik i boken som inte alls vill vara med i Lillhagens IK som sina systrar, utan vill bara studsa runt i naturen för sig själv. Men han vill fortfarande bli bäst i världen på att hoppa rakt upp!

Är det några bilder i boken?

Skiss till boken Rekordskolan. Illustration: Carolina Ståhlberg.

Självklart! Vi har jobbat tillsammans med illustratören Carolina Ståhlberg (www.carromic.com), som annars illustrerar och har gjort många omslag för bland annat Kamratposten. Vi hittade henne via Illustratörcentrum och blev så glada att hon kunde klämma in vårt bokprojekt i sitt fullspäckade schema. Det har varit en hel del jobb eftersom Anna idag bor på Öland, Carolina i Mantorp och Katarina i Stockholm. Så det mesta har fått stämmas av via telefon och mail under det här projektet.

Några rekord som finns med i boken?
Absolut, vad sägs om de här?

 • Världens längsta man – 2,72 m lång. Rektor på Rekordskolan.
 • Världens största kanin – 1,3 m, väger 22 kg och äter 2000 morötter och 800 äpplen om året. Finns så klart på skolans gård.
 • Världens största hamburgare – väger över ett ton! (1164 kg). Har så klart Rekordskolans mattant lagat.
 • Tidsrekordet på att lösa en hel Rubiks kub – 4,22 sekunder. Rurik gör allt han kan för att nå detta rekord. Han ligger på 10 sekunder nu.
 • Världens högsta träd – 115,5 meter (att jämföra med DN-skrapan som är 84 meter hög). Ett av Rekordskolans elevhem finns så klart i världens högsta träd där alla barn bor i olika trädkojor.
Skiss ur boken Rekordskolan. Illustration: Carolina Ståhlberg

När ni inte skriver, vad läser ni för era egna barn?
Annas barns favoritböcker, topp tre:

 1. Ewa Christina Johanssons Spökhuset-serie
 2. Mot havets djup av Thomas Halling
 3. Mammans egenpåhittade sagor (så läskiga som möjligt!)

Kattas barns favoritböcker, topp tre:

 1. PAX-serien av Larsson/Korsell/Jonsson
 2. Gunniess world record 2018 av Gunniess
 3. Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius

Och vad läser ni själva när barnen har somnat?
Just nu läser Katarina Jo Nesbös Macbeth och Anna läser Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Rich Boy.

Och slutligen, vilka världsrekord skulle ni själva vilja ha?
Om tiden fanns skulle jag gärna försöka slå världsrekord i mest antal åkta offpiståk på ett år (Katarina). Och jag skulle nog satsa på att försöka slå flesta antal sagda ord på en dag, eftersom alla alltid påpekar att jag pratar så snabbt och mycket (Anna) …

Rekordskolan Del 1 – Vägen dit av A. K. Björnsdotter Sääf utkommer i september på Triumf förlag, del 2 och 3 släpps under 2019. Finns även på Instagram under @triumfforlag

Om gästbloggarna bakom pseudonymen:
Katarina Ekstedt
driver idag bokförlaget Triumf förlag. Tidigare jobbade hon på Pocketförlaget och även Månpocket med sälj och marknadsföring. Skidåkning och vågsurfning är hennes största fritidsintressen. Katarina är gift med stjärnkocken Niklas Ekstedt som till hösten är aktuell med Happy food 2.0. och Niklas jul. Hon bor i Stockholm och har två barn, Vinston 8 år och John 6 år.

Anna Winberg Sääf är författare och kommunikatör. Hon har en bakgrund i förlagsbranschen som frilansande redaktör, omslagsformgivare och skribent och har arbetat bland annat för Natur och kultur, Pocketförlaget och Modernista. På fritiden står yoga, kaffedrickande och långsamma löpturer i naturen högt upp på önskelistan. Hon bor på Öland med sin man Julius och sina söner Isidor 5 år och Hektor 3 år.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.