Kulturfestivalen At the Fringe är tillbaka – live i Tranås

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Efter två års mindre hybridarrangemang är Tranås at the Fringe tillbaka med en stor festival för scenkonst, film och litteratur. Under en vecka i juli kan besökare välja bland 100 programpunkter med både lokala och internationella konstnärer.

Mats Granberg är arrangörernas talesperson och har varit med under tre tidigare festivaler. De två senaste var mindre hybridarrangemang på grund av pandemin, men även i jämförelse med året tidigare är det ett omfattande festivalprogram som nu presenteras.


ANNONS


– Det här känns jättestort. Alla fringe-festivaler är konstnärsdrivna och det gör att det finns ett stort nätverk så vi har lagt till programpunkter in i det sista, säger han.

Han har flera namn han vill lyfta fram, bland andra musikern och performancekonstnären Storm Dunder och Francesco Nchikala med bandet Power Trio.

– På litteraturscenen vill jag framhålla Lasse Söderberg, svensk poesis nestor som varit aktiv i 70 år som poet och gav ut sin senaste bok i fjol. Men han är nästan mer känd som översättare av litteratur från Spanien och Frankrike. Han har varit inflytelserik för många och det är väldigt roligt att han kan komma, han är 90 år nu, säger Mats Granberg.

Tranås at the Fringe anordnades för första gången 2014 och sedan dess har ett stort nätverk av konstnärer runt om i världen byggts upp, mycket tack vare festivalgeneralen Colm O’Ciarnáin. Det gör det möjligt att på relativt kort tid arrangera ett stort evenemang, med programpunkter som inkluderar såväl lokala stadsvandringar som internationella konstnärer.

ANNONS

Festivalen pågår mellan 2 och 9 juli och finansieras med pengar från ”många olika håll”, bland annat Region Jönköping, Tranås kommun och Svenska Akademien.

– Men många av de internationella konstnärerna har själva ordnat finansiering för sin resa, det är en anledning till att vi kan ha så många deltagare, säger Mats Granberg.

Mer information om Tranås at the Fringe finns på festivalens hemsida.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.