Eli-Ahman-Owetz
Författaren Eli Åhman Owetz. Foto: Juliana Wiklund.

Eli Åhman Owetz tipsar om politisk sommarläsning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I sommar borde vi läsa böcker som utspelar sig i politikens värld, menar Eli Åhman Owetz och tipsar om fem svenska romaner som passar bra detta valår.

Hej Eli! Vad tycker du är viktigt i en riktigt bra bok för sommarläsning? 
– När man har semester finns ju tiden för lite mer krävande litteratur. Boken jag läser eller lyssnar på får ta tid. Jag läser varje sommar en eller två P O Enquist. I år blir det Legionärerna, säger författaren Eli Åhman Owetz.


ANNONS


På läslistan står också Mary Kay Andrews nya roman Homewreckers.

– Hon skriver kvick och härlig feelgood som utspelar sig i amerikanska Södern, ofta i Savannah. Mary Kay är inte översatt till svenska, men hennes böcker finns på nätbokhandlarna. Och alla står i min bokhylla, en pastellkaskad både utanpå och innanför pärmarna.

Eli Åhman Owetz har själv nyligen släppt en bok med sommartema. Sommaren då katten flyttade börjar två år efter slutet i Brevvännerna, där skogsentreprenören Anders blev lämnad. Han har fortfarande inte lyckats komma igen efter skilsmässan och hans enda sällskap är Katten. Men nu har Katten också dragit. Till den utflyttade stockholmaren Nilla, ska det visa sig. Anders och Nilla lever helt olika liv och hade sannolikt aldrig mötts om inte Katten gått på luffen och blivit förälskad i Nilla. 

Boken är den nionde i Söderbergasviten där alla fristående delar utspelar sig på landsbygden. Eli bor själv på en gård i Roslagen, där det bland annat också bor en katt som har bidragit med inspiration till den nya romanen.

ANNONS

– Alltså, boken är verkligen ”based on a true story”. Vår egen katt Putte Lingontroll försvinner iväg på luffen långa perioder mellan mars och september. En sommar hälsade han på hos en barnfamilj en halvmil bort, tre gånger under loppet av några månader. Putte och familjens tvååring blev så uppenbart förälskade i varandra att jag nästan blev svartsjuk. Och fick idén till romanen där en vänstrande katt spelar en viktig roll, säger Eli.

Nu har vi sommaren alldeles inpå knuten med många härliga semesterdagar framför oss. Vad ska vi då läsa i hängmattan eller på stranden? Den här sommaren är det valår, så Eli har valt ut fem böcker som hon tycker passar särskilt bra.

5 svenska romaner som utspelar sig i politikens värld

Dom därute av Erik Helmerson

”En trött, medelålders moderat riksdagsman drar iväg en olycklig tweet och får en following av nättroll – ”dom därute”. Stillsamt spännande och jäkligt kul om den politiska världen. Allra mest tyckte jag om det känsligt tecknade porträttet av en samtidigt småslug och naiv man med en trasig relation till sin son.”

Ett högt pris av Veronica Palm

”Den andra deckaren i riksdagsmiljö av före detta S-politikern. Bladvändare med initierade skildringar inifrån av ful maktkamp mellan partikamrater.” 

Åtta månader av Magnus Montelius

”En journalist avslöjar utrikesministern som sexköpare. Så börjar det, och sedan är det ruggigt spännande hela vägen. Vad var det med de där åtta månaderna …?”

I maktens öga av Per Schlingman

”Första boken i en serie om tre fristående delar. Börjar under Almedalsveckan. Ryktet går att statsministern ska avgå. Maktspel även här, både mellan politiker och mellan politikerna och medierna. Skrivet med lätt penna.”

Almedalen har fallit av Erik Lewin

”Almedalen igen! Nu som plats för en hårdkokt thriller helt utan personteckningar och sådant tjafs. Terrorister har tagit kontroll över Visby och har tiotusen personer, inklusive statsministern och delar av regeringen, som gisslan innanför murarna.”

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …