Eli Åhman Owetz tipsar om politisk sommarläsning

Eli-Ahman-Owetz
Författaren Eli Åhman Owetz. Foto: Juliana Wiklund.

I sommar borde vi läsa böcker som utspelar sig i politikens värld, menar Eli Åhman Owetz och tipsar om fem svenska romaner som passar bra detta valår.

Hej Eli! Vad tycker du är viktigt i en riktigt bra bok för sommarläsning? 
– När man har semester finns ju tiden för lite mer krävande litteratur. Boken jag läser eller lyssnar på får ta tid. Jag läser varje sommar en eller två P O Enquist. I år blir det Legionärerna, säger författaren Eli Åhman Owetz.

På läslistan står också Mary Kay Andrews nya roman Homewreckers.

– Hon skriver kvick och härlig feelgood som utspelar sig i amerikanska Södern, ofta i Savannah. Mary Kay är inte översatt till svenska, men hennes böcker finns på nätbokhandlarna. Och alla står i min bokhylla, en pastellkaskad både utanpå och innanför pärmarna.

Eli Åhman Owetz har själv nyligen släppt en bok med sommartema. Sommaren då katten flyttade börjar två år efter slutet i Brevvännerna, där skogsentreprenören Anders blev lämnad. Han har fortfarande inte lyckats komma igen efter skilsmässan och hans enda sällskap är Katten. Men nu har Katten också dragit. Till den utflyttade stockholmaren Nilla, ska det visa sig. Anders och Nilla lever helt olika liv och hade sannolikt aldrig mötts om inte Katten gått på luffen och blivit förälskad i Nilla. 

Boken är den nionde i Söderbergasviten där alla fristående delar utspelar sig på landsbygden. Eli bor själv på en gård i Roslagen, där det bland annat också bor en katt som har bidragit med inspiration till den nya romanen.

– Alltså, boken är verkligen ”based on a true story”. Vår egen katt Putte Lingontroll försvinner iväg på luffen långa perioder mellan mars och september. En sommar hälsade han på hos en barnfamilj en halvmil bort, tre gånger under loppet av några månader. Putte och familjens tvååring blev så uppenbart förälskade i varandra att jag nästan blev svartsjuk. Och fick idén till romanen där en vänstrande katt spelar en viktig roll, säger Eli.

Nu har vi sommaren alldeles inpå knuten med många härliga semesterdagar framför oss. Vad ska vi då läsa i hängmattan eller på stranden? Den här sommaren är det valår, så Eli har valt ut fem böcker som hon tycker passar särskilt bra.

5 svenska romaner som utspelar sig i politikens värld

Dom därute av Erik Helmerson

”En trött, medelålders moderat riksdagsman drar iväg en olycklig tweet och får en following av nättroll – ”dom därute”. Stillsamt spännande och jäkligt kul om den politiska världen. Allra mest tyckte jag om det känsligt tecknade porträttet av en samtidigt småslug och naiv man med en trasig relation till sin son.”

Ett högt pris av Veronica Palm

”Den andra deckaren i riksdagsmiljö av före detta S-politikern. Bladvändare med initierade skildringar inifrån av ful maktkamp mellan partikamrater.” 

Åtta månader av Magnus Montelius

”En journalist avslöjar utrikesministern som sexköpare. Så börjar det, och sedan är det ruggigt spännande hela vägen. Vad var det med de där åtta månaderna …?”

I maktens öga av Per Schlingman

”Första boken i en serie om tre fristående delar. Börjar under Almedalsveckan. Ryktet går att statsministern ska avgå. Maktspel även här, både mellan politiker och mellan politikerna och medierna. Skrivet med lätt penna.”

Almedalen har fallit av Erik Lewin

”Almedalen igen! Nu som plats för en hårdkokt thriller helt utan personteckningar och sådant tjafs. Terrorister har tagit kontroll över Visby och har tiotusen personer, inklusive statsministern och delar av regeringen, som gisslan innanför murarna.”

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.