Pocketbok av Eli Åhman Owetz såld för över 700 kronor på Tradera

Eli Åhman Owetz feelgoodserie om Anna-Lisa är efterfrågad på andrahandsmarknaden. Foto: Juliana Wiklund.

En pocketbok av Eli Åhman Owetz, debutromanen Anna-Lisas Antik, har sålts på Tradera med slutpriset 720 kronor. Boken är sedan länge slut i tryck.

Eli Åhman Owetz debutroman Anna-Lisas Antik (gavs ut på Förlaget Orda 2013, kom i pocket 2014) trycktes i totalt cirka 2 500 exemplar och är sedan länge slutsåld.

– Jag får rätt ofta mejl från folk som undrar hur de ska få tag i boken. Då hänvisar jag till biblioteken, eller ljudbok och ebok. Men många är på jakt efter ett eget fysiskt exemplar, eftersom de vill ha alla fyra romanerna i Anna-Lisa-serien i bokhyllan, säger Eli.

Enligt henne dyker boken aldrig upp på Bokbörsen. Men härom veckan lade någon ut en pocket på Tradera. Auktionen avslutades med slutpriset 720 kronor.

– Jag trodde knappt mina ögon när jag såg den avslutade auktionen. Jag undrade först om det blivit fel i uppgiften om slutbud. Men sedan såg jag att ett ytterligare ex av pocketen som låg ute plötsligt tagits bort, ett tecken på att en snabb affär gjorts strax efter auktionen med 720 kronor som slutbud … Visst vet jag att det finns en stor efterfrågan, det hör av sig läsare hela tiden och undrar om jag har boken till salu. Men 720 pix, otroligt!

Varför tror du att så många har fastnat för serien om Anna-Lisa?
– Det många säger är att de älskar ”Anna-Lisas värld”, byn Söderberga där hennes retrobutik utgör navet. Där samlas grannarna och dricker trekaffe, umgås, skvallrar, ger varandra råd. Det är en snäll värld. Och Anna-Lisa gör verklighet av sin dröm om att öppna butik, vilket är mångas dröm. 

Feelgoodserien utgörs av fyra böcker: En sommar på luffen, Anna-Lisas Antik, Flickorna i speceriaffären och Anna-Lisas val. En sommar på luffen skrevs i efterhand som en prequel och är därför del ett i serien trots att Anna-Lisas Antik kom ut först.

En sommar på luffen och Anna-Lisas val finns som pocket hos nätbokhandlarna. Själv har jag ett litet lager av inbundna Flickorna i speceriaffären om jag säljer. Men det börjar ta slut. Jag får väl spara några ex att lägga ut på Tradera, haha.  

Alla böckerna finns som ljudbok och ebok, även debutromanen. Och eftersom ett förlag (Word Audio Publishing International) har de digitala rättigheterna är chanserna små att något annat förlag skulle ge ut serien i nytryck.

– Men drömmen vore ju det, ett nytryck av alla fyra Anna-Lisa-böckerna med enhetliga karamelliga omslag …

Du har inte funderat på att själv ge ut Anna-Lisas Antik som print on demand?
– Nej, jag har så fullt upp med att skriva böcker, göra författarbesök och jobba med marknadsföring av böckerna att jag inte orkar med fler projekt. Dessutom har jag ett annat halvtidsjobb också, säger Eli.

Vad känner du själv inför din debutroman nu efter snart 9 år?
– Jag minns hur kul det var att skriva den. Som en rolig lek bara, på ledig tid. Nu när jag blivit skickligare på hantverket ser jag ju väldigt mycket … förbättringspotential. Men Anna-Lisas Antik är mitt första, rosa, glada, nästan naivistiska verk. Jag älskar boken.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL