Bidrag till planerad utgivning är av stor vikt för litet förlag

Tiara Norlin, grundare till Tusen förlag som fått Kulturrådets stöd till planerad utgivning. Bild: Jennifer Norlin.

Tusen förlag fick Kulturrådets stöd till planerad utgivning av två barnböcker. Ett oerhört viktigt tillskott för ett relativt nystartat förlag.

Tusen förlag ger ut litteratur med inriktning på mångfald, utan att göra olikheter till det centrala. Vid den senaste ansökningsomgången fick förlaget 50 000 kronor i bidrag till den planerade utgivningen av två barnböcker om Dante som lever med en extra kromosom.

– Vi är ett väldigt litet, relativt nystartat förlag. Vi startade förlaget 2017 och gav ut den första boken 2020. Att ha fått ett sådant här bidrag betyder väldigt mycket. Det känns helt overkligt, säger Tiara Norlin, förläggare och grundare.

I vårens ansökningsomgång kom 47 ansökningar in till Kulturrådet. Av dem beviljades sju stöd och totalt delades 760 000 kronor ut. Stödet delas ut två gånger per år och förra året fördelades knappt två miljoner kronor till tolv projekt av de 76 som sökte. Antalet ansökningar har legat på ungefär samma nivå de senaste åren, enligt Jan Kärrö på Kulturrådet.

För några år sedan förändrades stödet så att projekten även beviljas distributionsstöd och att böckerna därmed finns på alla folkbibliotek.

– Bara det är fantastiskt, att böckerna kommer att finnas på bibliotek i hela landet, säger Tiara Norlin.

De två böcker om Dante som Tusen förlag ska ge ut är skrivna av Erika Westerblad och illustrerade av Hanna Ingvarsson. De baseras på Erikas son Dantes vardag med Downs syndrom.

– Vi vill visa att det finns fler typer av människor och karaktärer än som visas i barnlitteratur. Att vi kan vara olika men vi är också lika. Ett exempel är Robel Malkis och Selina Maliks bok Edessa och Tobil: Helaneh och den magiska skogen som handlar om nedskräpning, där huvudpersonerna är mörkhyade barn med assyriska/syrianska namn. Vi vill att fler barn ska känna igen sig i karaktärerna som de läser om. Representation är viktigt, säger Tiara Norlin.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.