Tiara Norlin, grundare till Tusen förlag som fått Kulturrådets stöd till planerad utgivning. Bild: Jennifer Norlin.

Bidrag till planerad utgivning är av stor vikt för litet förlag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Tusen förlag fick Kulturrådets stöd till planerad utgivning av två barnböcker. Ett oerhört viktigt tillskott för ett relativt nystartat förlag.

Tusen förlag ger ut litteratur med inriktning på mångfald, utan att göra olikheter till det centrala. Vid den senaste ansökningsomgången fick förlaget 50 000 kronor i bidrag till den planerade utgivningen av två barnböcker om Dante som lever med en extra kromosom.


ANNONS


– Vi är ett väldigt litet, relativt nystartat förlag. Vi startade förlaget 2017 och gav ut den första boken 2020. Att ha fått ett sådant här bidrag betyder väldigt mycket. Det känns helt overkligt, säger Tiara Norlin, förläggare och grundare.

I vårens ansökningsomgång kom 47 ansökningar in till Kulturrådet. Av dem beviljades sju stöd och totalt delades 760 000 kronor ut. Stödet delas ut två gånger per år och förra året fördelades knappt två miljoner kronor till tolv projekt av de 76 som sökte. Antalet ansökningar har legat på ungefär samma nivå de senaste åren, enligt Jan Kärrö på Kulturrådet.

För några år sedan förändrades stödet så att projekten även beviljas distributionsstöd och att böckerna därmed finns på alla folkbibliotek.

– Bara det är fantastiskt, att böckerna kommer att finnas på bibliotek i hela landet, säger Tiara Norlin.

ANNONS

De två böcker om Dante som Tusen förlag ska ge ut är skrivna av Erika Westerblad och illustrerade av Hanna Ingvarsson. De baseras på Erikas son Dantes vardag med Downs syndrom.

– Vi vill visa att det finns fler typer av människor och karaktärer än som visas i barnlitteratur. Att vi kan vara olika men vi är också lika. Ett exempel är Robel Malkis och Selina Maliks bok Edessa och Tobil: Helaneh och den magiska skogen som handlar om nedskräpning, där huvudpersonerna är mörkhyade barn med assyriska/syrianska namn. Vi vill att fler barn ska känna igen sig i karaktärerna som de läser om. Representation är viktigt, säger Tiara Norlin.

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.