đŸŽ™ïž Ljudboksförfattare (Nyhetsbrev #383)

En ljudbok njutes helst i stillhet utan trafikljud. Foto: iStock.

Ljudboksfokus: Det blir mycket ljudbok idag. Om det Àr slumpen eller en tydlig trend lÄter vi vara osagt. Först vill jag förtydliga att detta Àr veckans första nyhetsbrev (vi hoppade över mÄndagsbrevet pga tidsbrist) och dessutom april mÄnads första nyhetsbrev och den första april.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg


Ljudbokspriser: IgÄr var det dags för Storytel Awards och prisutdelningar till förra Ärets bÀsta ljudbokskreatörer. HÀr hittar du alla vinnare. En trend i Är kan sÀgas vara författarinlÀsningar.

Prisbelönt: Saga Egmont har internationella ambitioner. Nyligen meddelades att de fÄr pris som Ärets ljudboksförlag pÄ bokmÀssan i London.

Avslöjande: Boktugg kan just idag avslöja att Biskops Arnö förnyar författarskolan genom att göra om den skönlitterÀra kursen till en renodlad ljudboksförfattarskola. Intressant med tanke pÄ debatten om ljudböcker vs kvalitetslitteratur.

Storytelutmanare: En ny digital bokapp har lanserats: Boksy. MÄlgruppen Àr barnfamiljer och fokus ligger pÄ att anvÀnda tÀvlingsinstinkten för att stimulera bÄde barn och förÀldrar att lÀsa mer. Bakom Boksy stÄr en internationell förlagskoncern som tidigare jobbat med prenumerationsboxar med barnböcker.

Ljudboksrecensioner: I veckan publicerade Boktugg en ljudboksrecension skriven av Daniel Åberg. Planen Ă€r att vi ska recensera ljudböcker lite mer regelbundet eftersom det Ă€r nĂ„got som saknas. LĂ€s recensionen av ljudboken Till minne av en mördare.

FörlagsaffÀrer. I veckan blev det klart att Alfabeta lÄter Pelle Andersson ta hand om Ordfront (med en mindre delÀgare) medan Alfabeta blir systerbolag till Lilla Piratförlaget i ett gemensamt Àgarbolag.

Ny deckarduo. Efter att Dan Buthler lÀmnat Leffe Grimwalker ensam med Storm-serien sÄ har han nu fÄtt en medförfattare: Joni NykÀnen. De bildar deckarduon Buthler & NykÀnen.

101 författare. I höst kommer en ny bok skapad av Greta Thunberg – The Climate Book som skrivs pĂ„ engelska. Dan Buthler nöjde sig med en medförfattare, Greta har hundra. Polaris har köpt svenska rĂ€ttigheter och hoppas hinna översĂ€tta och ge ut samtidigt som resten av vĂ€rlden. Kanske de kan fĂ„ Greta och Johan Rockström att översĂ€tta sina texter sjĂ€lva?


Tiger slap. Foto: iStock.

Vem ska vÀnda andra kinden till?

Det hÀr kÀnns som rÀtt dag att diskutera vad man fÄr skÀmta om och vad man inte fÄr skÀmta om. Idag Àr dagen dÄ svenska folket Àr kÀllkritiska av tradition, imorgon ÄtergÄr man till att inte ifrÄgasÀtta Àktheten.

Efter Oscarsgalan i början av veckan snackade ingen om vilken film som hade vunnit eller vilka böcker man dÀrför mÄste lÀsa. Det dÀr sistnÀmnda Àr kanske bra att klara av direkt eftersom du nu blev nyfiken.

Det var gott om Oscarsnominerade filmer som Àr baserade pÄ böcker. Enligt vÄra kollegor pÄ Lithub Àr exempelvis vinnaren i klassen bÀsta utlÀndska film, Drive My Car, baserad pÄ en novell med samma namn skriven av Haruki Murakami ur novellsamlingen MÀn utan kvinnor.

Priset för bÀsta film gick till CODA, men det fanns flera andra nominerade i den klassen som bygger pÄ böcker, exempelvis Dune, The Power of the Dog (som bygger pÄ boken Hundarnas vÄld av Thomas Savage som slÀpps pÄ svenska 11 maj).

Men sedan stal Will Smith hela showen. Chris Rock drog ett dÄligt skÀmt och Will hoppade upp pÄ scenen och gav Chris en örfil. Det överskuggade att Smith sedan fick ta emot pris för bÀsta manliga huvudroll i filmen King Richard (ej baserad pÄ en bok, innehÄller inte nÄgra riddare och dÀr prinsessorna heter Venus och Serena och Àr vÀrldens bÀsta tennisspelare).

Ska man fÄ skÀmta om allt? Och fÄr man göra sig lustig pÄ nÄgon annans bekostnad? Personligen tycker jag att komiker som driver med sig sjÀlva Àr roligare Àn dem som driver med andra.

Det kan snarare bli olustigt pÄ en stand up-förestÀllning dÀr nÄgon i publiken utses till hackkyckling och ofrivilligt blir en del av showen. Det Àr en hÄrfin linje mellan det som Àr kul och det som faktiskt Àr mobbning.

Traditionen med aprilskÀmt sÀtter fingret pÄ just detta. De allra bÀsta skÀmten triggar igÄng de lÀttkrÀnkta och gör folk pÄ allvar upprörda. Sedan ska de förhoppningsvis skratta nÀr de inser att det inte var sant. Som att man faktiskt inte behöver en författarlicens för att fÄ sin bok utgiven av ett förlag.

En annan variant Àr att lura nÄgon sÄ att de blir glada och sedan besvikna. Som att sÀga att det finns en tÄrtbit i kylen som de kan fÄ ta och nÀr de sedan öppnar kylen stÄr det bara ett tomt fat med smulor och rester av grÀdde. Kul eller elakt? Humor Àr svÄrt.

Hur borde Will Smith ha hanterat Chris Rock? Hade det varit bĂ€ttre om han gĂ„tt upp pĂ„ scenen och dragit ett eget skĂ€mt – pĂ„ Chris bekostnad? Eller mer seriöst hĂ„llit ett brandtal ”det dĂ€r var över grĂ€nsen och jag tycker att vi ska diskutera ifall Oscarsgalan Ă€r rĂ€tt plats att mobba andra”.

Det fanns de som tyckte att Chris Rock borde svarat pÄ örfilen med orden:

”Jag tror det dĂ€r besvarade frĂ„gan om du gjorde actionscenerna sjĂ€lv i filmen Ali …” eller nĂ„gon variant pĂ„ det (Will Smith spelade boxaren Muhammad Ali i den filmen). Han kunde ocksĂ„ ha sagt ”hoppas din backhand Ă€r bĂ€ttre Ă€n din forehand” för en tennisreferens.

PÄ tal om aprilskÀmt. Om du inte har upptÀckt det redan sÄ var en av vÄra rubriker/notiser ovan just ett sÄdant.

Vi vill förresten gÀrna lyfta fram branschens aprilskÀmt idag. Har du sett eller dragit ett sjÀlv pÄ hemsida eller i sociala medier sÄ tipsa oss gÀrna.

Och pÄ tal om humor. En av vÄra stora har lÀmnat oss, Sven Melander. LÀser i flödet om hur han signerade sin kokbok Upp i vikt kvickt (2014) i bokhandeln och förtrollade pÄ samma sÀtt som i sina klassiska tv-sketcher. DÀr kan vi tala om en varm humor.


Innovation Àr framtiden

SÀger man innovation sÄ delas folk mellan jubel och suckar. Har det gÄtt inflation i innovation eller Àr det nÄgot vi Àgnar alldeles för lite tid?

Jag tror pÄ det sistnÀmnda. DÀrför Àgnar jag veckans utgÄva av Analysbrevet Ät just detta Àmne.

Hur innovativ en Kickstarterkampanj Àr ska jag lÄta vara osagt. Men Brandon Sanderson stÀngde sin i natt. Resultatet? 41,75 miljoner dollar frÄn 185 000 personer. Eller pÄ ren svenska: 390 miljoner kronor. Under 2023 kommer han att slÀppa fyra helt nya romaner och skicka ut dem i paket med lite merch beroende pÄ vilket paket folk valt (det finns helt digitala varianter ocksÄ men de stora pengarna ligger i de fysiska alternativen).

Analysbrevet skickas ut till Insider-prenumeranter senare idag.


HÀnt, hört och lÀst

Vi försöker hÀnga med i nyhetsflödet för att du ska hÄlla dig uppdaterad. HÀr lÀnkar vi Àven gÀrna till sÄdant som vi inte skrivit sjÀlva.

🌃 Ljus i mörkret: Mörkermanifestet : om artificiellt ljus och hotet mot en urĂ„ldrig rytm av Johan Eklöf kom ut pĂ„ Natur & Kultur 2020. Nu har The Bodley Head (imprint till Penguin Random House) köpt rĂ€ttigheterna för UK och Scribner (Simon & Schuster) för USA. Utgivning i november (UK) och februari 2023 (USA). Boken Ă€r sĂ„ld till ytterligare nio lĂ€nder.

📚 FĂ€ngelsebibliotek. I amerikanska filmer verkar biblioteken pĂ„ fĂ€ngelserna stora och vĂ€lfyllda. Men verkligheten pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll i USA Ă€r att det bara finns lite högar med böcker som donerats och det saknas budget för bokinköp. Men i San Francisco satsar man via ett nytt projekt som ska ge fĂ„ngarna mer att lĂ€sa.

đŸ”ïž Ny norrman. Johan HĂžst Ă€r en ny stjĂ€rna pĂ„ den norska deckarhimlen. Redan innan hans debut En nasjon i sjakk kom ut i februari i Ă„r blev det budgivning mellan förlagen och filmrĂ€ttigheterna sĂ„ldes. Författaren har en bakgrund i reklamvĂ€rlden, vilket bidragit till hypen. Men boken fick dessutom toppbetyg av flera norska tidningar. VĂ„gar vi gissa pĂ„ en svensk översĂ€ttning inom kort?

🩜 Pirates of the Italian. Enligt en undersökning förlorade italienska förlag 771 miljoner euro i form av utebliven försĂ€ljning pĂ„ grund av piratkopiering. Framför allt Ă€r det kopiering ur kurslitteratur, men Ă€ven av eböcker och utlĂ„nade inloggningsuppgifter. Som alltid – ta siffrorna med en stor skopa flingsalt. Det Ă€r inte sĂ€kert att den som piratkopierar faktiskt hade köpt boken.

💙💛 Ukrainantologi. Idag slĂ€pptes antologin Poeter mot krig av Ekström & Garay i samarbete med Opulens, ABF Malmö, ABF Göteborg samt tryckeriet Exakta Print AB. Poeter mot krig Ă€r resultatet av ett blixtprojekt dĂ€r de deltagande poeterna bara haft nĂ„gra fĂ„ dagar pĂ„ sig att skicka in sina texter. Allt överskott av antologin tillfaller Röda Korset för att hjĂ€lpa till med deras arbete med humanitĂ€ra insatser i Ukraina.


Syns du inte, finns du inte. Precis som man mĂ„ste Ă€ta för att överleva sĂ„ mĂ„ste företag sĂ€lja för att leva vidare. DĂ€rför har vi tagit fram Boktuggs annonsmeny. Varför inte bestĂ€lla en nr 3 och en nr 6 inför nĂ€sta mĂ„nad?


Boktugg och detta nyhetsbrev befinner sig i stĂ€ndig utveckling. Om du gillar det vi gör sĂ„ fĂ„r du gĂ€rna bli en Supporter. Och jobbar du i bokbranschen ska du givetvis bli en Insider. Ytterligare ett sĂ€tt att stötta oss Ă€r att anvĂ€nda vĂ„r sökmotor för böcker och klicka dig vidare pĂ„ köplĂ€nkarna sĂ„ fĂ„r vi en liten kickback via affiliateavtal. Eller köp en annons.

Dessutom tar vi gÀrna emot nyhetstips eller förslag pÄ förbÀttringar pÄ tips@boktugg.se

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren Àr journalist sedan 30 Är tillbaka och författare till mer Àn tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla vĂ„ra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka hĂ€r för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL