Ny Greta Thunberg-bok skrivs på engelska och översätts till svenska

I höst kommer en ny bok av Greta Thunberg som har hundra medförfattare. Foto: © Kim Jakobsen To.

I höst kommer en ny bok skapad av Greta Thunberg där över 100 författare medverkar. The Climate Book skrivs på engelska. Polaris har köpt svenska rättigheter och siktar på att ge ut samtidigt som den engelska.

– Det här är den största storyn i världen och den måste berättas så vitt och brett som våra röster kan bära den, och ännu mycket längre. Det är därför jag har bestämt mig för att använda min plattform för att skapa den här boken som baseras på den bästa tillgängliga vetenskapen, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande och tillägger:

– Klimatkrisen är bara ett symptom på en mycket större hållbarhetskris. Jag hoppas att den här boken kan bli en källa att gå till för att förstå de olika, nära sammankopplade, kriserna.

The Climate Book ska presentera en global översikt av hur planetens många kriser hänger ihop och berätta den osminkade sanningen om hur och varför vår värld förändras. Till sin hjälp har Greta Thunberg tagit en rad kända forskare, bland dem Johan Rockström, Michael Mann, Katherine Hayhoe, Friedrike Otto, Stefan Rahmstorf, Saleemul Huq och Carlos Nobre men även kända profiler som Thomas Piketty, Margaret Atwood, Naomi Klein och Amitav Ghosh.

Utgivningsdag i Storbritannien är den 27 oktober, enligt ett pressmeddelande från Penguin Random House. Boken ges ut på imprintet Allen Lane. Rättigheter är sålda till ytterligare tretton länder och Bokförlaget Polaris har köpt de svenska.

– Vi planerar att ge ut den samtidigt på svenska om vi lyckas få ihop en effektiv översättarstab. Allt är skrivet på engelska inklusive Gretas egna texter. Över 100 författare och det blir en bok på 500 sidor. Målsättningen är att detta är boken som ska kunna fungera som den bästa källan, både till kunskap och hopp, säger Jonas Axelsson, VD på Bokförlaget Polaris, till Boktugg.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.