Försenade böcker dräller in till biblioteken i New York efter slopad avgift

Efter att ha varit stängt delar av pandemin är New York Public Librarys huvudbibliotek öppet igen. Arkivbild: Mark Lennihan/AP/TT.

Sedan i oktober har cirka 88 000 försenade böcker och andra utlånade föremål lämnats tillbaka på biblioteken i New York. Anledningen: Staden har slutat med förseningsavgifter, skriver New York Times.

Vissa av böckerna är så sena att de inte längre finns i bibliotekssystemet.

Ett bibliotek i Queens fick exempelvis i december in ett exemplar av James Hiltons roman ”Adjö, Mr Chips” som hade lånats ut i juli 1970 – från en filial som inte längre existerar.

Oftast kommer böckerna på posten eller i inlämningslådorna, inte via personliga besök. Manhattan-bibliotekarien Billy Parrott tror att folk skäms men säger att ingen dömer.

– Vi bryr oss bara om böckerna, säger han till New York Times.

Biblioteken i New York har haft förseningsavgifter sedan 1800-talet. Senast kostade en försenad bok 25 cent, motsvarande drygt två kronor, per dag. Efter 30 dagar sågs boken som förlorad och belades med en ersättningsavgift.

2019 samlade stadens bibliotek in tre miljoner dollar i förseningsavgifter.

När Tony Marx blev ordförande för New York Public Library 2011 hade han som mål att avskaffa avgifterna. De ansågs inte effektiva. När pandemin slog till och avgifterna tillfälligt stoppades såg han sin chans.

– Vi är ingen indrivarverksamhet. Vi är en verksamhet som uppmuntrar till läsande och lärande, sade han i en intervju, skriver New York Times.

Följden blev att många gamla klenoder nu har hittat hem igen.

Text: Joakim Magnå/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,