Återlämnade försenad bok på biblioteket i Idaho efter 111 år

Försenad biblioteksbok? Ett bibliotek i USA fick tillbaka en bok efter 111 år. Foto: iStock.

Kanske ett rekord i försenad biblioteksbok? Ett bibliotek i Idaho fick nyligen tillbaka barnboken New Chronicles of Rebecca – 111 år efter att den lånades ut.

Personalen på Garden Valley District Library utanför Boise i Idaho, USA, reagerade på att en återlämnad bok verkade lite gammal och saknade ny märkning, rapporterar NBC. När de undersökte den närmare framgick att det var en bok från 1907 av Kate Douglas Wiggin med titeln New Chronicles of Rebecca.

Det visade sig att boken lånats ut av Carnegie Public Library år 1910. Man vet inte vem som återlämnade den 111 år senare. Enligt en text på bokens insida fick låntagare på den tiden behålla böckerna i två veckor, därefter blev det böter på 2 cent per dag. Eftersom boken är över 40 000 dagar försenad skulle det bli 800 dollar i böter utan att ta hänsyn till eventuella ökningar av böterna på senare år. År 1910 var maxböterna lika med inköpspriset på boken, då 1,50 dollar.

Å andra sidan har biblioteken i Boise avskaffat böter på försenade biblioteksböcker sedan dess, liksom flera andra bibliotek i USA.

Boken av Kate Douglas Wiggin (1856-1923) finns för övrigt översatt till svenska, Nya historier om Rebecka från Solbäcken som enligt biblioteksdatabasen Libris är en ”bemyndigad öfversättning af Hedvig Indebetou”. Den är utgiven av Bonniers 1907. Enligt Libris finns den på fyra referensbibliotek i Sverige, däribland Svenska barnboksinstitutets bibliotek. Den gavs ut på nytt 1965, då med titeln Mera Rebecka (översatt och reviderad av Helge Åkerhielm).

Mer kuriosa: Den första boken om Rebecka (Rebecca of Sunnybrook Farm) filmatiserades 1938 med Shirley Temple i huvudrollen.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL