Författaren och journalisten Jack Werner till Svenska Dagbladet

Jack Werner författare journalist SvD
Jack Werner är Svenska Dagbladets senaste värvning. “Jag har länge, och med stigande intresse, följt hur Svenska Dagbladet byggt om och upp sin redaktion, och är glad och hedrad att få göra min egen lilla nystart här”, säger Jack Werner. Foto: Banfa Jawla/SvD

Journalisten, föreläsaren och författaren Jack Werner värvas av Svenska Dagbladet. Han kommer att synas på tidningens kultursidor och i en ny satsning på dokumentärt berättande i poddformat. Till våren är han aktuell med en ny bok.

– Jack Werner är en skicklig berättare och stilist, med förmåga till skarpa och nyansrika analyser av vår tid. Det är väldigt roligt att han nu kommer att bidra till SvD Kultur, och därmed till att ge våra läsare nya insikter och perspektiv, säger SvD:s kulturchef Lisa Irenius i ett pressmeddelande. 

Jack Werner är kanske mest känd för sin expertis inom två ämnesområden – källkritik och spökhistorier. Sedan 2015 leder han den populära Creepypodden för Sveriges radio och 2014 tilldelades han Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare för att ha grundat satsningen Viralgranskaren.

Som medarbetare i Svenska Dagbladet vill han även kunna ägna sig åt helt andra ämnen.

– Det fina med journalistiken är att den kan ta en var som helst, och efter en längre tid av att kommentera och krönikera har jag börjat längta efter att återgå till att berätta igen. Jag har länge, och med stigande intresse, följt hur Svenska Dagbladet byggt om och upp sin redaktion, och är glad och hedrad att få göra min egen lilla nystart här, säger Jack Werner.

Svenska Dagbladet är inne i en omfattande förändringsprocess, som bland annat uppmärksammades när tidningen 2021 utsågs till Årets dagstidning. Flera nya format har lanserats, till exempel poddokumentären Medicinmannen som blev sommarens måste-lyssning och nu är nominerad till Årets ljudjournalistik på Årets dagstidning-galan i mars. I år tar SvD berättandet i poddformat vidare och Jack Werner kommer att vara en viktig del i den satsningen.

– Jack har flera starka dokumentärer på sitt cv och vi är glada att han nu jobbar vidare med ljudberättande tillsammans med oss på SvD. Jag kan lova att det han har på gång är något man inte kommer att vilja missa, säger Adam Svanell som håller i SvD:s satsning på poddokumentärer.

Som författare har Jack Werner gett ut ett flertal böcker, bland annat Creepypasta : spökhistorier från internet (2020), Källkritik (2019) och ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” (2018). I maj 2022 kommer han med en ny bok på Albert Bonniers Förlag: Ormen Friske : hur ett svenskt vikingaskepp försvann under kalla kriget.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,