Världsrättigheterna att på engelska publicera den nya boken Sifferdjur av Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen har sålts till Hachette. Foto: Pressbild.

Micael Dahlens bok Sifferdjur såld till UK/USA för ”nästan sex siffror i dollar”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En auktion för världsrättigheterna att på engelska publicera den nya boken Sifferdjur av Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen avslutades i onsdags. Hachette betalar ett ”nästan sexsiffrigt belopp i dollar”.

– Det har varit häftigt att se det starka gensvaret när jag har varit ute och pratat om det här på alla möjliga scener. Alla känner igen sig på olika sätt och får upp ögonen för sånt de inte sett tidigare, med lite förskräckelse och mycket skratt, säger Micael Dahlen, till vardags professor på Handelshögskolan i Stockholm.


ANNONS


Boken Sifferdjur: hur siffrorna styr våra liv kom ut i oktober på Volante och klättrade direkt på de svenska topplistorna. Den är ett resultat av en mängd nya, innovativa forskningsstudier av Micael Dahlen och medförfattaren Helge Thorbjørnsen, professor i marknadsföring vid Norges Handelshøyskole (NHH).

I Helges hemland Norge kom den ut samtidigt under titeln Tallskalle (Vigmostad & Bjørke).

– Bokens tema har verkligen träffat en universell nerv. Det stora intresset från utländska förlag handlar inte bara om boken i sig, utan om att ämnet över huvud taget pekar på något viktigt. Siffrornas psykologi och påverkanskraft är något som angår alla. Människor i alla länder drunknar i siffror och de påverkar våra relationer, upplevelser och prestationer, säger Helge Thorbjørnsen.

Det är inte bara i Norden man är nyfikna på siffror. Volante agerar agent och tillsammans med en samarbetspartner har auktionen för ”world English rights” efter en veckas budgivning avslutats. I onsdags kväll blev det klart att Hachette, näst störst på brittiska bokmarknaden, kommer att ge ut boken i engelsk översättning, troligen i början av 2023.

ANNONS

– Jag är glad men inte förvånad. Likt Micael Dahlens andra böcker planterar Sifferdjur idéer som inte lämnar dig, som får dig att tänka och göra saker på nya sätt. Boken lyckas både vara underhållande, aktuell och forskningsunderbyggd. Det är i sig sällsynt, säger Tobias Nielsén, förlagschef på Volante.

Så vi är förstås nyfikna på siffror om en bok som handlar om siffror. Hur mycket fick de för rättigheterna?

– Jag kan avslöja så mycket som att det handlar om en nivå på sex siffror i dollar, nästan, säger Tobias Nielsén till Boktugg.

Så kanske 95 000 dollar? Med dagens höga dollarkurs är det sådär 864 000 kr. Ett hyggligt förskott. Det är inte den enda bokexporten för Micael Dahlen. I januari 2022 kommer hans bästsäljande bok En liten bok om lycka ges ut i Japan av Sunmark Publishing, det vill säga samma förlag som först gav ut Marie Kondos världssuccé Konsten att städa.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …