Världsrättigheterna att på engelska publicera den nya boken Sifferdjur av Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen har sålts till Hachette. Foto: Pressbild.

Micael Dahlens bok Sifferdjur såld till UK/USA för ”nästan sex siffror i dollar”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

En auktion för världsrättigheterna att på engelska publicera den nya boken Sifferdjur av Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen avslutades i onsdags. Hachette betalar ett ”nästan sexsiffrigt belopp i dollar”.

– Det har varit häftigt att se det starka gensvaret när jag har varit ute och pratat om det här på alla möjliga scener. Alla känner igen sig på olika sätt och får upp ögonen för sånt de inte sett tidigare, med lite förskräckelse och mycket skratt, säger Micael Dahlen, till vardags professor på Handelshögskolan i Stockholm.


ANNONS


Boken Sifferdjur: hur siffrorna styr våra liv kom ut i oktober på Volante och klättrade direkt på de svenska topplistorna. Den är ett resultat av en mängd nya, innovativa forskningsstudier av Micael Dahlen och medförfattaren Helge Thorbjørnsen, professor i marknadsföring vid Norges Handelshøyskole (NHH).

I Helges hemland Norge kom den ut samtidigt under titeln Tallskalle (Vigmostad & Bjørke).

ANNONS

– Bokens tema har verkligen träffat en universell nerv. Det stora intresset från utländska förlag handlar inte bara om boken i sig, utan om att ämnet över huvud taget pekar på något viktigt. Siffrornas psykologi och påverkanskraft är något som angår alla. Människor i alla länder drunknar i siffror och de påverkar våra relationer, upplevelser och prestationer, säger Helge Thorbjørnsen.

Det är inte bara i Norden man är nyfikna på siffror. Volante agerar agent och tillsammans med en samarbetspartner har auktionen för ”world English rights” efter en veckas budgivning avslutats. I onsdags kväll blev det klart att Hachette, näst störst på brittiska bokmarknaden, kommer att ge ut boken i engelsk översättning, troligen i början av 2023.

– Jag är glad men inte förvånad. Likt Micael Dahlens andra böcker planterar Sifferdjur idéer som inte lämnar dig, som får dig att tänka och göra saker på nya sätt. Boken lyckas både vara underhållande, aktuell och forskningsunderbyggd. Det är i sig sällsynt, säger Tobias Nielsén, förlagschef på Volante.

Så vi är förstås nyfikna på siffror om en bok som handlar om siffror. Hur mycket fick de för rättigheterna?

– Jag kan avslöja så mycket som att det handlar om en nivå på sex siffror i dollar, nästan, säger Tobias Nielsén till Boktugg.

Så kanske 95 000 dollar? Med dagens höga dollarkurs är det sådär 864 000 kr. Ett hyggligt förskott. Det är inte den enda bokexporten för Micael Dahlen. I januari 2022 kommer hans bästsäljande bok En liten bok om lycka ges ut i Japan av Sunmark Publishing, det vill säga samma förlag som först gav ut Marie Kondos världssuccé Konsten att städa.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL