Flera förlag tar del av krisstöd omgång 6 på 400 Mkr från Kulturrådet

Volante får 634 000 och Littfest 400 000 kr ur den sjätte omgången av det krisstöd på 400 Mkr som fördelas av Kulturrådet till runt tusen sökande.

– Vi sökte för att fortsätta utvecklingen av författarsamtal, som redan nu sker i vad jag brukar kalla Sveriges mest händelserika bokhandel och en plats där magi skapas nästan varje dag, nämligen Gamla stans bokhandel. I övrigt är det ju så att bokhandeln och dess eventverksamhet har drabbats kraftigt under pandemin. Det gäller även då författare som vi ger ut annars brukar besöka scener runt om i Sverige och ibland världen. Även om vi förstås tagit vara på digitala möjligheter även där, säger Tobias Nielsén, förlagschef på Volante.

Kulturrådet fördelar nu närmare 400 miljoner kronor i krisstöd för särskilda behov i kulturlivet. Det är den sjätte krisstödsomgången sedan pandemin började. Sammanlagt har Kulturrådet fördelat 3,3 miljarder kronor i krisstöd till kulturen.

Den här gången är krisstödet avsett för bidrag till projekt som sträcker sig fram till slutet av nästa år. Stödet ska användas för kulturverksamheternas återhämtning, återstart och anpassning. Av närmare 1 300 ansökningar har cirka tusen fått krisstöd.

Kulturrådet har särskilt prioriterat ansökningar från aktörer som är av central betydelse för respektive konstområde och som säkrar produktion, arbetstillfällen och kompetens inom kultursektorn, skriver Kulturrådet i ett pressmeddelande.

Det verkar som förlag och bokevenemang inte varit särskilt aktiva i sökandet denna omgång. Musikområdet dominerar som vid tidigare ansökningsomgångar (44 procent av ansökningarna), därefter scenkonst (23 procent av ansökningarna). Bild- och formområdet är fortfarande ett utvecklingsområde när det gäller infrastruktur i landet.

Boktugg har gått igenom listorna och hittat dessa förlag eller bokbranschrelaterade beviljade ansökningar:

  • Volante 634 000 kr
  • Föreningen Littfest 400 000 kr
  • Smockadoll förlag 318 500 kr
  • Teglund Publishing 260 000 kr
  • Örnen och Kråkan 164 800 kr
  • Fri Tanke förlag 131 000 kr
  • Bokmakeriet Klaton 80 000 kr
  • Förlaget 284 56 000 kr
  • Norrländska Litteratursällskapet / Författarcentrum Norr 52 000 kr

Med reservation för att vi kan ha missat några. Här kan du läsa mer om Höstens krisstöd.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.