Skål för Nobelpriset! Förläggaren Henrik Celander tar emot medieuppbådet i sitt hem i Lund, där han driver förlaget Celanders, som gett ut två titlar av Abdulrazak Gurnah. Foto: Johan Nilsson/TT.

Förläggaren Henrik Celander om Nobelpriset 2021: ”Hade jag aldrig förväntat mig”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Beskedet slog ner som en bomb i den stillsamma fyrarummaren i södra Lund när Henrik Celander fick beskedet som alla förläggare drömmer om. Aldrig hade han trott att Nobelpriset i litteratur skulle gå till Abdulrazak Gurnah.

– Nej. Jag har visserligen hört någon – nu kommer jag inte ihåg av vem – som sagt att hans böcker har Nobelpriskvalitet. Men jag hade aldrig förväntat mig att han skulle få det, säger en märkbart omtumlad Henrik Celander.

Förlaget Celanders, som han startade när han tröttnat på jobbet som frilansöversättare av torra EU-dokument och annat faktamaterial, har gett ut två av Nobelpristagarens böcker: ”Paradiset” (2012) och ”Den sista gåvan” (2015).


ANNONS


Fick ett tips

Han fick tips om Gurnah och upptäckte ett författarskap som han tycker utmärker sig genom förmågan att på ett nyanserat sätt skildra människor:

– Han har förmågan att skildra människor med stor inlevelse men utan att måla svartvitt i sin skildring, säger Celander till TT och fortsätter:

– Hans sätt att väva in klassiska motiv. Till exempel ”Paradiset” kan man på ett sätt betrakta som en parafras på Bibelns berättelse om Josef och hans bröder.

Förlaget driver han från hemmet i stadsdelen Klostergården i Lund. Ett första genombrott fick förlaget genom utgåvan av den italienske journalisten Fabrizio Gattis bok ”Bilal” om migranternas väg till Europa. Men Nobelpriset, det hade varken Henrik Celander eller hustrun Lena Andersson väntat sig.

– Jag har inte gått här och väntat, säger Henrik Celander.

Henrik Celander driver sitt förlag från hemmet, som plötsligt invaderas av journalister. Foto: Johan Nilsson/TT.

”Fick andas lite”

Ingen av dem följde direktsändningen från Börshuset i Stockholm. Lena Andersson satt i zoommöte när hon hörde Henrik Celander få ett samtal och plötsligt börja prata väldigt högt. Hon trodde att det hade hänt något allvarligt.

– Så kom han in i mitt arbetsrum och bara sa det rakt ut. Jag fick avsluta mitt möte och andas lite – det var jättestort.


ANNONS


Plötsligt strömmar reportrar och fotografer in i lägenheten samtidigt som telefonerna ringer i ett. Henrik Celander, som ger intervjuerna i vardagsrummet, med hunden Morris uppkrupen i den röda soffan bakom, känner sig lite stressad över att plötsligt förväntas leverera eleganta formuleringar om Gurnahs författarskap:

– Nobelkommittén har säkert funderat i veckor. Jag har inte läst hur de har motiverat sig, det är säkert mycket bättre än någonting jag kan kläcka ur mig.

Henrik Celander har aldrig träffat Abdulrazak Gurnah och inte heller gjort några ansträngningar för att få göra det.

– Jag kanske är lite blyg själv också. Det är en sak att läsa en människa, det är en annan sak att tränga sig på och insistera på att träffa dem. Jag är inte säker på att jag skulle ha något intelligent att säga.

Text: Cecilia Klintö/TT

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Min bok är i goda händer

»Mitt samarbete med Blue Publishing har varit väldigt smidigt. Jag har hela tiden känt att jag har haft full kontroll på allt som händer och samtidigt kunnat slappna av i vetskapen om att mitt manus är i goda händer. Förlaget har förvandlat det till en väldigt fin bok och jag är jättenöjd.«

Mathias Alm, författare till romanen »Nytt land«

Har du ett manus i byrålådan? Skicka det till oss för bedömning. Blue Publishing är ett kvalitetsförlag med bred utgivning. Hos oss investerar du i din bok, och behåller kontrollen och merparten av vinsten. Vi coachar dig hela vägen – från råmanus och ända fram till marknadsföring och försäljning.

Besök oss på www.blue.se

Läs mer om Mathias Alm och romanen »Nytt land«: www.blue.se/nytt-land

(...) Läs hela artikeln »