Denna artikel sponsras av författare/förlag

Cassandra Solback skriver inkluderande om vardag och familjeliv

Cassandra Solback. Foto: Privat

I sin barnbok Vardags-Kaos med Astrid & Helmer vill författaren och illustratören Cassandra Solback lyfta fram olikheter och utmana stereotyperna.

Cassandra Solback arbetar som frilansjournalist och har tidigare gett ut fem böcker. Den första som kom ut 2012 heter Innanför mina rosa små väggar och är en självbiografi (kommer som ljudbok i sommar). Den andra är en fackpolitisk bok, den tredje en barnbok för lite äldre barn om klimatproblematiken, den fjärde en kokbok för personer med ont om tid och den femte en bok om feminism.

– Som författare skriver jag om egenupplevda händelser, egna erfarenheter och försöker även driva opinion, säger Cassandra. Mina böcker är väldigt olika även om allas lika värde, feminism, genus, demokrati och liknande frågor alltid är centrala.

Intresset för att skriva barnböcker kom när Cassandra och hennes man började läsa böcker för sitt barn som nu är 3 år. De upptäckte att väldigt många böcker fortfarande är stereotypa när det kommer till könsnormer och heteronormen.

– Som småbarnsförälder öppnades mina ögon för barnboksvärlden på ett helt annat sätt, och jag insåg snart att den är i behov av genusmedvetenhet, inkludering och ett normkritiskt tänk. Barns läsande är viktigt, men också böckernas innehåll och upplägg. Jag har alltid haft tankesättet ”men då gör jag det själv” – så även i detta fall.

Vardags-Kaos med Astrid & Helmer som släpptes i maj 2021 är Cassandras andra barnbok, men den första för åldern 3–6 år och även den första bok hon själv har illustrerat.

– Det var något helt nytt för mig, och till en början var det svårt att veta om jag skulle börja med, att rita eller att skriva storyn. Så jag testade mig fram och började med att skapa familjen, hur de skulle vara och se ut, och fortsatte sedan med olika situationer.

Vardags-kaos! : med Astrid & Helmer

Vardags-kaos! : med Astrid & Helmer

  • Förlag: Cazzidys AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2021-05-11
  • ISBN: 9789198696301

Inga karaktärer i boken är presenterade med kön, utan alla nämns vid namn eller som vuxen eller barn. 

– Familjens samtliga medlemmar bär allt som oftast klänning – det är inget jag tar upp specifikt, utan något läsaren märker. Hela familjen har också långt hår, men alla har sin egen stil. Astrid har glasögon och rött hår. Helmer har mörkt, lockigt hår. Pappan har hår ner till midjan, mamman är blond och tatuerad. Bägge föräldrarna har håriga ben, berättar Cassandra.

Boken handlar om vardagen och i detta fall Astrids och Helmers vardag, tillsammans med sina föräldrar. Den utspelar sig under en dag och börjar på morgonen och slutar när familjen går och lägger sig.

– För att få vardagen att gå ihop kan det ibland bli lite stökigt och rörigt, men det gör ingenting – det kan vara en del av vardagen helt enkelt, säger Cassandra och fortsätter:

– Det känns som att vi generellt pratar ganska lite om vardagen, det är ändå en stor del av livet. När man lyssnar på småbarnsfamiljer pratar de ofta mycket om något längre fram, på helgen eller på semestern. Som att det roliga bara händer när man är ledig. Men det behöver inte vara så, det blir vad man gör det till. Jag ville förmedla vad vardagen är och varför den finns, för jag upplever inte att man riktigt pratar om det.

Boken tar upp att alla familjer ser olika ut, med olika familjemedlemmar, vanor och rutiner. Vardagen ser olika ut för alla, barn som vuxna. 

– Astrids och Helmers föräldrar jobbar och pluggar, och när de gör detta går Astrid och Helmer på Föris, där de får lära sig en massa nya saker och leka med kompisarna. Men alla barn går inte på Föris och en del går bara ibland medan andra går på Nattis, säger Cassandra.

Hon hoppas att det ska bli flera böcker med Astrid och Helmer och har redan nu en i stort sett färdig uppföljare i huvudet.

– I den här familjen finns en mamma och en pappa, men jag har tänkt få med samkönade par i nästa bok, något som är svårt att hitta i barnböcker.

Om författaren

Cassandra Solback är 35 år och bor på Södermalm i Stockholm tillsammans med make och barn. Hon har varit fackpolitiskt aktiv i hela sitt vuxna liv och sitter idag som ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd. I övrigt är hon verksam som frilansjournalist, föreläsare och författare. Några av de frågor som ligger henne varmast om hjärtat är feminism, genus, allas lika värde och rätt.

Vardags-kaos! : med Astrid & Helmer

Vardags-kaos! : med Astrid & Helmer
Författare
Medverkande
Förlag Cazzidys AB
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor28
Vikt71 gr
Utgiven2021-05-11
SABHcf
ISBN 9789198696301
Vardags-kaos med Astrid & Helmer är en barnbok skriven och illustrerad av Cassandra Solback. Från ca 3 år med fokus på att alla är olika, vardag är olika samt allas lika värde och rätt. – Det behövs fler barnböcker med ett normkritiskt tänk och upplägg, därför blev denna bok till och planer finns för flera uppföljare, säger Cassandra Solback. Cassandra Solback är frilansjournalist, föreläsare och författare med många års bakgrund inom arbetarrörelsen som både fackligt och politiskt aktiv. Hjärtefrågor; Feminism, jämställdhet, mångfald och genus. En normkritisk barnbok från ca 3 år med fokus på att alla är olika – allas lika värde och rätt. I denna första bok med Astrid och Helmer får vi lära känna barnen som bor med två vuxna och som i detta fall är en mamma och en pappa. Men alla familjer ser olika ut - en del har till exempel två mammor, andra två pappor, det kan också vara andra vuxna - en del familjer har inga barn och en del familjer har djur som familjemedlemmar. I boken får vi följa familjen i deras vardag med Föris, jobb och skola - men även vardagen ser olika ut - alla barn går inte på Föris, en del barn går på Föris ibland eller kanske på Nattis. Det här är en normkritisk bok, där allas olikheter normaliseras - utan att sätta dessa i huvudfokus. Det är olika kroppsformer, hudfärger, vegomat, håriga ben, klänningar oavsett kön, tatueringar, bristningar, nagellack oavsett kön och så vidare. Storyn i denna bok bygger på att förmedla vardagen på ett mer pedagogiskt sätt för barnen. "Så fin och bra bok! Och så oerhört viktig bok! Det finns ingen bok som din bok på marknaden! Vilket är skrämmande men samtidigt så bra att du nu skrivit den!" JM
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se