ANNONS

Johanna Bäckström Lerneby är nominerad till en Guldspade för reportageboken "Familjen". Arkivbild: Jessica Gow / TT.

”Familjen” är en av tre böcker som kan vinna Guldspaden 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Johanna Bäckström Lernebys reportagebok ”Familjen” är en av tre böcker som kan vinna en Guldspade i kategorin böcker på Grävseminariet.

Fler än vanligt har en chans på Guldspaden i år, uppger föreningen Grävande journalister. Sammanlagt har juryn nominerat 28 bidrag.

Journalisten Johanna Bäckström Lernebys reportagebok Familjen (Mondial) är en av tre böcker som tävlar om en Guldspade i bokkategorin på Grävseminariet. De andra två är Det stora pensionsrånet av Jens B Nordström (Lind & Co) och Gangsterparadiset av Lasse Wierup (Forum).

Bland de nominerade i kategorin Storstadstidning finns bland annat Dagens Nyheters reportage ”Lilla hjärtat – flickan som inte fick fylla fyra”, Expressens ”IS-terroristernas bidrag” och ”Portad från sjukhusvård” av Sydsvenskan.

Kategorin magasin domineras av tidningen Hem & hyra som nominerats för reportagen ”Sverige töms” och ”Jakten på en adress”. I etermediekategorierna är Sveriges Radio nominerade för bland annat dokumentären ”Gamer” och ”Vipeholmsanstalten”. Även SVT är nominerade för bland annat ”Fallet Sofie” och ”Munskyddsaffären”.

Föreningen Grävande journalister delar ut Guldspaden 11 september.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

(...) Läs hela artikeln »