Guldspaden 2022 till Lisa Röstlund och boken Skogslandet

Journalisten och författaren Lisa Röstlund. Fotograf: Gabriel Liljevall.

Frikyrklig ”omvändelseterapi” för homosexuella, tveksam handel med personuppgifter och en baskethärva i Trelleborg. Det är några av de granskningar som prisas med journalistpriset Guldspaden – men även boken Skogslandet av Lisa Röstlund.

Priset delades ut vid Föreningen grävande journalisters (FGJ) grävseminarium i Karlstad.

Guldspaden delas ut årligen till grävande journalistik i åtta kategorier samt Juryns särskilda pris, som detta år går till David Baas för att ”outtröttligt och skickligt ha granskat den nationella högern”, lyder motiveringen.

Totalt hade 30 bidrag nominerats inför prisutdelningen.

”I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori, oavsett hur många andra som nått spadnivå”, säger Guldspadejuryns sammankallande Kicki Hultin, i ett pressmeddelande.

Hultin lyfter särskilt fram grävande reportrar på mindre redaktioner, där resurserna är begränsade.

”Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten”.

Bästa grävjobbsboken handlar om skogen

Ur ett bokbranschperspektiv är vinnaren i kategorin Bok mest intressant. De nominerade där var:

Priset gick till Lisa Röstlund. I boken blottas djupa, såriga konflikter om den svenska skogen – i byar och städer, på universitet, inom och mellan myndigheter, departement och parlament i Sverige och EU. Boken är en fördjupning av den granskning som publicerats i DN 2021.

– En stor del av arbetet har varit att prata med öppna och hemliga källor. Totalt har jag intervjuat 248 personer, och flera av dem har hjälpt mig och guidat mig vidare i granskningen. Vissa har agerat visselblåsare såväl inifrån myndigheter som inifrån skogsnäringen, och hjälpt mig rikta lyktan mot fler stenar att lyfta på, säger Lisa Röstlund till Grävande Journalisters hemsida och fortsätter:

– Jag har följt jägare, renskötare, miljöaktivister och invånarna i en by där konflikterna mellan skogsägare och miljöengagerade eskalerar, varit ute med skogsbolag på avverkningar, gjort reportage hos Sveriges största privata skogsägare som förnekar klimathotet och träffat migrantarbetare ute på fält, som sliter med planteringar på kyrkans mark.

Hon berättar att hela granskningen, om man även räknar in granskningen från start för publicering i DN tog 1,5 år, fram till att boken släpptes. Granskningen som var för boken och skrivprocessen tog ett år.

Text: TT/Boktugg

Fakta: Vinnarna av årets Guldspadar

Bok: Skogslandet – en Granskning av Lisa Röstlund.

Studentspaden: ”Omvändelseterapi” av Emilia Lindell, Emma Rosdahl och Nadya Abbasi, Stockholms universitet.

Storstadstidning: ”Mordet som splittrar ett folk – om romsk hederskultur som gått under radarn” av Mia Pettersson, Nana Eshelman Håkansson, Sofia Boo, Jonas Lindstedt och Anna Tärnhuvud, Göteborgs-Posten.

Etermedia riks dokumentär: ”Partiernas hemliga pengar” av Emil Hellerud, Daniel Gökinan och Emilia Berggren Sörlin, TV4 Kalla Fakta.

Etermedia riks nyheter: ”Smutsiga personuppgifter” Emil Hellerud och Lovisa Thuresson, TV4 Nyheterna / Kalla fakta.

Etermedia lokal: ”P4 granskar a-traktorer” av Frida Grönholm och Dino Jasarovic, P4 Väst.

Mindre dagstidning: ”Baskethärvan i Trelleborg” av André Spång och Jenny Isaksson, Trelleborgs Allehanda.

Magasin: ”Den stora köpfesten” av Ida Karlsson och Linda Dahlin, Hem&Hyra.

Juryns särskilda pris: David Baas, Expressen.

Källa: Föreningen grävande journalister

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL