Årets officiella festivalbild har tecknats av Anneli Furmark. (Bilden är beskuren.)

Stockholms Internationella Seriefestival livestreamas 29–30 maj 2021

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

För 23:e gången i ordningen anordnas Stockholms Internationella Seriefestival. Liksom förra året blir festivalen digital.

Redan i början av maj kommer olika programpunkter att börja publiceras på webben. Seriemarknaden Small Press Expo [SPX], där fanzinister, förlag och organisationer ställer ut sina alster, pågår mellan den 15 maj och 6 juni. Under helgen 29–30 maj når festivalen sin höjdpunkt med livestreaming direkt från Kulturhuset. 

– Serietecknare har, precis som de flesta andra kulturarbetare, drabbats märkbart av pandemin. Men många har lyckats med att väva in krisen i sitt eget skapande. Det kommer vi definitivt att prata om på årets festival, säger Ola Hellsten, festivalarrangör och konstnärlig ledare för Serieteket på Kulturhuset Stadsteatern, i ett pressmeddelande. 

I år har festivalen två hedersgäster. Belgaren Olivier Schrauwen som rönt stora framgångar med sina form- och normbrytande serieromaner. Han översätts nu till svenska för första gången (Arsène Schrauwen, maj 2021) och medverkar i ett samtal med författaren och litteraturskribenten Gabriella Håkansson.

Den andra hedersgästen, ivoriansk-franska Marguerite Abouet har publicerats flera gånger i Sverige med sina uppmärksammade serieromaner om Aya från Yopougon och barnserieböckerna om Akissi (senast Trolldrycken, 2019). Hon samtalar med svenska serietecknaren och illustratören Joanna Hellgren.

Övriga gäster inkluderar Anneli Furmark, Joakim Pirinen, Erik SvetoftEmelie ÖstergrenMaria FröhlichElin LucassiMats Jonsson, Åsa Schagerström, textilkonstnären Britta Marakatt-Labba med flera. I övrigt bjuds det på: samisk seriekonst, textilt serieberättande, svenska äventyr, unga seriefestivalen, nomineringarna till Urhunden-priset, och givetvis – coronaserier.

– Vi ska förstås vara ärliga; alla vill vi egentligen ha en fysisk festival. Vi längtar efter att åter få trängas med varandra på marknad och scenprogram. Men det görs fortfarande fantastiska serier och det kommer vi att visa i virtuell form. Förhoppningsvis når vi också några nya intresserade på det här sättet, säger Ola Hellsten. 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.