Världens dyraste serietidning såld på auktion

Exemplaret av "Action Comics" första nummer från 1938 som gick för över 60 miljoner kronor på auktion. Foto: HERITAGE AUCTIONS VIA AP/TT.

En originalutgåva av serietidningen som introducerade Stålmannen för världen har klubbats på auktion. Priset landade på 6 miljoner dollar, motsvarande 64 miljoner kronor.

Det är den dyraste serietidningen som sålts på auktion hittills.

Serietidningen, ”Action Comics” första nummer från våren 1938, pryds av ett omslag där Stålmannen (Superman på engelska) lyfter en bil. Clark Kent, hans civila identitet, är bara en av hjältarna som förekommer i tidningen.

Auktionshuset Heritage Auctions kallar den för ”den viktigaste serietidningen som någonsin tryckts”.

Exemplaret är en raritet. Av de omkring 200 000 exemplar som trycktes av National Allied Publications – föregångaren till dagens serieimperium DC Comics – finns endast omkring 100 kvar.

Bara två originalutgåvor har en högre kvalitetsmärkning än det här exemplaret, som har tilldelats betyget 8,5 av 10 av bedömningsinstitutet CGC.

Det tidigare rekordet innehades också av Stålmannen. För två år sedan köptes en originalutgåva av första numret av ”Superman”, Stålmannens egen tidning från 1939, för 5,3 miljoner dollar.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.