Sara Bergmark Elfgren
Claudio Bresciani/TT Författaren Sara Bergmark Elfgren skriver på en ny fantasyberättelse som kommer i höst. Arkivbild.

Våg av svensk fantasy för unga – nya titlar i flera storsäljande serier

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Magiska handböcker, vattendrakar och väktarinnor – nu ges det ut svenska fantasyböcker för unga som aldrig förr. Många av dem lånar inspiration från nordiska miljöer och folktro.

Fantasylitteratur i Sverige bestod länge av översatt litteratur från engelska och amerikanska. Men svenska författare har börjat lockas mer av genren och i vår kommer en hel uppsjö böcker för barn och unga, om pärlfiskare, drakar, väktarinnor och superhjältar.


ANNONS


– Det är jätteroligt och naturligt att det har kommit en generation svenska författare som kanske gör på ett annat sätt, med en lite annan infallsvinkel, säger Maths Claesson som är vd för Science fiction-bokhandeln och har sett genren växa sig allt starkare sedan 80-talet.

Fantasy för yngre

Filmatiseringen av ”Sagan om ringen”, Harry Potter och populära tv-serier som ”Game of thrones” har gjort fantasygenren till en del av mainstreamkulturen. För svensk fantasy hade också ”Engelforstrilogin”, av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren stor betydelse, tror Sofia Flodin, inköpare på Science fiction-bokhandeln.

– Folk trodde inte att det skulle kunna sälja, men förlagsbranschen blev överraskad över att det blev så populärt. Sedan dess har det öppnat lite för fantasy på svensk mark, som utspelar sig här, och har svensk folktematik, säger hon.

Vuxen fantasylitteratur översätts inte alltid och även ungdomar läser gärna på originalspråk, menar Sofia Flodin, om det inte gäller storsäljare som ”Twilight” eller ”Hungerspelen”. Därför riktar sig mycket av den svenska fantasyn till barn i bokslukaråldern, mellan nio och tolv år. Men de senaste åren har det dessutom börjat dyka upp fantasyserier även för de yngre, sex till nioåringarna, som ”Handbok för superhjältar” och serien om ”Musse och Helium”.

ANNONS

– De serierna har blivit jättestora de senaste åren. Jag märker att det är väldigt mycket intresse på förhand och många förbokningar, säger Sofia Flodin, som just nu läser Ylva Hällens serie om Ylvania för sina barn.

Fler flickhjältar

Sverige har en lång fantasytradition, med storheter som Astrid Lindgren och Maria Gripe. Nu finns också en rad nyare referenser, påminner Maths Claesson – till exempel Jo Salmson vars serie om tiggarpojken Tam har nått 200 000 svenska läsare.

Gränserna mellan sagor och fantasy är flytande. Många av de nya fantasyförfattarna lånar också teman från nordisk mytologi.

– Det är mycket nordiska väsen, den typen av tematik har börjat komma, med troll, knytt, väsen och viskor. Älvor som är influerade av huldror – det är den svenska folktron med dess monster och mytologier, säger Sofia Flodin, som också ser en koppling till rollspel och konstböcker på samma tema.

För författaren Sara Bergmark Elfgren har John Ajvide Lindqvist varit en viktig föregångare. Till skillnad mot många andra skriver hon för något äldre läsare: i höst kommer ”Grim”, som utspelar sig i samma värld som hennes ”Norra Latin”. Och hon märker att mycket har hänt sedan hennes och Mats Strandbergs ”Cirkeln” kom för tio år sedan. Fantasygenren är mer etablerad och hjältarna i vårens böcker är i högre grad flickor.

– Det var ett helt annat läge när vi skrev den, därför valde vi att skriva om en grupp tjejer, eftersom vi var trötta på gäng i berättelser där det var killar och en eller max två tjejer, säger hon.

Det omöjliga möjligt

Sara Bergmark Elfgren ser att serietidningsförlag och tv-spelsproducenter på sociala medier har tvingats inse att fansen inte bara är samma sorts mallade killar, vilket har lett till större mångfald. Det välkomnar hon, liksom att den amerikanska fantastiken också numera skrivs av författare med en bredare bakgrund.


ANNONS


– Det är jättetråkigt att bara höra samma historia om och om igen, berättad från samma perspektiv. Vem vill gå till en buffé där det är samma tre rätter hela tiden?

Även Maths Claesson poängterar vikten av nya infallsvinklar på det som annars lätt kan bli klichéer. Författare måste använda fantasyns troper i oväntade kombinationer för att det ska bli bra.

Att förhålla sig till mystik och magi är något som människan dock alltid har gjort, menar Sara Bergmark Elfgren. Delvis handlar det om underhållning. Men att göra det omöjliga möjligt via litteraturen har också andra poänger.

– Det kan vara ett sätt att tackla ganska mörka ämnen. Engelforstrilogin handlade om väldigt hemska saker och ”Grim” är också mörk. Men samtidigt finns den befriande sagotonen, det är en säker plats att utforska olika teman på, säger Sara Bergmark Elfgren och lägger till:

– I sagan kan vi mötas på lika villkor, man går in med sina egna förutsättningar och tolkar på olika sätt. Det kan verkligen vara en brygga mellan generationer.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Aktuella fantasyböcker

Segraren av Karin Erlandsson (Bonnier Carlsen)
Den fjärde delen är den sista i fantasyserien ”Legenden om ögonstenen”. ”Segraren” nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020. Det gjorde också den första boken i serien, ”Pärlfiskaren”, där äventyret om Miranda börjar – en pärlfiskare, med målet inställt på den mytomspunna ögonstenen.

Handbok för superhjältar. Del 6: Utan hopp av Agnes och Elias Våhlund (Rabén & Sjögren)
Första delen av denna populära serie kom 2017. Den handlar om Lisa, som lär sig att bli superhjälten Röda masken. I den här delen är sju barn försvunna och folk blir mer och mer arga på både polisen och Röda masken för att de inte kan hitta barnen.

Stormen av Helen Ekeroth (Rabén & Sjögren)
Trilogin om tolvåriga Nuwa handlar om flickor som lär sig att tämja drakar med magi. Men Nuwa dras också in i en hemlig motståndsrörelse. I den här delen måste hon rädda magin och väcka drakarna i Lyhrs borg.

Kristallgrottan av Åsa Rosén (Rabén & Sjögren)
Den andra delen i trilogin ”Viskornas dal” handlar om väktarinnan Iza och utspelas i Tornedalen. Där hotas kristallgrottan av en hänsynslös gruventreprenör, och Iza måste kalla på skrindviskorna.

Den hemlighetsfulla världen av Camilla Brinck (Bonnier Carlsen)
Serien om Musse och Helium handlar om två små möss som bor hemma hos Camilla – och kan prata med henne. Mössen hittar ett hål i väggen som leder till en annan värld – Djurriket. I den här boken har de räddat Djurriket undan de elaka Duvjägarna. Men Musse och Heliums föräldrar är försvunna.

Tam och de åtta drakarna av Jo Salmson (Bonnier Carlsen)
Jubileumsutgåva av Jo Salmsons serie ”Drakriddare” om tiggarpojken Tam och hans vänskap med den blå draken Sky. Serien kom redan 2009 och har sålt i 200 000 exemplar.

Ylvania: Hotet mot väktarstjärnan av Ylva Hällen (Bonnier Carlsen)
Tredje delen av fantasyserien om Ylvania släpptes i november och i augusti kommer den fjärde delen (De bortglömdas stad) där läsarna får följa Alba på jakten efter det hon saknar allra mest – en pappa som hon aldrig ens mött. Skriven av Ylva Hällen, som också är programledare för barnprogram i SVT.

Blixtregn av David Renklint (B Wahlströms)
Eli lyckades stoppa Vittra och marorna i striden på berget Stalo, men vet att det bara är en tidsfråga innan de börjar röra på sig igen. Det här är den andra boken om Eli och uppföljaren till ”Blixtbarn”, som var David Renklints debut.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …