ANNONS

Årets julkalender i Sveriges Radio: Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren

Årets julkalender i radio utgår från barocken. "Det har varit väldigt roligt att leka med den epoken, den är så svulstig och överdriven", säger Sara Bergmark Elfgren som har skrivit manus till "Knäckarbanketten". Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Årets julkalender i Sveriges Radio, Knäckarbanketten, utspelas under barocken och i fokus står två barn, hertigdottern och svinpojken. ”Cirkeln”-författaren Sara Bergmark Elfgren har skrivit manus.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Två hertigar styr en stad. De är tvillingar, födda på julafton, men tål varken varandra eller att julen ska konkurrera ut deras födelsedag. Julen har de förbjudit och i dess ställe infört hertigafton med hertigklappar.

– På hertigafton ordnar hertigarna varsin födelsedagsbankett och försöker bräcka varandra genom att göra den så storslagen som möjligt. Julen får man inte ens prata om i den här staden, berättar Sara Bergmark Elfgren.

ANNONS

Julkalendern är en något omarbetad version av hennes och Emil Maxéns barnbok med samma titel. Idén fick Emil Maxén när han läste Peter Englunds Ofredsår och fick upp ögonen för den festbankett i Nürnberg som anordnades för att fira slutet på det 30-åriga kriget.

Hundratals rätter

Festen pågick i dagarna tre och hundratals rätter serverades varje dag, berättar Sara Bergmark Elfgren. Barocken framstod som något av en fantasyvärld i sig och när hon och Emil Maxén i sin historiska research även hittade tidstypiska monster som ”biskopsfisken” föddes det sagouniversum som de nu gemensamt har överfört till radiokalendern.

Historien berättas utifrån de två barnen, hertigdottern Ottilia, och grismatarpojken Amund, som – fram tills nu – levt ovetande om julen.

– De är uppvuxna i varsin del av slottet och känner sig väldigt ensamma när deras vägar korsas och de blir vänner.

Kalabalikaladåb

När hertig Ludbert skickar ut en delegation på jakt efter de monsterdelar som behövs för att laga en kalabalikaladåb till årets hertigafton leder det också till att barnen hör talas om julen.

Och vad händer då? Kan julkalendern avlutas med ett stort julkalas där alla blir vänner?

– Det är väl lite tråkigt om jag redan i maj säger hur en 24 delar lång historia som ska sändas i december slutar, svarar Sara Bergmark Elfgren.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Sara Bergmark Elfgren

Född: 1980 i Stockholm.

Sysselsättning: Författare och dramatiker.

Böcker i urval: Debuterade 2011 med ungdomsfantasyromanen ”Cirkeln” som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg. Hösten 2017 kom hennes senaste ungdomsroman Norra Latin.

Dramatik i urval: ”Bortbytingen” efter en novell av Selma Lagerlöf. Dramatens uppsättning av pjäsen är filmad och går just nu att se på SVT Play. Poddserien ”P3 Serie: De dödas röster” i Sveriges Radio.

Boken som julkalendern är baserad på

Knäckarbanketten

Knäckarbanketten

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-02
  • ISBN: 9789129713596

Läs också: Barockfantasy av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL