Årets julkalender i radio utgår från barocken. "Det har varit väldigt roligt att leka med den epoken, den är så svulstig och överdriven", säger Sara Bergmark Elfgren som har skrivit manus till "Knäckarbanketten". Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Årets julkalender i Sveriges Radio: Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Årets julkalender i Sveriges Radio, Knäckarbanketten, utspelas under barocken och i fokus står två barn, hertigdottern och svinpojken. ”Cirkeln”-författaren Sara Bergmark Elfgren har skrivit manus.

Två hertigar styr en stad. De är tvillingar, födda på julafton, men tål varken varandra eller att julen ska konkurrera ut deras födelsedag. Julen har de förbjudit och i dess ställe infört hertigafton med hertigklappar.


ANNONS


– På hertigafton ordnar hertigarna varsin födelsedagsbankett och försöker bräcka varandra genom att göra den så storslagen som möjligt. Julen får man inte ens prata om i den här staden, berättar Sara Bergmark Elfgren.

Julkalendern är en något omarbetad version av hennes och Emil Maxéns barnbok med samma titel. Idén fick Emil Maxén när han läste Peter Englunds Ofredsår och fick upp ögonen för den festbankett i Nürnberg som anordnades för att fira slutet på det 30-åriga kriget.

ANNONS

Hundratals rätter

Festen pågick i dagarna tre och hundratals rätter serverades varje dag, berättar Sara Bergmark Elfgren. Barocken framstod som något av en fantasyvärld i sig och när hon och Emil Maxén i sin historiska research även hittade tidstypiska monster som ”biskopsfisken” föddes det sagouniversum som de nu gemensamt har överfört till radiokalendern.

Historien berättas utifrån de två barnen, hertigdottern Ottilia, och grismatarpojken Amund, som – fram tills nu – levt ovetande om julen.

– De är uppvuxna i varsin del av slottet och känner sig väldigt ensamma när deras vägar korsas och de blir vänner.

Kalabalikaladåb

När hertig Ludbert skickar ut en delegation på jakt efter de monsterdelar som behövs för att laga en kalabalikaladåb till årets hertigafton leder det också till att barnen hör talas om julen.

Och vad händer då? Kan julkalendern avlutas med ett stort julkalas där alla blir vänner?

– Det är väl lite tråkigt om jag redan i maj säger hur en 24 delar lång historia som ska sändas i december slutar, svarar Sara Bergmark Elfgren.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Sara Bergmark Elfgren

Född: 1980 i Stockholm.

Sysselsättning: Författare och dramatiker.


ANNONS


Böcker i urval: Debuterade 2011 med ungdomsfantasyromanen ”Cirkeln” som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg. Hösten 2017 kom hennes senaste ungdomsroman Norra Latin.

Dramatik i urval: ”Bortbytingen” efter en novell av Selma Lagerlöf. Dramatens uppsättning av pjäsen är filmad och går just nu att se på SVT Play. Poddserien ”P3 Serie: De dödas röster” i Sveriges Radio.

Boken som julkalendern är baserad på

Knäckarbanketten

Knäckarbanketten

  • Förlag: Rabén & Sjögren
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-02
  • ISBN: 9789129713596

Läs också: Barockfantasy av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Min bok är i goda händer

»Mitt samarbete med Blue Publishing har varit väldigt smidigt. Jag har hela tiden känt att jag har haft full kontroll på allt som händer och samtidigt kunnat slappna av i vetskapen om att mitt manus är i goda händer. Förlaget har förvandlat det till en väldigt fin bok och jag är jättenöjd.«

Mathias Alm, författare till romanen »Nytt land«

Har du ett manus i byrålådan? Skicka det till oss för bedömning. Blue Publishing är ett kvalitetsförlag med bred utgivning. Hos oss investerar du i din bok, och behåller kontrollen och merparten av vinsten. Vi coachar dig hela vägen – från råmanus och ända fram till marknadsföring och försäljning.

Besök oss på www.blue.se

Läs mer om Mathias Alm och romanen »Nytt land«: www.blue.se/nytt-land

(...) Läs hela artikeln »