Bokrea 2021: Alla fokuserar på förbeställningar i år – här är katalogerna

Bokrea 2021.
Bokrean 2021 handlar om förbeställningar, först till kvarn. Kommer några rea-böcker att sälja slut? Animation: Boktugg.

Coronarestriktioner, inklusive hotet om nedstängning, har fått alla bokhandlar både online och offline att fokusera på förbeställningar. Här hittar du alla kataloger för bokrean 2021.

Som vanligt startar bokrean inte förrän i sista tredjedelen av februari, i år är det tisdag den 23 februari som gäller. Vid midnatt, även om det knappast är någon som öppnar så tidigt i år. Eller är det just vad som behövs för att sprida ut besökarna, hålla öppet de första 24 timmarna?

Kräftor på rea

Förra årets mest sålda skönlitterära bok, Där kräftorna sjunger, är ett av affischnamnen som säljs för 79 kronor hos både Adlibris och Bokus/Akademibokhandeln medan Ugglan har lite andra titlar som lockvaror. 

Här hittar du rea-katalogerna i digital version till de fysiska bokhandlarna:

Förhoppningen är att många kunder väljer att förbeställa så att butikerna kan packa kassar, allt för att minimera trängsel. Mejla, posta eller lämna in din beställning i butik, lyder uppmaningen.

Bokrea eller slutkampanj för bästsäljare?

Man kan givetvis diskutera om det är en bra strategi att två månader efter julhandelns final dumpa priset på förra årets bäst säljande böcker – som i de flesta fall fortsatt sälja till dubbla rea-priset under januari.

Men det är en välplanerad del av att mjölka ut det sista ur bästsäljarna innan de släpps i pocket.

Som vanligt har nätbokhandlarna störst utbud av reatitlar, framför allt från mindre förlag som inte kvalat in till bokhandlarnas kataloger. Här hittar du bokrea-listorna:

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Hur stor blir rean ett coronaår?

Förra året hann Bokrean genomföras med ett nödrop, smittspridningen hade ännu inte tagit fart i Sverige när Bokrean startade och passerade sin peak.

Vad blir effekten i år? Fokus på förhandsbeställningar lär driva mer försäljning till nätbokhandlarna men kan även gynna de lokala bokhandlarna.

Dessutom, det är först till kvarn och erbjudanden som gäller så långt lagret räcker. Kanske visar det sig att den ”nya” rean säljer böcker mer effektivt än den gamla?

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,