ANNONS

Så ska Akademibokhandeln genomföra en trygg bokrea 2021

Maria Edsman Akademibokhandeln Bokus
Maria Edsman, VD Bokhandelsgruppen (Akademibokhandeln och Bokus). Foto: Juliana Fälldin.

Den 23 februari är det start för Bokrean 2021 på Akademibokhandeln och alla andra bokhandlar. Mycket fokus läggs på färre kunder inne i butik vilket innebär mer avhämtning och ehandel.

Boktugg har tidigare berättat om planeringen inför Bokrean 2021 och hur de nya riktlinjerna påverkat. Men alla aktörer vars bokrea bygger på speciella reainköp har varit eniga om att det inte var möjligt att senarelägga Bokrean.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

”Givet pandemin kommer fokus ligga på att säkerställa en trygg bokrea genom att erbjuda kunderna alternativa sätt att handla och genom att skapa en säker miljö i fysisk butik. Akademibokhandeln hoppas att bokrean även i år ska kunna sprida läsglädje”, skriver exempelvis Sveriges största bokhandelskedja.

ANNONS

Bokrean är en tradition som funnits under lång tid i Sverige. Under bokrean står litteraturen och boken i centrum och vanligtvis fylls bokhandlar av kunder som vill fynda böcker. Men i år får butikerna inte bli lika fyllda som vanligt.

– Det är positivt för boken och läsningen att vi kan genomföra bokrean trots läget och de försiktighetsåtgärder som krävs. Bokrean är bland de största händelserna under året för bokhandlarna och normalt sett en folkfest i butik. I år behöver vi ta nya vägar och säkerheten för medarbetare och kunder går först. Vi har hela tiden noggrant följt myndigheternas riktlinjer och kommer fortsätta att göra det. Föreskrifterna i pandemilagen ger oss tydliga ramar, och de håller vi oss inom oavsett om det är rea eller inte. Vi har goda erfarenheter från julhandeln och känner oss trygga med våra rutiner, säger Maria Edsman, VD på Bokhandelsgruppen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

ERBJUDANDE – JUST NU: Bokus Play 3 ljudböcker för 1 krona*

*Vid registrering av Bokus Play Bas. Automatiskt månatlig prenumerationsavgift gäller efter första månaden (79kr/mån).

Förlänger reaperioden i butikerna

På kedjans ehandelsplats akademibokhandeln.se kan kunderna handla direkt eller via förhandsbokning. Nytt för i år, och som en direkt följd av pandemin, är att kunderna erbjuds att reservera böcker för enkel upphämtning i eller utanför butik. Lagret har dessutom omfördelats till e-handeln så långt som möjligt.

ANNONS

Utöver grundläggande riktlinjer kring maxantal, avstånd och hygien ser Akademibokhandeln också över ytan som bokrean exponeras på för att skapa ännu bättre förutsättningar för kunderna att hålla avstånd till varandra inne i butiken. Precis som tidigare står kundvärdar och entrévärdar redo. Dessutom förlängs öppettiderna och reasortimentet kommer att finnas tillgängligt i butik under en längre tidsperiod.

– Vi kommer att förlänga tiden som böckerna finns kvar i butikerna. Vi vill få till en lugnare takt för att undvika trängsel. Vi vill sprida läsglädje i alla våra kanaler, men vi vill göra det på ett ansvarsfullt sätt och utan att tumma på säkerheten, fortsätter Maria Edsman.

Uppdaterat 26 januari med förtydligande svar:

Ni förlänger reaperioden i butik, innebär det att butikerna ska städa undan rean senare eller fortsätter rean längre än 31 mars i år?
– Under normala förutsättningar hade vi haft rean framme till mitten av mars. Nu förbereder vi oss på att det blir längre än så, men i dagsläget kan vi inte säga ett exakt datum, säger Maria Edsman till Boktugg.

Förlängt öppethållande, gäller det även franchisebutiker och köpcentra eller vad?
– Alla butiker har förlängt öppethållande den 23 februari när rean drar igång. Därefter varierar det från butik till butik, det finns alltså inte en lösning för alla butiker.

Ni omfördelar lagret från butik till ehandel. Innebär det att ni skickar mindre volymer till butikerna än vad som planerats?
– Akademibokhandeln har inget centrallager utan omfördelning till ehandeln sker genom att viss volym som egentligen skulle skickas ut till Akademibokhandelns butiker istället styrs om till Bokus lager hos Förlagssystem, säger Maria Edsman.

Åtgärder för säker bokrea på Akademibokhandeln

  • Förlängda öppettider
  • Förlängd reaperiod i butik
  • Ser över exponeringsytor
  • Reservera böcker för upphämtning i och utanför butik
  • Förhandsbokning via internetbutik
  • Omfördelning av bokleveranser från butik till ehandel
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL